CHP'Lİ ALTIOK:DOĞAMIZI GELECEK NESİLLERDEN ÖDÜNÇ ALDIK

Altıok, Türkiye’nin doğasının çok verimli ve güzel olmasına karşın iktidar eliyle betonlaşmaya ve talana teslim edildiğini belirterek “Ülkemizin her yeri gibi Van da doğasıyla ve havasıyla güzel. Dünya Çevre Günü vesilesiyle altını çizmekte fayda var ki çevre günü bir gün değil her gündür. Doğamız aynı zamanda sadece bugünümüz değil; yarınımızdır. Siyaset üzeri alan olan ve politik tartışmalardan bağımsız olan yaşanabilir bir çevre için önce doğamızı yaşatmamız gerekiyor. Unutmamak gerekir ki doğamızı yaşatmadan ve yeşertmeden bir gelecek söz konusu olmayacak” dedi.

Vekil Haberleri 05.06.2018, 13:34 05.06.2018, 13:34
CHP'Lİ ALTIOK:DOĞAMIZI GELECEK NESİLLERDEN ÖDÜNÇ ALDIK

CHP İzmir Milletvekili Zeynep Altıok, Cumhurbaşkanı adayı Muharrem İnce’nin mitingi için gittiği Van’da Dünya Çevre Günü vesilesiyle açıklamalarda bulundu. Altıok, Türkiye’nin doğasının çok verimli ve güzel olmasına karşın iktidar eliyle betonlaşmaya ve talana teslim edildiğini belirterek “Ülkemizin her yeri gibi Van da doğasıyla ve havasıyla güzel. Dünya Çevre Günü vesilesiyle altını çizmekte fayda var ki çevre günü bir gün değil her gündür. Doğamız aynı zamanda sadece bugünümüz değil; yarınımızdır. Siyaset üzeri alan olan ve politik tartışmalardan bağımsız olan yaşanabilir bir çevre için önce doğamızı yaşatmamız gerekiyor. Unutmamak gerekir ki doğamızı yaşatmadan ve yeşertmeden bir gelecek söz konusu olmayacak” dedi.

 

Zeynep Altıok’un açıklamalarında önce çıkanlar şunlar;

 

TÜRKİYE DOĞA KORUMA SIRALAMALARINDA SONLARDA

 

Bugün 5 Haziran Dünya Çevre Günü ve ülkemiz doğa hakları alanında her geçen yıl daha da geriye gidiyor. Doğamız tam anlamıyla yok ediliyor ve yağmalanıyor. Barajlarla ekosistem değişiyor, HES’lerle akarsular kuruyor, RES’lerle ormanlar kesiliyor, ‘yol, havalimanı, köprü yaptık’ diyebilmek için düşünülmemiş, ölçülmemiş, yanlış planlanmış projelerle Türkiye’nin doğası talan ediliyor. Yaban hayatı ve hayvan hakları yok sayılıyor.   Gelişmiş ülkelerde kişi başına düşen yeşil alan miktarı 30 metrekareyken bu oran Türkiye’de sadece 4 metrekare. Türkiye şu anda Doğa Koruma Kriterlerine Göre 180 Ülke Arasında 177. Sırada. Biyolojik Çeşitlilik ve Yaban Hayatı kategorisinde 180 ülke arasında 177. sıradayız.  Türkiye’nin gerileme kaydettiği diğer ana kategori ise “Ormanlar” oldu. Son yıllarda 414 bin hektar ormanlık alanı kaybetmiş bulunuyoruz. Sadece İstanbul’da havaalanı, yol, köprü projeleri için kesilen ve kesilecek ağaç sayısı 3 milyon.

 

TÜRKİYE ARTIK ALARM VERİYOR

 

3. Havalimanı ve Kuzey Marmara Otoyolu için kesilen ağaç sayısı en az 2 milyon 330 bin. İşlenen tarım arazisi 2003’de 26 Milyon 27 Bin Hektarken,  2017’de bu rakam 23 milyon 375 bin hektara geriledi. Ekilen tarım arazisi 2003’de 17 milyon 408 bin hektarken 2017’de 15 milyon 532 bin hektar. Yani kayıp 1 milyon 876 bin hektar, bu da İsrail kadar bir alan demek.

 Türkiye artık alarm veriyor. İmar uygulamaları, rant ve talan için feda edilen çevre, kirlilik, yok edilen su kaynakları, çölleşme, karbondioksit emisyonu ile yarınlarımızı göremez hala geleceğiz.

 

DOĞA İNSANIN DEĞİL İNSAN DOĞANIN BİR PARÇASI

 

Dünya Çevre Günü vesilesiyle altını çizmekte fayda var ki çevre günü bir gün değil her gündür. Doğamız aynı zamanda sadece bugünümüz değil; yarınımızdır. Siyaset üzeri alan olan ve politik tartışmalardan bağımsız olan yaşanabilir bir çevre için önce doğamızı yaşatmamız gerekiyor. Unutmamak gerekir ki doğamızı yaşartmadan ve yeşertmeden bir gelecek söz konusu olmayacak.  Bu nedenle parti, inanç, görüş ayrımı yapmadan herkesi çevreyi korumaya, duyarlı olmaya ve konuyla ilgili destek vermeye davet ediyorum. Bugün artık  doğanın bizim olmadığını; insanoğlunun da doğanın bir parçası olduğu bilincine eğitimde, siyasette ve kültür hayatında gelmek ve yeni nesillerde bunu içselleştirmek gerekiyor.

 

DOĞAMIZI GELECEK NESİLLERDEN ÖDÜNÇ ALDIK

 

CHP olarak bireyi doğa ile bütün olarak ele almaya, canlıları eşit olarak değerlendirmeye, toplumun çevreyle uyumlu bir şekilde kalkınmasını savunmaya devam edeceğiz. Gelecek kuşaklara yönelik olarak, insanca ve sağlıklı yaşam koşullarını temin edebilmek için tüm kaynakların eşitlikçi ve adil bir şekilde kullanılmasını savunacağız. Doğa, çevre ve kent politikalarını doğa dostu büyüme anlayışı çerçevesinde şekillendirilmesi için var gücümüzle çalışacağız. Doğamızı ve çevremizi gelecek nesillerden ödünç aldığımızın her an bilincinde olmak ümidiyle…

Yorumlar (0)