CHP YDK BAŞKANI ARTVİN MİLLETVEKİLİ UĞUR BAYRAKTUTAN SOCAR DAVASINI MECLİS GÜNDEMİNE TAŞIDI
CHP'li Bayraktutan Adalet Bakanı Tunç'a SOCAR lehine karar çıkıncaya kadar baskı, tehdit ve görevden almaların yaşandığı davada hangi menfaatlerin söz konusu olduğunu sordu.

Bayraktutan, İlgili firma lehine karar verilmesi için İstanbul 10. Ticaret Mahkemesi başkan ve üyelerine baskıda bulunduğu iddia edilen İstanbul Adalet Komisyonu Başkanı Okan Albayrak'ın Yargıtay üyeliğine seçildiğini vurgulayarak, "Albayrak hangi nitelikleri sayesinde Yargıtay üyeliğine atanmıştır? Bu dava özelinde; görevlerini hukuk kuralları çerçevesinde yerine getirenlerin görevden alınmasının, sürgün edilmesinin, aksine talimat üzerine bulundukları makamların onuruna yakışmayan eylemlerde bulunanların ise ödüllendirilerek Yargıtay üyeliğine getirilmesinin gerekçelerini kamuoyuna açıklar mısınız?" dedi.
TÜRKİYE CUMHURİYETİ DEVLETİNDE ADALET SİSTEMİ TALİMAT ÜZERİNE Mİ ŞEKİLLENDİRİLMEKTEDİR?
Her geçen gün bu örneklerin arttığını belirten Bayraktutan, "Kimin hukukundan, kimin adaletinden bahsediyoruz. Yargıda gelinen son nokta ortada. Görevini hukuk kurallarına göre yapan, yasalara sadık kalan, baskılara boyun eğmeyen dürüst hakimlerin sürüldüğü, görevden alındığı bir düzen var. Sonuca etki edilmesi yönünde bir talimat olduğunda başka hukuk kuralları devreye giriyor. Bu ülkenin adalete ve hukuka ihtiyacı var. İnsanımız adalete, yargı kararlarına güvenmiyor. Bu kabul edilemez tablonun bir an önce düzeltilmesi gerekiyor. "
ifadelerini kullandı.
ÜLKEMİZDE YARGI BAĞIMSIZ MIDIR?
CHP'li Bayraktutan SOCAR davası ve yargıya müdaheler hakkındaki iddiaları sorduktan sonra; Bakan Tunç'a, "Tüm bu süreçlerin başlangıcında, yargı aşamalarında ve sonuç olarak alınan kararlarda devlet eliyle davaya müdahil olunduğu gerçeği ışığında; ülkemizde Yargı Bağımsız mıdır?" diye sordu.
BAYRAKTUTAN'IN ÖNERGESİNDE YER VERDİĞİ SORULAR ŞU ŞEKİLDE;
1- Azerbaycan’ın enerji şirketlerinden SOCAR ile Palmali Holding arasında İstanbul 10. Asliye Ticaret Mahkemesi’nde devam eden ticari dava hangi temeller üzerinden bir devlet meselesi haline getirilmiştir?
2- SOCAR lehine karar çıkıncaya kadar baskı, tehdit ve görevden almaların yaşandığı davada hangi menfaatler söz konusudur?
3- Önceki Adalet Bakanı Bozdağ döneminde HSK 1. Daire Başkanı Halil Koç ve Bakan Yardımcısı Hasan Yılmaz, seçimlerden önce nisan ayında İstanbul 10. Ticaret Mahkemesi Başkanı Ramazan Acar'ı kendileriyle görüşmek üzere Ankara’ya çağırdıkları iddiaları doğru mudur? Ankara'da yapılan görüşmede HSK 1. Daire Başkanı Halil Koç ve Hasan Yılmaz, Mahkeme Başkanı Ramazan Acar'ı tehdit etmiş midir?
4- 1 Haziran 2023 tarihinde, Adalet Bakan Yardımcısı Hasan Yılmaz’ın HSK 1. Dairesi’ne giderek, bu dosyanın önemini kurul üyelerine anlattığı ve “Türkiye-Azerbaycan ilişkilerinin iyiliği için davanın mutlak bir şekilde SOCAR lehine sonuçlanması gerektiğini, Türkiye devletinin menfaatinin bunu gerektirdiğini” söylediği iddiaları doğru mudur?
5- Bu davanın SOCAR lehine sonuçlandırılmasının Türkiye devletinin menfaatinin gereği olduğu ve bu doğrultuda karar alınmasının sağlanması talimatı kim tarafından verilmiştir?
6- Türkiye Cumhuriyeti Devletinde adalet sistemi “talimat” üzerine mi şekil almaktadır? Sonuca etki edilmesi yönünde bir talimat olduğunda başka hukuk kuralları mı devreye girmektedir?
7- İlk olarak 10 Temmuz tarihinde gündem olan ilgili dava hakkında ortaya atılan iddialar hususunda bu tarihe kadar hangi gerekçe ile bir soruşturma başlatılmamıştır?
8- 31 Mayıs 2023 tarihinde ilgili dosya için İstanbul Adalet Komisyonu Başkanı Okan Albayrak’ın, bizzat mahkeme başkanı Ramazan Acar ve mahkeme üyelerini makamına çağırdığı, duruşmanın ertelenmesinin faturasını mahkeme hâkimlerinin ödeyeceği ifade edilmiş midir? İstanbul Adalet Komisyonu Başkanı Okan Albayrak’ın bu davadaki rolü nedir?
9- İlgili firma lehine karar verilmesi için İstanbul 10. Ticaret Mahkemesi başkan ve üyelerine baskıda bulunduğu iddia edilen İstanbul Adalet Komisyonu Başkanı Okan Albayrak hangi nitelikleri sayesinde Yargıtay üyeliğine atanmıştır?
10- Bu dava özelinde; görevlerini hukuk kuralları çerçevesinde yerine getirenlerin görevden alınmasının, sürgün edilmesinin, aksine talimat üzerine bulundukları makamların onuruna yakışmayan eylemlerde bulunanların ise ödüllendirilerek Yargıtay üyeliğine getirilmesinin gerekçelerini kamuoyuna açıklar mısınız?
11- Tüm bu süreçlerin başlangıcında, yargı aşamalarında ve sonuç olarak alınan kararlarda devlet eliyle davaya müdahil olunduğu gerçeği ışığında; ülkemizde Yargı Bağımsız mıdır?