CHP'li Tekin: Binlerce Mağdurun Hak Arama Hürriyeti Meclis Eliyle Yok Ediliyor

CHP İstanbul Milletvekili Gürsel Tekin, yaşanan hak ihlallerini meclis gündemine taşıdı ve Cumhurbaşkanı Yardımcı Fuat Oktay'a konuyu sorduğunu açıkladı.

Vekil Haberleri 21.12.2019, 14:30
CHP'li Tekin: Binlerce Mağdurun Hak Arama Hürriyeti Meclis Eliyle Yok Ediliyor

Tekin'in açıklaması şöyle:

Kombassan, Yimpaş ve birçok benzeri şirket meclis eliyle yargı kıskacından alındı. Binlerce mağdur, davalarını kazandıkları halde haklarını alamıyor…

1990 ile 2000 yılları arasında Avrupa’da gurbetçilerden milyarlarca Euro mevduat toplayan Kombassan Yöneticileri, 5 Aralık 2019 tarihinde TBMM’de yasalaşan bir kanun ile birlikte Yargının kıskancından zahmetsiz bir şekilde alınmıştır. Böylece, Kombassan Mağduru binlerce yurttaş artık bu şirketlere karşı dava açma imkânı fiilen ortadan kaldırılmıştır.

Yimpaş, Kombassan, Jet-Pa vs. gibi adlarla kamuoyunda yeşil sermaye olarak bilinen 70'i Aşkın şirketin mağdur ettiği yurttaşların dava açma imkânı fiilen ortadan kaldırılmakla yetinilmemiş, açılmış ve de görülmekte olan davalar yönünden ise, “Karar Verilmesine Yer Olmadığına Dair Karar Verilir.” Şeklinde yeni bir düzenleme yapılmıştır. “Açılan davaların gerek istinaf gerekse temyiz aşamasında olması halinde dahi aynı şekilde karar verilecektir.” Denilmiştir.

AKP, neden böyle bir düzenlemeye ihtiyaç duymuştur. ?

On binlerce mağdur yurttaşın Türkiye Cumhuriyeti Mahkemelerine yapmış olduğu başvurular neticesinde Mahkemelerin ''ortaklık adı altında toplanan paraların '' faiziyle vatandaşa iade edilmesi yolundaki haklı kararlarının ardından siyasi iktidar tarafından getirilen Kanun teklifi ile birlikte Kombassan şimdiki adı ile Bera Holding, Yimpaş, İtimat holding ve daha onlarcası Yargı kıskacından alınmıştır.

Hali hazırda ilk derece mahkemesi dâhil olmak üzere İstinaf ve de Temyiz aşamasında Şirket Aleyhine devam eden yaklaşık 3.000 dolayında davanın, anılan madde hükmü gereğince, hüküm kurulmaksızın sona ermesi beklenmektir. Davaların sona ermesi ile birlikte süreç içerisinde, görülmekte olan davalara ilişkin olarak Bera Holding tarafından mahkemelere depo edilen155 milyon Türk Lirası düzeyindeki nakit paranın Şirkete iade edilmesi amacı güdülüyor.

Düzenleme Evrensel Hukuk ilkelerine ve TC. Anayasasına aykırıdır.

5 Aralık 2019 tarihinde AKP tarafından sunulan ve de kabul edilen geçici hüküm Anayasa Hukukunun temel ilkelerinden olan kanunların genel geçer, soyut, objektif olmasına aykırı olmakla birlikte aynı zamanda Anayasanın 36. Maddesinde aykırılık teşkil etmektedir.

Buna göre hali hazırda yürürlükte bulunan anayasamızın Hak Arama Hürriyeti şeklinde tanımlanan ilgili hükmünde “Herkes, meşru vasıta ve yollardan faydalanmak suretiyle yargı mercileri önünde davacı veya davalı olarak iddia ve savunma ile adil yargılanma hakkına sahiptir.” ibaresine ve hükmüne açıkça aykırıdır. Hukukun üstünlüğüne dayalı rejimlerin hiçbirinde Meclis tarafından yapılan kanun, “Hak Arama Hürriyetini” ortadan kaldıramaz.

Meclis tarafından 5 Aralık 2019 tarihinde yapılan yasama tasarrufu ile birlikte söz konusu şirketlere hukuken müracaat hakkı ortadan kaldırıldığı gibi TTK 549 ve de 550 maddeleri yönünden şirket ortaklarına ayrıca hukuki müracaat imkânı da kalmamıştır.

Yukarıda yapılan açıklamalar anlaşılacağı üzere, yüz binlerce yurttaşımızın “Hak Arama Hürriyetinin” ortadan kaldırılacağı gibi anılan yasa hükmü yurttaşlarımızı mağdur edeceği aşikârdır.

Bu bağlamda;

  1. Bera holding yönetim kurulu üyeleri ile teklifi getiren Milletvekilleri arasında nasıl bir ilişki vardır.

  2. Yasalaşan bu teklifi ile birlikte Anayasa’nın 36. Maddesinde tanımlanan hak arama hürriyetinin ortadan kaldırıldığının siyasi iktidar farkında mıdır?

  3. Yapılan bu yasama tasarrufu ile birlikte geçici 41 inci maddenin ikinci fıkrasında açık alenen anlaşılabilir bir şekilde yargıya talimat verilmiş midir?

  4. Yapılan bu yasama tasarrufu ile birlikte geçici 41 inci maddenin ikinci fıkrasında yargıya verilen bu talimat ile 70'i Aşkın şirkete karşı dava yolu fiilen son bulmuş mudur?

  5. Bu teklifi yapan AKP vekillerinin 22. Dönem 1061 sayılı meclis araştırma raporu hakkında bilgileri var mıdır?

Yorumlar (0)