CHP "Orman İşçisi geçici ama sorunları kalıcı"

Orman işçilerinin hayatının risk altında olduğunu söyleyen CHP İstanbul Milletvekili Gürsel Tekin ve arkadaşları, konuyla ilgili Meclis araştırması istedi.

Vekil Haberleri 01.07.2021, 10:35
CHP "Orman İşçisi geçici ama sorunları kalıcı"

Ülkemizin en güzel ormanları yine peş peşe yanmaya başladı. Son olarak Marmaris’te çıkan orman yangınında acı haber geldi. Bir geçici orman işçimizi kaybettik. Orman işçileri yangına ilk ve etkili müdahale için büyük mücadeleler vermekte ve bu uğurda sıkça yaralanmakta ve ne yazık ki hayatlarını kaybetmektedirler. Bunun yanı sıra ormanlık alanlarda çalışan işçiler ve aileleri eğitim, barınma, güvenlik, ulaşım, sağlık, sosyal güvenlik ve düşük kazanç gibi konularda da ciddi sorunlar yaşamaktadırlar.

 

Orman teşkilatında sürekli devam eden bir iş olmasına rağmen nedense değilmiş gibi davranılmaktadır. Oysa orman yangınları yılın 12 ayı devam etmektedir. O nedenle, ormanlarda mevsimlik değil, 12 aylık daimî işçi çalıştırılmalıdır. Çıkan yangınlara çevre illerdeki belediyelerden gelen ekiplerin de müdahalesi olmasa belki bu yangınların söndürülmesi dahi mümkün olamayacaktır.

 

Ormanlarda 12 ay çalışacak kadrolu işçiye ihtiyaç vardır. Şu an binlerce insan kadrosuz olarak çalışmaktadır. Öncelikle bu insanların kadrosu verilmeli ve akabinde kuruma alınacak olan insanlarda kadrolu olarak alınmalıdır. Aksi takdirde ormanları koruma şansımız daha da zorlaşacaktır. İşin örgütlenmesi ve çalışma ilişkilerinden kaynaklı riskler göz önüne alındığında, sektörde çalışma biçimlerinin ve sosyal güvence haklarının bir bütün olarak, "Anayasaya uygun” bir çerçevede düzenlenmesi gerekmektedir.

 

Geçici Orman İşçilerinin durumu hem Anayasa'daki eşitlik ilkesine hem de "sosyal devlet” ilkesine aykırı bir durum teşkil etmektedir. Tarım Bakanlığı bünyesinde çalışan mevsimlik tarım işçilerinin de orman yangınlarıyla mücadele eden mevsimlik orman işçileri gibi çalışma sürelerinin uzatılması kararının bir an önce verilmesi beklenmektedir. Yangından yangına koşan, bu uğurda yaralanan hatta şehit olan işçilerimize yönelik kalıcı bir adım atılması gerekmektedir.

Yılın 5 ay 29 gününde çalıştırılan işçiler, kalan 6 ayda ise yapılacak iş olmamasından dolayı çalışamıyorlar. 5620 sayılı kanun mağduru orman işçilerin menfaat ve çıkarlarını gözetmekle görevli Yüce Meclisimizin, geçici işçilerimizin yaşamış oldukları bu mağduriyetleri gidermek en önemli görevlerinden biridir. Bu nedenle orman teşkilatında 5620 sayılı kanun mağduru binlerce işçi ‘geçici’ işçilikten ‘kadrolu’ işçiliğe bir an önce terfi edilmelidir.

Hem orman işçilerinin hem de ailelerinin yaşadığı problemler ülke ekonomisi açısından önemli olan bu sektörün devamını sağlamak için bu problemlerin çözülmesi elzemdir. Geçici Orman işsizlerinin yaşadıkları sorunların tespiti, ortaya çıkarılması ve çözümlenmesi amacıyla Araştırma Komisyonu kurularak konunun tüm boyutlarıyla araştırılması gerekir. Geçici Orman işçilerimizin yaşamış oldukları mağduriyetleri gidermek ve bu doğrultuda düzenlemeler yapılana kadar alınması gereken tedbirlerin araştırılması amacıyla, Anayasanın 98'inci, TBMM içtüzüğü ‘nün 104'üncü ve 105'inci maddeleri uyarınca Meclis Araştırması açılmasını arz ederiz.

Yorumlar (0)