CHP'Lİ ÜNVER SÖZÜNDE DURDU: EMEKLİNİN EMANETİ SON 7,5 LİRASINI MECLİS KÜRSÜSÜNE BIRAKTI

CHP Karaman Milletvekili Av. İsmail Atakan Ünver, emekli maaşından geriye kalan son 7,5 lirayı meclise göndermesi ile gündeme gelen Karaman, Güneyyurt’lu maden emekçisi emeklinin emanetini meclis kürsüsüne bıraktı.

Vekil Haberleri 10.06.2022, 12:17 10.06.2022, 12:17
CHP'Lİ ÜNVER SÖZÜNDE DURDU: EMEKLİNİN EMANETİ SON 7,5 LİRASINI MECLİS KÜRSÜSÜNE BIRAKTI

MAAŞ ALMASINA 18 GÜN VARKEN EMEKLİNİN CEBİNDE 7,5 LİRA KALDI

 

Cebindeki son 7,5 lirasını meclise götürmesi ve bu parayla 18 gün geçinilip geçinilemeyeceğini sorması için CHP Karaman Milletvekili Av. İsmail Atakan Ünver’e veren maden emeklisinin emaneti istediği yere ulaştı. Emekli maaşı almasına daha 18 gün olan vatandaşın, “Bu parayla geçinilir mi?” diye sorarak meclise gönderdiği parayı kürsüye bırakan Ünver: “Sizlere Karaman'dan, Karaman'ın Güneyyurt beldesinden bir emanet getirdim. Bu emaneti, 7,5 lirayı yüce Meclisin kürsüsüne bırakıyorum. Bu emanetin sahibi, yerin metrelerce altında kömür ocağında çalışarak emekli olmuş madenci bir vatandaş. Bu emekli madencimiz, Hatay Milletvekilimiz Sayın İsmet Tokdemir'le birlikte yaptığımız saha çalışmamızda bize ulaşarak on iki gün önce aldığı 3 bin lira emekli maaşından geriye kalan son 7,5 lirasını sizlere gönderdi.” diye konuştu.

 

VATANDAŞA "ŞÜKRET" DİYENLER BU PARAYLA 12 GÜN NASIL GEÇİNİLİR, EMEKLİYE GÖSTERSİN

 

Emeklinin meclise gönderdiği paranın helal bir para olduğunu söyleyen Ünver sözlerini şu şekilde sürdürdü: “Bu parada göçükte kalıp ölümle burun buruna gelme tehlikesi altında dökülen helal alın teri var. İçinizde, Cumhurbaşkanı Sayın Erdoğan'ın ‘Açım.’ diyen vatandaşa şükür telkin eden sözlerine haklılık veren varsa konuşmamın sonunda gelsin bu emaneti buradan alsın, bu parayla on iki gün nasıl geçinilir emeklilere göstersin. Bu parayı buradan almaya cesaretiniz yoksa gidin Genel Başkanınıza emeklinin hâlini anlatın ‘Vatandaş şükürsüz değil yoksul, aç ve perişan hâlde.’ deyin ve vatandaştan aldığınız vekâletin gereğini yapın.”

 

ZORLU’NUN SÖZLERİNİ AKTARDI

 

Hemşehrisi madenden emekli Ahmet isimli vatandaşın, "Daha on sekiz gün var benim emekli maaşı almama; milletvekilleri, bakanlar, huzur hakkı alanların maaşlarına ise on iki gün var. Bu parayla on iki gün geçinirlerse ben de geçineceğim. 'Geçinirim.' diyenlere helali hoş olsun, maaşımı aldığımda geriye kalanı da göndereceğim. 'Geçinemem.' diyene benim vergimle maaşını alıp bana 'Şükret.' diyene benim vergimle aldığı para haram olsun. Bana şükretmeyi kimse tavsiye etmesin, benim Allah'a şükür Allah'a inancım var. Ben imam hatip lisesi mezunuyum; kime, nasıl şükredeceğimi biliyorum." sözlerini meclis kürsüsünden dile getiren Ünver, emekli vatandaşın cebindeki son parayı kendisine emanet ederken çekilen fotoğrafı da iktidar milletvekillerine gösterdi.

