CHP: Sağlıkta ek ödeme eşitsizliğinden vazgeçilsin

Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkan Yardımcısı ve İstanbul Milletvekili Gamze Akkuş İlgezdi pandemi kahramanı sağlık emekçilerinin canlarını hiçe sayarak Kovid-19 ile mücadelelerinde Sağlık Bakanlığının da üzerine düşeni yapması gerektiğini vurgulayarak, “Sağlıkta ek ödeme eşitsizliğinden derhal vazgeçilmelidir. Tüm sağlık çalışanları istisnasız ek ödemeden yararlandırılmalıdır” dedi.

Vekil Haberleri 26.08.2020, 11:27
CHP: Sağlıkta ek ödeme eşitsizliğinden vazgeçilsin

CHP Genel Başkan Yardımcısı Gamze Akkuş İlgezdi yaptığı yazılı açıklama ile hekimlerin ve sağlık emekçilerinin pandemi döneminde canlarını ortaya koyduklarını belirterek, “Bu nedenle CHP olarak hiçbir ayrım yapılmaksızın tüm sağlık çalışanlarına ‘Teşekkür İkramiyesi’ verilmesini, Kovid-19’un meslek hastalığı kategorisine alınmasını ve hayatını kaybeden sağlık emekçilerinin ‘görev şehidi’ sayılmasını teklif ettik. Ancak iktidar tüm tekliflerimizi reddetti” diye konuştu.

CHP’li İlgezdi, Cumhuriyet devrimlerinin mirası olan sağlık sisteminin, her türlü siyasi baskıya, performans sisteminin adaletsizliğine rağmen üzerine düşeni fazlasıyla yaptığının altını çizerek, “Bu süreçte üniversite hastanelerinde çalışan birçok hekim ve sağlık emekçisi koronavirüse karşı insanüstü çaba ile mücadele ederken, normalde aldığı döner sermaye ücretini bile alamadı. Sağlık Bakanının müjdesine rağmen başhekimlerin keyfi uygulamaları ile bir çok sağlık çalışanına da tavandan ek ödeme yatırılmadı” açıklamasında bulundu.

İş barışı zedelendi

Yapılan yanlış uygulamalar nedeniyle hastanelerde iş barışının zedelendiğini hatırlatan Gamze Akkuş İlgezdi, “Geldiğimiz nokta sadece yeni vakalardaki artışı değil aynı zamanda sağlık çalışanları üzerinden derinleşen eşitsizliği de gözler önüne sermektedir” dedi.

Genel Başkan Yardımcısı İlgezdi sağlık çalışanları arasındaki eşitsizliğin giderek derinleştiğini ifade ederek, “Ülkemizde virüs ile mücadelede canlarını kaybeden, ailelerinden, çocuklarından ayrı otel odalarında kalmak zorunda kalan cefakar hekimlerimiz ve sağlık emekçilerimize eşit ödeme yapılmadığı gibi, eşit ödemeyi hak eden sağlık çalışanları daha az ücretlerle daha fazla çalışmaya zorlanmaktadır” diye konuştu.

Aile hekimleri maaş alamadı

Hastaların ilk olarak gittikleri aile hekimlerinin ise bırakın ek ödemeyi maaş dahi alamadıklarını kaydeden Gamze Akkuş İlgezdi, “Salgının ilk aşamasından beri hayati bir görevi yerine getiren Aile Hekimlerinin durumu eşitsizliğin en belirgin örneğidir. Kendilerine verilen görevi yerine getirmeye çalışan çok sayıda Aile Hekimi koronavirüse yakalandığı için işe devam edememekte, kendi hayatları için mücadele etmekte ve bu süreçte maaş dahi alamamaktadır” açıklamasında bulundu.

CHP’nin talebi: Eşit işe eşit ücret

CHP’li İlgezdi sağlık emekçileri için CHP’nin taleplerini sıralarak, “Buradan açık çağrıda bulunuyoruz: ek ödeme eşitsizliğinden derhal vazgeçilmelidir. Tüm sağlık çalışanları istisnasız ek ödemeden yararlandırılmalıdır. Üniversite hastanelerinde çalışan hekim ve sağlık çalışanları ek ödemelerden yararlandırılmalıdır. Ek ödemeler başhekimlerin tercihine bırakılmamalıdır. Aile hekimlerinin maaşlarından kesinti yapılmamalıdır. İş barışı için ve daha da önemlisi halk sağlığı için eşit işe eşit ücret verilmesi için performans sisteminden vaz geçilerek, maaşlarda iyileştirme yapılmalıdır” dedi.

İlgezdi, “Pandeminin kahramanı hekimler ve sağlık çalışanlarına hayatlarımızı borçluyuz. Onların hak ettikleri ödemeleri almaları için gereli tüm çaba ve çalışmaların yanında, ayrımcı tüm uygulamaların karşısında olacağız” diye konuştu.

Yorumlar (0)