CHP Sözcüsü Öztrak: “Tabelaya yazılan büyüme sokağa yansımıyor”

CHP Sözcüsü Öztrak, ülkede gerçek işsiz sayısının TÜİK’in açıkladığı resmi rakamın iki katından fazla olduğunu belirterek, “2021’de baz etkisiyle kaydedilen yüksek büyüme hızları işsizliği anlamlı şekilde azaltmıyor, rakamlardaki büyüme sokağa yansımıyor” değerlendirmesinde bulundu.

Vekil Haberleri 10.09.2021, 13:39
CHP Sözcüsü Öztrak: “Tabelaya yazılan büyüme sokağa yansımıyor”

CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Faik Öztrak, bugün açıklanan Temmuz 2021 işsizlik verileriyle ilgili, sosyal medyadan yaptığı açıklamada şunları belirtti:

 İŞTEN ÇIKARMA YASAĞI KALKTI, İŞSİZLİK ARTMAYA BAŞLADI

Temmuz ayında resmi işsizlik, önceki aya göre 1,4 puan artarak yüzde 12’ye, gerçek işsizlik ise 1,2 puan artarak yüzde 23,6’ya çıktı. Son iki aydır gerileyen işsizlik, işten çıkarma yasağının kalkmasıyla artmaya başladı.

 BÜYÜME SOKAĞA YANSIMIYOR

Temmuz’da resmi işsizlerin sayısı 506 bin kişi artarak 3,9 milyona; gerçek işsizlerin sayısı ise 522 bin kişi artarak 8,4 milyon oldu. Geçtiğimiz Temmuz’da da gerçek işsiz sayısı, 8 milyonlu seviyelerdeydi. 2021’de baz etkisiyle kaydedilen yüksek büyüme hızları işsizliği anlamlı şekilde azaltmıyor, rakamlardaki büyüme sokağa yansımıyor.

 SANAYİ İSTİHDAMINDA BÜYÜK DÜŞÜŞ

Geçtiğimiz yıl 16 Nisan’da başlayan “işten çıkarma yasağı” bu yıl 1 Temmuz’da sonlandı. Temmuz’da sanayide işten çıkarmalar başladı. Bu ayda sanayide çalışan sayısı 287 bin kişi gerilemiş, inşaat sektöründe de 60 bin kişilik düşüş var. Hizmet sektöründe çalışan sayısı ise 454 bin kişi artmış. Temmuz’da işsizlik ödeneğine başvuranların sayısı yaklaşık 232 bin kişi. Bu son 15 ay içerisinde gerçekleşen en yüksek işsizlik ödeneği başvuru sayısı.

 HÜKÜMET BİR TÜRLÜ ANLAMIYOR

Tutarlı, güven veren bir ekonomik program olmadan, işsizlik azalmaz, milletin işi çoğalmaz. Erdoğan Şahsım Hükümeti bunu bir türlü anlamıyor. Açıkladıkları Orta Vadeli Program, ortalama yüzde 5,3 büyümeyle üç yıl üst üste 1 milyonun üzerinde ilave iş imkânı sağlamayı öngörüyor. Bu büyümeyle bu iş artışı olmaz. Bu OVP ile bu büyüme de sağlanmaz. Kalıcı, sürdürülebilir, kapsayıcı büyümeyle iş artışı sağlamak için “3 Yeni”ye ihtiyaç var.

Yeni Kurallar, Yeni Kurumlar, Yeni Kadrolar.

 MİLLET HÜKÜMETE TASDİKNAMEYİ VERMEK İÇİN SANDIĞI BEKLİYOR

Bu ise seçim sandığının ivedilikle milletin önüne getirilmesiyle olabilir. Milletimiz Erdoğan Şahsım Hükümetinin ne yaptığını gördü. Notunu verdi. Tasdiknamesini vermek için de sandığın önüne gelmesini dört gözle bekliyor.  

 

 

Yorumlar (0)