CHP'li Kemal Zeybek:Halkın çıkarlarından yanamısınız? Yoksa! Yandaş firmaların çıkarlarındanmı yanamısınız?

CHP Samsun Milletvekili Kemal Zeybek;” (KİT) Kamu İktisadi Teşebbüsleri Üst Komisyonunda, Türkiye Elektrik Dağıtım A.Ş (TEDAŞ)’IN 2017-2018 yıllarına ait Sayıştay Denetim Raporlarının görüşmelerinde; 17 yıl önce özelleştirme kapsamında TEDAŞ Türkiye’yi 21 Özel dağıtım şirketine bölerek özelleştirme sürecini tamamlamıştır. Ülkemizde, yaklaşık 42 milyon 500 bin civarında mesken, 500 bin civarında da yüksek gerilim hatlarından sanayi abonesi mevcuttur.

Vekil Haberleri 25.02.2021, 09:47 25.02.2021, 09:57
CHP'li Kemal Zeybek:Halkın çıkarlarından yanamısınız? Yoksa! Yandaş firmaların çıkarlarındanmı yanamısınız?

  Zeybek; Samsun’da da 800 bin civarında elektrik abonesi var. Sanayi ve mesken abonelerinden 160 bin abone kapatılmış, 158 bin abone elektriğini kendi imkanları ile bağlatmış, aradaki fark icralık olmuştur. Açma ve kapama bedeli olarak meskenlerden 37,6 TL, Yüksek gerilim abonelerinde ise 171,6 TL açma, kapama bedeli alınmaya başlanmıştır. 2020 yılı açma- kapatma bedellerine göre %26 artış sağlanmıştır. Elektrik fiyatlarında ise 2020 yılında %82,4 artışlar sağlanırken, toplumun bütün kesimlerinin gelirleri için; 2021 yılında asgari ücretliler ve diğer kesimlerin ücretleri %7,6 ile 20 arasında artışların olması karşısında halkımızın yaşam şartlarını daha da zorlaştırmaktadır.  Açma- kapama bedelleri kimin kasasına girmektedir? Burada, şunu sormak zorundayım kimden yanasınız? Elektik dağıtım şirketlerinin çıkarlarından yana mı? Yoksa elektrik ücretini ödemekte zorlanan fakir, fukaranın yanında mısınız? Elektrik faturalarının yüzde 52,3’ü enerji, %28,3’ü dağıtım, %19,4’ü vergi ve fonlar için alınıyor. Bu oranların çok fazla olduğu uzmanlar tarafından ifade edilmektedir. Özel firmaların sorumluluk alanlarında, Şehirler arası yol aydınlatmalarında kullanılan elektrik bedelleri kimlerden alınmaktadır? Yoksa tüketicilerin kullanmış olduğu faturalara mı yansıtılmaktadır. Vatandaşlarımız elektriği kullanırken tasarruf etmek için iki lambadan birini söndürürken, özel dağıtıcı firmalar, kaçak var diye halka daha fazla elektrik faturaları yükleyemez.

Zeybek; TEDAŞ’ın kontrolünde olması gereken yerlerden alınan reklam gelirlerinin %50’sinin tüketicilere, %50’sinin dağıtım firmalarına verildiğini ifade ediyorsunuz! Alınan reklam gelirlerinin tüketicinin faturalarına nasıl yansıdığı merak ediliyor”

ÇARŞAMBA OVASI KATLEDİLMESİN!

CHP Samsun Milletvekili Kemal Zeybek;” Çarşamba Ovası ender bulunan birinci sınıf tarım alanı olmasına rağmen, bu alanın orta noktasına Biyokütle Santrali yapılmaktadır. Biyokütle Santralini anlatırken, tarım ve ağaç artıklarından enerji elde edileceğini ve çevreye zararı olmayacağını ifade ediyorlar. Santralin günlük yakması gereken atık miktarı 630 ton olarak ifade edilmektedir, gelişmiş ülkelerin çöpleri burada yanacak.   Yıllık 200 bin tonu aşkın atık maddenin yakılması ile ovada tarım yapılamaz hale gelecektir. Yakılacak, bu maddeler neleri içerecektir? Atıkların içerisinde kimyasal atıklar, lastik ve diğer kalıntılar yakılacak en güzel tarım alanı da kirlenmiş olacaktır.

Biz enerji yatırımlarına karşı olmadığımızı her defasında dile getiriyoruz, burada yatırımın yerine karşıyız. Bu tür yatırımların tarım alanlarından uzak verimsiz alanlarda yapılması gerekir. Santral her yere yapılabilir fakat Çarşamba ovası gibi bir tarım alanı her yerde bulunamaz. Çarşamba ovasının korunması bilinçli her yurttaşımızın öncelikli görevleri olmalıdır.

 Zeybek; Enerji hatlarının bakımsız ve yetersiz olduğu yerlerde 1970 yıllarında yapılan hatların değiştirilmesinde; hatların dağıtıcı firmalar tarafından mı? TEDAŞ tarafından mı?  Yapılmaktadır. Değişen hat ihaleleri dağıtıcı firmaların keyfiyetine göre mi? Yapılmakta, maliyetler nasıl hesap edilmektedir. Özel dağıtım firmaları tarafından çıkarılacak fazla maliyetler halkımızın cebinden çıkarken bu paralar; özel dağıtıcı firmaların kasalarına akacaktır. Milletin parasını özel dağıtıcı firmaların kasalarına aktarmayınız. 1970 -1980’li yıllarda yapılan hatların değiştirilmesi enerji kayıp ve kaçakların önlenmesi için zorunluluktur dedi.”

 

Yorumlar (0)