CHP' li Tekin ÇED Raporunu Meclis'e Taşıdı

CHP İstanbul Milletvekili Gürsel Tekin, tartışmaların odağındaki Kanal İstanbul projesi için Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) raporu hazırlayan firmayı Meclis gündemine taşıdı.

Vekil Haberleri 25.12.2019, 11:38
CHP' li Tekin ÇED Raporunu Meclis'e Taşıdı

CHP' li Tekin, Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum'un yanıtlamasını istediği soru önergesinde şu hususlara yer verdi:

"Ankara merkezli bir firmanın, bugüne kadar devletten 24 milyon TL tutarında 42 adet ihale aldığı ve firma sahibinin BOTAŞ’taki yolsuzluk davasından 3 yıl 4 ay ceza aldığı yönündeki iddialar kamuoyuna yansımıştı. Firma sahibinin, kendi santrali de dahil olmak üzere birçok santralin ÇED dosyasını hazırlayan kişi olduğu da iddia edilmekte. Bağımsız bir şirket tarafından hazırlanması gereken ÇED raporunu kendi şirketine hazırlatan firma sahibinin, BOTAŞ'taki yolsuzluk davasından tutuklu olarak yargılandığı da ifade ediliyor. "Tuz Gölü su hattı, müşavirlik, çevre ve depolama" ihalelerine fesat karıştırdıkları gerekçesiyle 10 ay, "Tuz Gölü çevre ihalesi kapsamında rüşvet suçunu işledikleri" gerekçesi ile 3 yıl 4 ay ceza aldığı, daha sonrasında ise serbest bırakıldığı iddia ediliyor.

"Şimdi Sayın Bakana soruyorum,

Bağımsız bir şirket tarafından hazırlanması gereken ÇED raporunu kendi şirketine hazırlatarak tüm yasal ve etik zorunlulukları yok sayan daha önce birçok olayda adı geçen bu firmaya yatırım maliyeti 75 milyar lira olan bir projenin ÇED raporunu hazırlatmayı etik buluyor musunuz?

Bahse konu Mühendislik isimli firmanın bugüne kadar devletten 24 milyon TL tutarında 42 adet ihale aldığı iddiası doğru mudur? Bu ihaleler hangileridir?

BOTAŞ'taki yolsuzluk davasında yargılanan firma sahibinin, "Tuz Gölü su hattı, müşavirlik, çevre ve depolama" ihalelerine fesat karıştırdıkları gerekçesiyle 10 ay, "Tuz Gölü çevre ihalesi kapsamında rüşvet suçunu işledikleri" gerekçesi ile 3 yıl 4 ay ceza aldığı iddiası doğru mudur?

Daha önce olumsuz ÇED raporu almış bazı projelerde, bahse konu firmanın devreye girmesi sonucu ÇED raporun olumluya döndüğü iddia edilmektedir. Bu firmanın devreye girmesi sonucu, ÇED raporunun olumlu kabul edildiği toplam kaç proje bulunmaktadır?

Belli ki Sayın Bakan bu firmayı özelikle seçmiş. Sorularıma, kamuoyunun bilgilendirilmesi adına acil yanıt bekliyorum"

Yorumlar (0)