 

EMEKLİLERİN %70'İ ASGARİ ÜCRETTEN AZ MAAŞ ALIYOR

 

Emeklilerin bugün en temel ihtiyaçlarını bile karşılayamaz durumda olduklarını dile getiren Ünver, emeklilerin %70’inden fazlasının asgari ücretten az maaş aldığını söyledi. Ünver, sözlerinin devamında; “Hep dersiniz ya "2002'de şuymuş, şimdi bu olmuş." diye; ben de sizin gibi söyleyeyim: 2003'te en düşük emekli maaşı asgari ücretin yaklaşık 1,5 katıyken bugün yaklaşık yarısı düzeyine düşürmüşsünüz, açlık sınırı ise 5 bin lira. Asgari ücretli de emekli de yoksulluğu ve açlığı iliklerine kadar hissediyor; bunun temel nedeni AKP'den ve MHP'den oluşan Cumhur İttifakı'nın ekonomik tercihidir.” dedi. Hazine Bakanı Nebati’nin, "Bu sistemden dar gelirliler hariç üretici firmalar, ihracatçılar kâr ediyor, çarklar dönüyor." sözlerini de hatırlatan Ünver; “Şecaat arz ederken sirkatin söylüyor Nebati Bey. Anlıyoruz ki iktidarın aklında dar gelirliler yok, zaten biz de bunu söylüyoruz. Siz zenginlerin iktidarısınız; dar gelirli, emekli, emekçi sizin gündeminizde yok.” diye konuştu.

 

BAYRAM İKRAMİYESİYLE KURBANLIK ALINAMIYOR

 

Konuşmasına Emekli ikramiyelerine değinerek devam eden Ünver; “Kurban Bayramı geliyor, emeklinin bayram ikramiyesi günü yaklaşıyor. Bu ikramiyenin verilmesinin amacı neydi? Emekli, kurbanını alabilsin, torununa harçlık verebilsin, bayramda misafirine ikramlık bir şeyler sunabilsin değil miydi? Peki, gelinen nokta ne? 2018 yılında 1.000 lira olarak verilmeye başlanan bayram ikramiyesine karşın küçükbaş kurbanlıkların fiyatı 800 ila 1.200 lira arasındaydı. Bugün aradan geçen yıllara ve onca enflasyona rağmen bayram ikramiyesi 1.100 lira; bu yıl küçükbaş kurbanlık fiyatları ise 3 bin ila 4 bin lira arasında. 2018 yılında iyi kötü bir kurbanlık eden bayram ikramiyesi bugün zekât keçisi almaya bile yetmiyor, ancak 7-8 kilo et alınıyor. Söze gelince dini, imanı kimseye bırakmazsınız. Vatandaşın ete hasret kaldığı şu günlerde emeklilere kurbanlık alacak kadar bir bayram ikramiyesi verseniz, onlar da kurban kesebilse, bayram sabahı çoluğuyla çocuğuyla bir kurban kavurması yese fena mı olur? Bir kısmını da et göremeyen torunları için çocuklarına pay verse fena mı olur? Anlaşılan emeklinin kurban ibadetini yapıp yapamayacağı umurunuzda değil. Vatandaşın hâlini umursamadan ülkeyi yönetmek; bu nasıl bir yönetim anlayışıdır? Ha "Emekliler, size kurban kesmek düşmez." diyorsanız o başka, bu da sizin ayıbınız, eserinizle gurur duyun.” şeklinde konuştu.

 

EMEKLİLERİMİZ BİLSİN Kİ YALNIZ DEĞİLLER

 

Konuşmasını, “Aslında size biraz da fazla nefes tüketiyoruz, iktidarınızın son yılına giriyorsunuz, en geç bir yıl sonra emeklinin, emekçinin, halkın iktidarı kurulacak ve en düşük emekli maaşını asgari ücret seviyesine çıkaracağız.” diye sürdüren Ünver, CHP iktidarında emekliler için yapılacak olan düzenlemeleri şöyle sıraladı: “Emekli aylıklarının artışında sadece enflasyonu değil büyümeden kaynaklı refah payını da hesaba katacağız. Emeklilikte intibak yasasını çıkaracağız, katsayı ve gösterge sistemini yeniden düzenleyeceğiz. Emekliye bayramlarda verilen ikramiyeyi en az asgari ücret seviyesine yükselteceğiz. Emeklilerin sağlık hizmetlerinde ödediği katılım payını almayacağız. Emeklilerin sendikal hakları önündeki engelleri kaldıracağız. Tabii ki emeklilikte yaşa takılanların mağduriyetini de gidereceğiz. Emeklilerimiz bilsinler ki yalnız değiller; emekçinin, emeklinin partisi Cumhuriyet Halk Partisi var onların yanında.”

Yorumlar (0)