banner773

CHP'li Yüceer: Ayçiçeği Üreticisi, Döviz, Enflasyon, Gübre Ve Mazot Fiyatlarının Altında Eziliyor

Cumhuriyet Halk Partisi Tekirdağ Milletvekili Dr. Candan Yüceer, Tekirdağ’da hasadı başlamasına karşın ön alım fiyatları açıklanmadığı için mağdur olan ayçiçeği üreticilerine sahip çıkılmasını istedi. Dr. Yüceer, “Ayçiçeği üreticisi, döviz, enflasyon, gübre ve mazot fiyatlarının altında eziliyor. Ayçiçeği fiyatı derhal 16 lira olarak açıklanmalıdır” dedi.

Vekil Haberleri 18.08.2022, 10:38
CHP'li Yüceer: Ayçiçeği Üreticisi, Döviz, Enflasyon, Gübre Ve Mazot Fiyatlarının Altında Eziliyor

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) PM Üyesi Tekirdağ Milletvekili Dr. Candan Yüceer, Tekirdağ’da hasadı başlamasına karşın ön alım fiyatları açıklanmadığı için mağdur olan ayçiçeği üreticilerine sahip çıkılmasını istedi. Dr. Yüceer, “Ayçiçeği üreticisi, döviz, enflasyon, gübre ve mazot fiyatlarının altında eziliyor. Ayçiçeği fiyatı 16 lira olarak açıklanmalıdır. Geçen yıl 6 liraya ürün satmıştı ayçiçeği üreticileri. Bu sene maliyetler geçen yıla oranla ilaçtan tohuma, mazottan gübreye 3-4 kat arttı. Buna karşılık alım fiyatları henüz belirsiz” dedi.

“AYÇİÇEK YAĞI KRİZİN TEK SEBEBİ AKP İKTİDARI VE AKP’NİN TARIM POLİTİKALARIDIR”

Ukrayna-Rusya arasındaki savaştan kaynaklı yağ krizini hatırlatan Dr. Yüceer, “Yakın dönemde yaşadığımız yağ krizinin tek sebebi AKP iktidarı ve AKP’nin tarım politikalarıdır. 20 yıldır iktidarda olan AKP yerli üretimi desteklemediği, yerli çiftçiye ürettirmediği için Rusya’dan, Ukrayna'dan yağ ithal etmek zorunda kalıyoruz. Ülkemizde yeterli üretim imkanına sahip olmamıza rağmen ithalata bağlıyız. Ülkemizde 600 bin hektar alanda ayçiçeği üretiliyor ve 2 milyon ton civarında üretimimiz var. Ülkemizin ihtiyacı ise 3.5-4 milyon ton civarında. Her yıl 1 milyon tonun üzerindeki ithalat yapıyoruz ve ithalat nedeniyle 1 milyar dolar ödüyoruz. Yanlış tarım politikalarından dönülmeli, bir an önce tarımda maliyetler düşürülmeli. Ayçiçeği fiyatı derhal 16 lira olarak açıklanmalı. Ukrayna ve Rusya'ya yağ bağımlılığımız ortadan kalkması için bunun yapılması gerekiyor ki üretiminde kendi yeterliliğimiz sağlansın” dedi.

“TÜRKİYE’DEKİ EKONOMİK GİDİŞATIN ACISINI ÜRETİCİLER, ÇİFTÇİLER ÇEKİYOR”

Girdi fiyatlarındaki artışın ekonomik kriz içerisinde durmaksızın yükselmeye devam ettiğine dikkat çeken Dr. Yüceer “Türkiye’de ekonomik gidişatın acısını üreticiler, çiftçiler çekiyor. Çiftçimiz bırakın kâr elde etmeyi, zararını bile karşılayamayacak duruma geldi. Çiftçi gelecek yıl ekim masraflarını karşılamakta zorlanacak. Tarımsal alandaki tüm mal ve hizmeti özelleştiren, çiftçiyi değil uluslararası lobileri düşünen iktidar, ayçiçeği ithalatının her geçen gün arttığı ülkemizde tarım politikalarına devam ederse ülkemiz tümden dışa bağımlı hale gelecek. İktidar, ithalata dayalı tarım politikalarından bir an önce vazgeçmezse ülke ekonomisinden sağlığa kadar tüm alanda büyük bir yıkım yaşanacaktır. Buradan Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişçi’ye sesleniyorum, çiftçi geçim sıkıntısı yaşıyor, borçlarının faizlerini bile ödeyemiyor; gübreden mazota her şeyin zamlandığı bir süreçte, çiftçiye verilecek teşvikler, en başta ayçiçeği ithalatını azaltacak, kısa vadede ise ülke ekonomisine nefes aldıracak politikaları hayata geçirin” diye konuştu

Yorumlar (0)