CHP SÖZCÜSÜ ÖZTRAK: YAŞADIKLARIMIZIN ADI DÜPEDÜZ BECERİKSİZLİKTİR, AKIL TUTULMASIDIR

CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Faik Öztrak düzenlenen basın toplantısında Türkiye'nin sene başından beri yaşadığı üzücü olayların sebeplerinin olduğuna dikkati çekti. ''

Vekil Haberleri 22.02.2020, 09:13 22.02.2020, 09:22
CHP SÖZCÜSÜ ÖZTRAK: YAŞADIKLARIMIZIN ADI DÜPEDÜZ BECERİKSİZLİKTİR, AKIL TUTULMASIDIR

Deprem, çığ felaketi, uçak kazası, intiharlar ve İdlib’den arka arkaya gelen şehit haberleri… Dün de ilkin Almanya’da yaşanan ırkçı saldırıyla sarsıldık. Bu olayda beş vatandaşımız yaşamını kaybetti. Öncelikle Almanya’da yaşanan bu ırkçı saldırıyı lanetliyoruz. Hayatını kaybeden vatandaşlarımıza ve diğer kurbanlara Allah’tan rahmet diliyoruz. Bu acı olaya son dönemde dünyanın bir çok ülkesinde siyasete hakim olan kutuplaştırıcı, gerçek ötesi, popülist siyasetin yol açtığını görmeliyiz. Irkçılık, mezhepçilik ekseninde düşman yaratarak oy devşirmeye, yalanı doğruymuş gibi anlatmaya dayanan gerçek ötesi siyaset insanlığa ağır bedeller ödetmekte. Bu siyaset bir yandan demokrasinin ve hukuk devletinin kalitesini düşürmekte, diğer yandan otoriterleşen bir yönetim anlayışına yol açmakta. Demokraside ifade özgürlüğünden, hukuk devletinden yana olanlar bu kutuplaştırıcı siyaset karşısında kararlı bir mücadele içinde olmalıdırlar.

İDLİB’DE BİR AYDA 15 ŞEHİT

Dün yüreğimizi yakan bir başka olay İdlib’de yaşandı. İdlib bölgesinde bir hava saldırısında iki askerimizi şehit verdik, beş askerimiz de yaralandı. İdlib’de Şubat ayının başında önce sekiz şehidimizin, bundan bir hafta sonra da beş şehidimizin haberleriyle kahrolmuştuk. Gelen son şehit haberleriyle bir ay bitmeden Suriye’de verdiğimiz şehit sayısı maalesef 15’e yükseldi. Tüm şehitlerimize Allah’tan rahmet, şehitlerimizin ailelerine ve milletimize başsağlığı diliyoruz. Yaralı Mehmetçiklerimize acil şifalar temenni ediyoruz. Biliyoruz ateş düştüğü yeri yakıyor, analarının kınalı kuzuları Mehmetçiklerimizin baba ocaklarında şu anda yangın var. Şehitlerimizin ailelerine sabır diliyoruz.

HAVA SALDIRISINI KİM YAPTI?

Geçtiğimiz hafta liyakatin olmadığı yerde felaket olduğunu ifade etmiştim. Maalesef yaşadığımız her felakette liyakatsizliğin ağır bedeli daha iyi anlaşılıyor. Dün İdlib’den gelen şehit haberleri felaket zincirlerine eklenen yeni bir halka oldu. Milli Savunma Bakanlığı’nın açıklamasında askerlerimizin hava saldırısı sonucunda şehit olduğu ifade edildi. Peki hava saldırısını kim yaptı, nereden geldi bu uçaklar, kimin bu uçaklar? Bununla ilgili herhangi bir açıklama yok, ama Rusya İdlib çatışmasızlık bölgesinde Suriye hatlarını yaran teröristlere, Suriye hükümetinin isteğiyle hava saldırısında bulunduğunu açıkladı. Bu saldırıda bir tankın, dört zırhlı personel taşıyıcının, beş pikap kamyonun yok edildiği ifade edildi.

