CHP’Lİ AKIN: EKONOMİNİN ÇARKLARI DÖNMÜYOR

CHP’li Ahmet Akın, CHP Balıkesir İl Başkanı Serkan Sarı ile birlikte Balıkesir Sanayi Odası, Balıkesir Esnaf ve Sanatkarlar Odası, Balıkesir Ziraat Odası ve Balıkesir Ticaret Odası’nı gerçekleştirdiği ziyaretlerde ülke gündemindeki konuları değerlendirdi.

Vekil Haberleri 07.01.2020, 13:38
CHP’Lİ AKIN: EKONOMİNİN ÇARKLARI DÖNMÜYOR

CHP Balıkesir Milletvekili ve Genel Başkan Başdanışmanı Ahmet Akın, iktidarın kabul etmediği ekonomik kriz nedeniyle 2019’da 114 bin 977 esnafın iş yerini kapattığını söyledi. Ahmet Akın, “Bu rakam son 9 yılın en yüksek rakamı” dedi.

CHP’li Ahmet Akın, CHP Balıkesir İl Başkanı Serkan Sarı ile birlikte Balıkesir Sanayi Odası, Balıkesir Esnaf ve Sanatkarlar Odası, Balıkesir Ziraat Odası ve Balıkesir Ticaret Odası’nı gerçekleştirdiği ziyaretlerde ülke gündemindeki konuları değerlendirdi. Ekonomik krizin Balıkesir’in üreten kesimleri olan sanayici, iş insanı, çiftçi ve esnaf tarafından da çok yakıcı bir şekilde hissedildiğini belirten Ahmet Akın, Türkiye Esnaf Sanatkarlar Konfederasyonu’nun verilerine dikkat çekti. İktidarın son 9 yılında en yüksek iflas sayılarına ulaşıldığını vurgulayan Ahmet Akın, “Son 15 yılda işyerini kapatan esnaf sayısı 1 milyon 896 bin. Bu korkunç bir rakam. Hep söylediğim gibi esnaf olmayınca eşraf olmuyor. Ekonominin çarkları dönmüyor. 2005, 2011 ve 2019 yılları esnafın en çok kepenk indirdiği yıllar olarak kayıtlara geçti. İktidar ne yaptı? Paket üstüne paket açıkladı. Paketlerin işe yaramadığı ortada. Esnafa gerçek bir can suyu lazım. İçi boş iktidar paketleri değil” diye konuştu.

Ahmet Akın, iktidarın 2019 yılında düzeleceğini söylediği verilerin bir türlü düzeltemediğine işyaret ederek şunları ifade etti:

Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak ve ekonomi bürokrasisi o günlerde sahaya inecekti ama inemediler. Anadolu'yu karış karış gezip gezdiler sanayici, esnaf ve KOBİ'ler dinleyeceklerdi. Dinleyemediler. Belki de yaptılar ama sonuç ortada. KOBİ’lerde batık kredi miktarı da bir yılda yüze 50 arttı. KOBİ’lerin borç miktarı da artıyor. İşine sahip çıkmak, üretmek için KOBİ’ler, sanayiciler mecburen borca sarılıyor. Bir çok işletme borcunu döndüremediği için batıyor. Batık KOBİ kredisi miktarı Kasım 2019 itibarıyla 60 milyar 382 milyon lira. Takipteki KOBİ sayısı ise bir yılda 337 bin lira. BDDK verileri de Kasım 2018’de KOBİ’lerin kullandığı kredinin yaklaşık 621 milyar lira civarındayken 2019’un aynı döneminde bu miktarın 609 milyar liraya gerilediğine işaret ediyor. KOBİ müşteri sayısı da 2019’un Kasım döneminde 4 milyon 48 binden 4 milyon 75 bine yükselmiş. Yani her şey ortada. Ekonomi borç ekonomisi olmuş. Üreten kazanamıyor. Borcunu ödeyemiyor ve maalesef iş yerini kapatıyor. Bu sürdürülebilir bir ekonomi değil.”

Yorumlar (0)