CHP'li Veli Ağbaba Gassalları Sordu: Aşıda öncelik verilecek mi?

CHP Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba, yaşamını yitirenlerin cenazelerinin yıkanması işini icra eden gassalların Covid-19 salgını sürecinde salgın hastalıklara karşı korumasız kaldığını belirterek Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk’a gassalların durumunu sordu.

Vekil Haberleri 02.04.2021, 12:16
CHP'li Veli Ağbaba Gassalları Sordu: Aşıda öncelik verilecek mi?

CHP’li Ağbaba, sayıları 10 bini bulan ve korona salgınıyla iş yükleri artan gassalara ilişkin soru önergesi verdi. Gassalların pandemiyle günde 30-35 cenaze yıkadıklarını ve çalışma saatlerinin 10 saatin üzerine çıktığını söyleyen Ağbaba, iktidara gassallar için “aşıda öncelik verilmesi” çağrısında bulundu.

Gassallar salgın hastalıklara karşı korumasız durumdalar!

Ağbaba, konuya ilişkin şunları söyledi: “Hayatını kaybeden insanların cenazelerinin yıkanması, temizlenmesi ve kefenlenmesi gibi birçok kişinin yapmaya cesaret edemeyeceği görevleri yerine getiren gassallar, özellikle pandemiyle birlikte hem fiziksel hem psikolojik açıdan oldukça yıpranmış durumdalar. Sadece koronaya karşı değil, tüm salgın hastalıklara karşı korumasız bırakıldılar. Meslek tanımı ve kadro başta olmak üzere güvenceli çalışma koşullarının sağlanması ve en azından Covid-19 sürecinde aşılamada öncelik verilmesi tüm gassalların şu anda en önemli talebi. Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, Sağlık Bakanlığı ve Diyanet İşleri Başkanlığı bu konuda vakit kaybetmeden adım atmalıdır.

Yüksek riskle çalışan gassallara aşılamada öncelik verilecek midir?

CHP’li Ağbaba’nın soru önergesinde şu sorular yer aldı:

  1. Ülkemizde cenaze yıkamakla görevli gassal sayısı ne kadardır? Bu görevlilerin kadın ve erkek oranlaması nedir?
  2. Salgın sürecinde koronavirüs nedeniyle hayatını kaybeden gassal sayısı ne kadardır? Bu süreçte gassalların iş sağlığı ve güvenliğini korumak adına ne gibi çalışmalar yapılmıştır?
  3. Gassalların mesleklerinin tanımlanması, yıpranma payı hakkı, ücretsiz psikolojik destek ve güvenceli çalışma koşullarının sağlanması yönünde Bakanlığınızın herhangi bir çalışması var mıdır?
  4. Covid-19 aşılama sürecinde yüksek riskle çalışan gassallara öncelik verilmesi amacıyla bir çalışma yapılacak mıdır?

Yorumlar (0)