KİMSE ISLIK ÇALARAK SORUMLULUKTAN KAÇAMAZ

Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarının İdlib’de tam olarak ne yaşandığını bilmesi en doğal hakkıdır. Bunu Rus kaynaklarından değil devletimizin yönetenlerinden öğrenmek istiyoruz. Kimse havaya bakıp ıslık çalarak sorumluluktan kaçamaz. Orada şehit olan, gazi olan bizim askerlerimiz. Bizim gözümüzde, tek bir Mehmetçiğimizin kesip attığı tırnak, İdlib’den hatta Suriye’nin tamamından da daha değerlidir. Millet olarak şehit olan askerlerimizin nasıl şehit olduğunu bilmek istiyoruz. Her şeyden önce Türkiye Suriye’ye savaş ilan etti mi, etmedi mi? Neden bu kadar şehit geliyor savaş ilan etmediysek? Eğer savaş ilan ettiysek bundan milletimizin de, meclisimizin de neden haberi yok? Savaş ilan etme yetkisi meclisimizde.

ASKERLERİMİZ KALKAN MI YAPILIYOR?

İkincisi, askerlerimiz İdlib’te bir takım unsurlarının yanına iliştirilip sahada bunlara kalkan mı yapılıyor? Üçüncüsü, İdlib ve etrafında 5 binin üzerinde asker sevk ettiğimiz söyleniyor. İdlib üzerinde hava hakimiyeti sağlanmadan, tugay büyüklüğündeki bir askeri birliğin göz göre göre sahaya neden sürüldüğünü iktidara soruyoruz, saraya soruyoruz, neden açık hedef haline getirildiler Mehmetçiğimiz? Mehmetçiğimizin canı bu kadar mı ucuz?

BU YAŞADIKLARIMIZIN ADI DÜPEDÜZ BECERİKSİZLİKTİR, AKIL TUTULMASIDIR

Türkiye maalesef akılla değil kin ve öfkeyle yönetiliyor. Şimdi de Ruslara karşı Amerika’dan Patriot bataryaları istediğimiz söyleniyor. Daha geçen yıl Rusya’dan S-400’leri almak için ABD’ye rest çekmedik mi? S-400 alacağız diye Rusya’ya 2,5 milyar dolar ödedik mi? Ödedik. Ve S-400 alacağız diye daha önce 1,5 milyar dolar ödediğimiz F-35’lerden vazgeçtik mi? Geçtik. Tüm bunların üstüne ABD Kongresi’nin ekonomik yaptırım tehditlerine maruz kalmadık mı? Kaldık. Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarının cebinden hem S-400, hem F-35 için bugüne kadar 4 milyar dolar çıkmış ve elimizde askerimizi hava saldırılarına karşı koruyacak ne bir S-400’ümüz, ne F-35’imiz, ne de Patriotumuz var. Bu arada şehitlerimizin Rusların vurduğu tankta olduğu anlaşılıyor.

TANKIN MOTORU BİLE ORTADA YOK

Hatırlayacaksınız modern tanklar yapılsın diye ihaleye çıktık. Bu çerçevede bu ülkenin gözbebeği tank palet fabrikasını da bu iktidar Katarlılara verdi. Güya ihale tamamlandıktan sonraki 18 ayda tanklar Türk ordusuna teslim edilecekti. Ama bıraktık tankı daha tankın motoru bile ortada yok. Mehmetçik Suriye’de, fakat elimizde alacağımız modern tanklarımız hala gelmedi. Tüm bu yaşadıklarımızın adı düpedüz beceriksizliktir, akıl tutulmasıdır. Ve böylesine bir savrulma bugüne kadar ne görülmüş, ne de duyulmuş bir şeydir.

