CHP'li Ali Keven: Kuraklık desteği ne oldu?

Cumhuriyet Halk Partisi Yozgat Milletvekili Ali Keven, kuraklık nedeniyle çiftçilere ödeneceği söylenen dekara 100 TL kuraklık desteğine ‘Ne oldu?’ diye sordu. Keven, şunları kaydetti;

Vekil Haberleri 26.08.2021, 13:21 26.08.2021, 13:43
CHP'li  Ali Keven: Kuraklık desteği ne oldu?

“Kuraklık Yozgat çiftçisini de ülke çiftçisini de yakıp kavurdu. Çiftçimiz buğday ve arpadan beklediği ürünü alamadı. Nohut hasadı yapıldı yine ilimizde ciddi rekolte kayıpları yaşandı. Nohutun, yeşil mercimeğin başkenti Yozgat’ta çiftçi sahipsiz! Üretimin teminatı çiftçimiz endişeli! Çünkü hem ürün alamadı hem de borç sarmalı içinde. Üzerine bir de maliyetler her gün artıyor. Gübreye her gün zam geliyor. DAP gübre tonu 6500-7000 TL olmuş. Böyle bir gübre piyasası var. Ancak Tarım ve Orman Bakanlığı ve Cumhurbaşkanlığı bu fiyatların düşmesi için hiçbir şey  yapmıyor. Her ay buğday ve arpa ithalatı için kararlar alan Cumhurbaşkanımız gübre fiyatlarına çözüm bulmak için kılını kıpırdatmıyor. Açıklanan kuraklık desteğinde ise henüz bir gelişme yok. Cumhurbaşkanımız tarafından 4 Haziran’da açıklanan ve dekara 100 TL ödeme yapılacağı söylenen bu açıklamanın gereği yapılmadı. Açıklamadan sonra AKP’li siyasiler çarşaf çarşaf destek verilecek diye açıklamalar yapıyor. Ama bunun resmileşerek çiftçiye ödenmesi konusunda bir şey yapmıyor. Çiftçimizin sesini ne zaman duyacaksınız. Artık bıçak kemiği de geçti.”

Tarım Kredi Kooperatifleri Genel Müdürlüğü’nü de uyaran Yozgat Milletvekili Ali Keven, “O koltukta çiftçi sayesinde oturuyorsunuz.” dedi.

“Yüz binlerce çiftçimiz borçlarının faizsiz ertelenmesini bekliyor. Ancak Tarım Kredi Kooperatifleri adeta çiftçi kuruluşu olduğunu unutmuş olacak ki çiftçiye yüksek faizli erteleme yapıyor. Çiftçiye borcunu kapatmasını ve o şartla kredi verebileceğini söylüyor. Çiftçinin ürünü çıksa zaten borcunu öder. Bu insanlar borcu olduğu için kooperatife gidiyor. O koltuklarda çiftçinin alınteri sayesinde oturan Tarım Kredi Kooperatifleri Genel Müdürü çiftçiyi eli boş çeviriyor. Bu devran elbet dönecek. O 5-6 maaşlı koltukları terk etmenize az kaldı.” diye konuştu.

Yorumlar (0)