CHP’li Hakverdi; “İntihar Ettiği” İddia Edilen 17 Yaşındaki Kadir Aktar’ı, Meclis Gündemine Taşıdı!

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Ankara Milletvekili Ali Haydar Hakverdi,18 Şubat 2021 tarihinde gece vakti evinden gözaltına alınarak, Maltepe Cezaevine götürülen ve henüz 17 yaşında olan Kadir Aktar’ın, tutuklandıktan bir gün sonra tek başına tutulduğu hücredeki çarşaf ile kendini astığı iddia edilmişti.

Vekil Haberleri 27.04.2021, 11:14
CHP’li Hakverdi; “İntihar Ettiği” İddia Edilen 17 Yaşındaki Kadir Aktar’ı, Meclis Gündemine Taşıdı!

Maktulün ailesi ve avukatı ile iletişime geçerek, konuyu meclis gündemine taşıyan Hakverdi, “Maktulün, cezaevine götürülmeden önce de darp edildiğinin raporlara yansıdığını ifade ederek, üyesi olduğu Cezaevleri Hükümlü ve Tutuklu Haklarını İnceleme Komisyonu tarafından bir heyet oluşturularak, olayın yerinde incelenmesini talep etti.

 

Hastane Darp Raporu Verdi

Polis “Kendi Kafasını Duvarlara Vurdu” Dedi

Adli Makamlar, Apartmanın Güvenlik Kamerasını Bile İncelemedi

 

 Konu hakkında Adalet Bakanlığı’na da yazılı bir soru önergesi veren Hakverdi: “Evinden gece yarısı gözaltına alınırken apartmanın güvenlik kamerası görüntüleri var, herhangi bir mukavemet ne bu görüntülerde ne de tanık ifadelerinde mevcut değil. Bu güvenlik kamerası görüntülerini incelediğimizde Kadir Aktar’ın rahat tavırlarla polis aracına, kendi rızası ile bindiği görülmektedir. Ancak hastanede verilen darp raporu sonrası gözaltı işlemini gerçekleştiren kolluk, maktulün gözaltına alınmamak için kendilerine direndiğini ve kafasını duvarlara vurduğunu beyan etmiş. Hastane tarafından hazırlanan raporda ise; Kadir Aktar için “Bir başka şahıs tarafından darp, vurulma, tepilme, bükülme, ısırılma veya tırmalanma’ teşhisi konmuştur”

 

Mahkemeye Sunulan, İntihar Olayına Ait Cezaevi Görüntülerinin Bulunduğu DVD Kırık

 

“Olayın gerçekleştiği güne ait görüntüler, olaydan 2 ay sonra 14 Nisan 2021’de bir DVD içerisinde bilirkişiye teslim edilmiştir; ancak DVD kırık bir şekilde teslim edildiği için inceleme yapılamamıştır” ifadelerini kullanan Hakverdi; “bu olayın tüm yönleri ile aydınlatılması Adalet Bakanlığı’nın hem hukuki hem vicdani sorumluluğu altındadır” vurgusu yaptı.

 

Tutuklu Olduğu 7 Ay İçerisinde 23 Kere Hastaneye Götürüldü.

 

 Hakverdi, Adalet Bakanlığı’na verdiği Soru Önergesinde; “Kadir Aktar, gözaltına alınmadan iki gün önce, yedi ay tutkulu kaldığı başka bir dosyadan tahliye edilmişti. Aktar, bu yedi aylık süreçte 23 kez hastaneye götürülmüş ve bu muayeneler, ‘genel muayeneler’, ‘şüpheli hastalıklar ve durumlar’, ‘psikiyatrik muayene’ gibi başlıklarla açılmış ve bu muayenelerden, Kadir Aktar’ın ölümünden sonra ailesinin bilgisi olmuştur. Kadir Aktar’ın 7 aylık hapishane sürecinden sonra, ablası ile yaptığı konuşmada “baskı gördüğü, darp edildiği ve sürekli uyutulmak için ilaç verildiği” iddia edildi.

 

Aktar’ın Ön Otopsi Raporunda Vücudunun Çeşitli Yerlerinde İç Kanama Tespit Edilmiştir.

 

Kadir Aktar’ın avukatı ve ailesi ile görüşerek olay hakkında bilgi edinen Hakverdi; Adli Tıp Kurumunda gerçekleştirilen otopsinin kapsamlı raporu aylar sonra çıkıyor; ancak konulan ön tanıya göre maktulün vücudunun çeşitli yerlerinde iç kanama tespit edildiği bilgisini paylaştı.

 

Birkaç Ay Sonra Dışarı Çıkacakken Neden İntihar Etti?

18 Şubat 2021 tarihinde gözaltına alınarak tutuklanan Kadir Aktar’ın Avukatı, yargılandığı bu dosyadan ceza dahi alsa en fazla 4 ya da 5 ay yatacağını dile getirmektedir. Hal böyle iken 17 yaşındaki bir gencin iddia edildiği üzere intihar mı ettiği ya da hangi koşullarda intihara sürüklendiği araştırılmalıdır.

Yorumlar (0)