HAVA DESTEĞİ İÇİN BAŞI KESİK TAVUK GİBİ KOŞUŞTURUYORLAR

Rusya tabi ki önemli bir komşumuz. Tabi ki, Rusya’yla iyi ilişkilerimizin olmasını önemsiyoruz. “Ancak bu ilişkilerin dengeli olması ve asimetrik bir bağımlılığın yaratılmaması gerekir” diye bu iktidarı birçok defa uyardık. Bununla ilgili bir de rapor hazırladık ama dinlemediler. “Suriye’de Rusya’yla iş tutacağız” diyerek, Rusya’ya 2016’dan bu yana vermedik taviz bırakmadılar. Ukrayna’yı baypas eden Türk Akım Projesi’ni Rusya’ya altın tepside sundular. Ruslar boruları bizim topraklara döşedi, indirimi ise Bulgarlara verdi. Türkiye’yi yönetenlere de “Türk Akım’ın adını Putin koydu” diye övünmek kaldı. Akkuyu Nükleer Santrali’yle de ülkemizi nükleer enerjide Rusya’ya uzun yıllar bağımlı hale getirdiler. Ruslara nükleer santral inşası için orijinal sözleşmede olmayan pek çok kolaylık daha sonradan verildi. Rusya’ya başta enerji olmak üzere pek çok alanda bugün çok daha bağımlıyız. Dün Ruslara tüm bu tavizleri verenler bugün Ruslara karşı dava desteği için başı kesik tavuk gibi oradan oraya koşturuyorlar ya da bu izlenim veriliyor. Ama bu arada olan da aslan parçası Mehmetçiklerimize oluyor.

ASKERİMİZİN KANI PEY AKÇESİ DEĞİL

Suriye krizi patladığında bu iktidar milletimize sormadan Ensar - Muhacir edebiyatıyla milyonlarca Suriyeliyi ülkemize aldı. Sonuç ortada. Şimdi 1 milyona yakın mülteci de kapılara doğru geliyor. Suriye’nin stratejik limanlarını Ruslar, petrolünü ise Amerikalılar kapattı, bize de 4 milyon diyoruz -5 milyona çıkabilir- Suriyeliye bakmak düştü. Milletimiz 40 milyar dolardan fazla bir faturayı ödemek zorunda kaldı. Başımızdakiler diyor ki, bir 40 daha öderiz. Artık yeter. Türk askerinin kanı, birilerinin siyasi ihtirası, birilerinin bölgesel hesapları için masaya sürülecek pey akçesi değildir.

HÜKÜMET TBMM’YE BİLGİ VERMELİ

Şu andan tezi yok hükümet derhal gelip İdlib’de yaşananlar konusunda, gerekirse kapalı bir oturumda, TBMM’ye gerekli bilgiyi vermelidir. Dün ve bugün gerekli çağrıyı Grup Başkanvekilimiz yaptı. Bu konuda tek sorumlu AK Parti Genel Başkanı değildir. TBMM Başkanı, AK Parti Grubu ve AK Partiye destek veren MHP de TBMM’nin ve milletimizin hakkını, hukukunu korumak zorundadır. Tek bir kişinin ihtirası, öfkesi ve yetersizlikleri, koskoca bir ülkenin geleceği ve kaderiyle artık daha fazla oynamamalıdır. Liyakatsizliğin sebep olduğu tek felaket Suriye’de değil. Ekonomide de büyük bir felaket ve buhran yaşıyoruz.

18 YIL ÖNCE İÇLENDİKLERİ SESLERİ, ŞİMDİ DUYMAZ OLDULAR

“Bu ülke bu hale geldiyse, bugün benim Anadolu’daki vatandaşım; konteynerlerden evine çöp, rızık topluyor götürüyorsa, hafta pazarlarının atıklarını toplayıp evine götürüyorsa, meydanlar açız açız diye bağırıyorsa, evinin kirasını ödeyemiyorsa, suyunun parasını ödeyemiyorsa, elektriğinin parasını ödeyemiyorsa ve artık yandım Allah diyorsa benim halkım, vatandaşım… Bu ülkeyi hale kim getirdi? Bu hükümet getirmedi mi? Bir seçim sathı mailine girildiği zaman bunların hepsi hatırlatıldığında, neyin bedelini kimlerin ödemesi gerektiği işte buradan ortaya çıkıyor.”

