CHP’den Aile Hekimliği raporu: Pandemi’de kronik hasta takipleri yapılamıyor!

Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkan Yardımcısı ve İstanbul Milletvekili Gamze Akkuş İlgezdi, pandemi nedeniyle, Aile Hekimleri asıl ve öncü görevlerini yapamadıklarını belirterek, “Kanser tarama, kronik hastalık takipleri ve obezite ile mücadele pandemi nedeniyle aksadı. Kronik ve kritik hastalıkların durumları takip edilemiyor, bu da büyük bir sağlık sistemi sorunu yaratacak” dedi.

Vekil Haberleri 01.11.2020, 10:52
CHP’den Aile Hekimliği raporu: Pandemi’de kronik hasta takipleri yapılamıyor!

CHP Genel Başkan Yardımcısı Gamze Akkuş İlgezdi, Aile Hekimlerinin genel ve pandemi dönemi sorunlarını tüm boyutları ile ele alan ve çözüm önerilerini sunan kapsamlı bir rapor hazırladı.

CHP’li Akkuş İlgezdi Türkiye’de açıklanan en son verilere göre 7 bin 979 Aile Sağlığı Merkezi ve 26 bin 252 Aile Hekimliği Biriminde toplam 24 bin 82 Aile Hekiminin görev yaptığını belirterek, “Ülkemizde her bir Aile Hekiminin 3.405 kişiden sorumlu olduğu görülmektedir” dedi.

SANİYEDE 8 MUAYENE

Aile hekimlerinin pandemi öncesi iş yükünün boyutlarını ortaya koyan, Genel Başkan Yardımcısı Gamze Akkuş İlgezdi, “2018 yılı verilerine göre Türkiye’de bir yıl içerisinde Aile Sağlığı Merkezlerinde Aile Hekimleri tarafından gerçekleştirilen muayene sayısı 258 milyon 436 bin 607’dir. Bu rakam 2014 yılında 214.120.750 idi. Buna göre 2014-2018 yılları arasında Aile Hekimlerine müracaat sayısında yüzde 21 artış yaşandı” diye açıkladı.

“Bu veriler aynı zamanda iş yükü artarken, hastaya ayrılan zamanın azaldığını ve sunulan sağlık hizmetinin kalitesinin düştüğünü gözler önüne seriyor” diyen Akkuş İlgezdi, Aile Hekimliklerinde Türkiye’de saniyede 8, dakikada 491, günde 708 bin muayene işleminin yapıldığını ortaya koydu.

ÇALIŞMA ŞARTLARI İYİLEŞTİRİLMELİDİR

Raporda, Aile Hekimliğinin genel ve pandemi süreci sorunlarına yer verilirken, çalışma koşullarının iyileştirilmesi gereken ve hem iş barışı yönünden, hem de sağlık hizmetlerinin kalitesi açısından daha da geliştirilmesi gereken Aile Hekimliği Sistemi amacından uzaklaştığı açıklandı.

“Rapor Hekimliği’ne dönüştürülen Aile Hekimliği nedeniyle, tabipler asıl ve öncü görevleri olan kanser tarama, kronik hastalık takipleri ve obezite ile mücadeleden uzaklaştırılmaktadır” diyen CHP’li Gamze Akkuş İlgezdi, kronik ve kritik hastaların durumlarının takip edilemediğini bununda yakın gelecekte büyük bir kaosa neden olacağını açıkladı.

FEDAKARLIK ÇOK, ÖDEME YOK

Aile Hekimleri zaten çok yoğun olan iş yüklerinin yanında, Covid-19’a ilişkin bilgilendirme, takip, gözlem ve veri toplama ile filyasyon görevlerini de başarıyla yürüttüklerini ifade eden Genel Başkan Yardımcısı Gamze Akkuş İlgezdi, “Tüm bu fedakârca çalışmalara rağmen Aile Hekimlerine Sağlık Bakanlığı tarafından Mart-Nisan ve Mayıs ayları için ek ödemeleri verilmemiştir. Aksine hastasından virüs kaparak izole olan, hastanede yatan Aile Hekimlerinin maaşları kesilmiştir. Son derece önemli bir sağlık hizmeti veren, salgın öncesindeki hizmetlerini de aksatmadan yürüten, Aile Hekimleri ile aile sağlık merkezi çalışanları açısından bu uygulama adaletsiz ve haksız bir sonucu ortaya çıkarmıştır” diye konuştu.

Akkuş İlgezdi, “Pandemi ile birlikte iş yükü artan, saygınlıkları zedelenen, maaşları azalan, hiçbir haktan yararlandırılmayan Aile Hekimleri ve çalışanları için reform niteliğinden düzenlemeler yapılmak zorundadır. 7 aydır insanüstü çaba ile görevlerini yapan Aile Hekimlerinin deneyimleri Bilim Kuruluna ve İl Pandemi Kurullarına önemli katkılar sağlayacaktır. Bu nedenle bu kurullarda mutlaka Aile Hekimliği uzmanları görevlendirilmelidir”

Yorumlar (0)