Değerli arkadaşlar, bunlar benim değil, Erdoğan’ın 18 yıl önce söylediği sözler.

DOLMAYAN FİLELERE BAKSINLAR

Bir daha bakalım, ne demiş? “Vatandaşlarımız çöplerden rızıklarını topluyorsa… Pazar artıklarını evine götürüyorsa…” 18 yıl sonra bugün o günden farklı bir manzara mı var? Saraylarından bir sokağa çıksınlar, çöpten geçinen vatandaşlarımızın halini bir görsünler. Bir pazar yerine gitsinler, vatandaşların pazar yerindeki fiyatlarla ilgili neler dediklerini bir duysunlar. Dolmayan filelere, akşam pazarında bile etiketlerdeki yangına bir bakınsınlar. Nerden nereye? 18 yılında sonunda döndük dolaştık aynı yere geldik.

MİLLET “AÇIZ” DİYE KENDİ PARTİ GRUPLARINDA BAĞIRIYOR

Başka ne diyor Erdoğan? Millet, meydanlarda, “açız, açız” diye bağırıyor. Evet öyle bir devir yarattılar ki artık millete sadece meydanlar değil TBMM’de, hatta kendi parti gruplarında “Ben açım, çoluğum çocuğum aç” diye bağırıyor. Ama Erdoğan bu feryatlara aldırmıyor bile. 18 yıl önce içlendikleri sesleri, şimdi duymaz oldular. Milleti unuttular. Nereden nereye? Son 18 yılda ülke olarak milyarlarca dolar borç aldık. Ama 18 yılın sonunda döndük dolaştık başlangıçtan çok daha kötü bir noktaya geldik. Buna şimdi kalkıp bu ülke iyi yönetildi diyebilir miyiz? Hayır. Bu ülke çok kötü yönetildi, bu ülke savruldu.

MİLLET ARTIK KENDİNİ YAKIYOR

“Evvel zaman içindeki” Erdoğan’ın sözlerine devam edelim. Vatandaş evinin kirasını, faturasını ödeyemiyor. Halk “yandım Allah” diye bağırıyor diyor. 18 yıllık yönetimlerinin sonunda millet artık yandım Allah demiyor, millet artık doğrudan kendini yakıyor. Ama bunları görmek için göz, duymak için kulak, ikrar edebilmek için dil ve hakkı teslim etmek için temiz bir kalp gerekiyor. Bunlar çıktıkları kibir kulelerinden milletin halini ne görüyorlar ne de duyuyorlar.

DAMADIN ÇOKOMELLİ BEYANLARI

Damadın çokomelli beyanları bile artık milleti güldürmüyor. Damat “enflasyonda, kurda ve faizde büyük başarı sağladık” diyor. Kayınpeder, damadın gazına gelip, “vatandaşımızın geleceğe olan güveni artıyor” diyor. Ama diğer tarafta; Ankara’da bir öğretmenimiz eğitim sisteminin rezaletine ve yaşadığı adaletsizliklere dayanamayarak hayatına son veriyor. Antalya’da bir işçimiz, 26 bin TL’lik borcunu ödeyemediği için intihar ediyor. Cizre’de engelli bir vatandaşımız, kaymakamlık binasından kendini atıyor. Kocaeli’nde yine bir işçimiz, çalıştığı fabrikada ekonomik ve ailevi sıkıntılarla canına kıyıyor. Ama Saray’a göre vatandaşın umudu artıyor. Sarayın damadına göre ekonomi şahlanıyor.

TÜKETİCİ GÜVENİ EN DÜŞÜK SEVİYEDE

Dün TÜİK, tüketici güvenini açıkladı. 12 aylık ortalamalarla bakarsak, tüketici güveni tarihinin en düşük seviyesinde. Gelecek 12 aylık döneme ilişkin işsizlik beklentilerine baktığımızda ise 2012’den bu yana yayımlanan serilerde, en kötü seviyede olduğumuz gözüküyor. Suriye kaynaklı jeo-stratejik riskler artarken, damat hem döviz kurunu hem de faizi beraberce kontrol etmeye çalışıyor. Dün doların 6 lira 10 kuruşu aşmasını engellemek için kamu bankalarına 800 milyon dolar sattırıldığı söyleniyor. Hazıra dağ mı dayanır? Bugün dolar 6 lira 10 kuruşu aştı. Referans kâğıdın faizi de yüzde 11,4 civarına yükseldi. Hem kur hem de faiz yeniden beraberce yükselmeye başladı.

Terazinin bir kefesinde milletten kopan bir sosyetenin pembe rüyaları, diğer kefesinde milletin çektiği acılar var. Ne güzel demiş Ziya Paşa:

“İdrâk-i maâlî bu küçük akla gerekmez,

Zira bu terazi bu kadar sıkleti çekmez.”

Nerden nereye? Son 18 yılda milyarlar harcadılar. Ama 18 yılda dönüp dolaşıp geldiğimiz yer, işsizlik ve yoksulluk nedeniyle yaşamına kıyan insanlar, vatandaşlarımız. Bütün bunlara karşılık da hala “başarılıyız” diyebilen bir ekonomi yönetimi. Beceriksizliklerini allayıp pullayıp başarı diye satmaya çalışıyorlar.

HUKUK SİSTEMİMİZ 2.500 YIL ÖNCESİNİN GERİSİNE DÜŞTÜ

Geçtiğimiz hafta bir diğer felaket de hukuk cephesinde yaşandı. Osman Kavala, uyduruk bir suçlamayla yargılandığı bir davada 840 gün tutuklu kaldıktan sonra beraat etti. Tahliye edildiği gün başka bir uyduruk suçlamayla gözaltına alındı. Ardından da yeniden tutuklandı. Oysa Kavala’nın son tutuklanmasına gerekçe gösterilen suçlama için, daha önce mahkeme resen tahliye kararı vermişti. Kaldı ki bu iki suçlama AİHM tarafından eleştirilmişti. Yeniden tutuklandığı bu suçlama da AİHM tarafından hak ihlali kararına bağlanmıştı. Mahkeme şimdi, AİHM’in bu kararını da tanımamış oluyor. Tabi burada özellikle AK Parti Genel Başkanı’nın Kavala için “bir manevra ile onu beraat ettirmeye kalktılar” ifadesini kullanması, Türkiye’deki rejimin ucubeliğinin tüm dünyaya bir kez daha teşhiri oldu. HSK’nın da Cumhurbaşkanının bu sözlerini emir bilip beraat kararı veren hakimler hakkında soruşturma açması ise yargı bağımsızlığı açısından gerçekten bir felaket oldu. Sokrates 2 bin 500 yıl öncesinde: “Bir yargıç; iyi niyetle dinlemeli, akıllıca karşılık vermeli, sağlıklı düşünmeli, tarafsızca karar vermelidir” diyordu. AK Parti maalesef yargı sistemimizi, 2 bin 500 yıl öncesinin de gerisine götürdü.

HEP SÖYLÜYORUZ, “DEVLETİN DİNİ ADALETTİR”

Hep söylüyoruz, “devletin dini adalettir!” Eğer devleti yönetenler adalete saygı göstermez, öfkeyle hareket ederse, o devletin sadece hukuk devleti veya demokratik kimliği değil, devlet olma vasfı da tartışılmaya başlar. Maalesef bu anlayışla devletimiz, çöldeki kabile devletleriyle aynı seviyeye indirilmiştir.

Yorumlar (0)