CHP'Lİ TANAL:BU ÜLKEYE İNSAN HAKLARI LAZIMSA BİZ GETİRİRİZ!

AKP iktidarında insan hakları ve hukuk karnemiz ortadayken, insan hakları ihlallerini, işkenceyi önlemesi için kurulan TİHEK’in hazırladığı strateji belgesini, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın onayına sunduğu ortaya çıktı. İşte trajikomik bir Türkiye gerçeği…

Vekil Haberleri 25.10.2019, 10:14
CHP'Lİ TANAL:BU ÜLKEYE İNSAN HAKLARI LAZIMSA BİZ GETİRİRİZ!

TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu Üyesi ve CHP İstanbul Milletvekili Av. Mahmut Tanal, İşkenceye ve Diğer Zalimane, Gayriinsanî veya Küçültücü Muamele veya Cezaya Karşı Birleşmiş Milletler (BM) Sözleşmesine Ek İhtiyari Protokol hükümleri çerçevesinde oluşturulan Ulusal Önleme Mekanizması görevini yerine getirmek üzere kurulan Türkiye İnsan Hakları ve Eşitlik Kurumu (TİHEK) hakkında çarpıcı açıklamalarda bulundu.

BAŞKAN VE ÜYELERİ CUMHURBAŞKANI ATIYOR

İnsan haklarını koruması, işkenceyi önlemesi beklenen TİHEK’in yeniden yapılandırılıp özerk bir yapıya kavuşturulması gerektiğini kaydeden Tanal, “İşkence ve kötü muameleyle etkin mücadele etmekle görevlendirilen TİHEK’in hükümetin emrindeki bir kurum olması son derece yanlıştır. TİHEK’in başkan ve üyeleri Cumhurbaşkanı tarafından atanıyor.  Cumhurbaşkanı istediği an başkan ve üyeleri görevden alabiliyor” dedi.

THİEK HAZIRLADIĞI STRATEJİ BELGESİNİ ‘ONAY’ İÇİN CUMHURBAŞKANLIĞI’NA GÖNDERDİ

TİHEK’in hazırladığı strateji belgesinin uzun süredir onay için Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın masasında beklediğini belirten Tanal, “AKP iktidarında Türkiye’nin insan hakları, demokrasi, adalet ve özgürlükler konusundaki karnesi ortadayken, adında ‘insan hakları’ ve ‘eşitlik’ kavramları geçen TİHEK’in tamamladığı strateji belgesi onay için Cumhurbaşkanlığı’na gönderiliyor. Düşünebiliyor musunuz? İnsan Hakları ve Eşitlik Kurumu, kendi yol haritasını, yapacaklarını, mücadele alanlarını, hedeflerini özgürce belirleyemiyor. Strateji belgesini yürütme erki onaylıyor. Cumhurbaşkanının istediği, izin verdiği tarzda bir strateji belgesi hazırlanıyor. TİHEK için bağımsızlıktan söz edemiyoruz” ifadelerini kullandı.

RAPORLAR USULEN HAZIRLANIYOR

Yürütmenin kontrolündeki TİHEK’in hazırladığı raporları okuyanların hayal kırıklığına uğramasının kaçınılmaz olduğunu belirten Tanal, kurumun hak ihlalleri konusunda en fazla şikayet edilen cezaevleriyle ilgili raporlarının son derece yetersiz olduğunu aktardı. Tanal, usulen hazırlanmış raporlarla karşılaştıklarını dile getirdi.

THİEK BAĞIMSIZ OLMALI VE HER KAPIYI AÇABİLMELİ

Tanal, “Türkiye İnsan Hakları ve Eşitlik Kurumu, devletten bağımsız olmalıdır. Ayrıca TİHEK, anayasal güvenceyle her kapıyı açabilmelidir. TİHEK uzman ve personel sayısı bakımından da son derece yetersiz kalıyor. Uzman ve personel sayısı arttırılmalıdır. Yine TİHEK’in ayrı bir bütçesi olmalıdır” diye konuştu.

11 ÜYEDEN SADECE BİRİ KADIN

CHP İstanbul Milletvekili Mahmut Tanal, Türkiye İnsan Hakları ve Eşitlik Kurumu’nun 11 üyesinden sadece bir tanesinin kadın olduğunu aktardı. Tanal, 11 üyenin meslek gruplarına göre dağılımına bakıldığında ise 5 üyenin hukuk, 2 üyenin ilahiyat, 2 üyenin kamu yönetimi, 2 üyenin de uluslararası ilişkiler mezunu olduğunu söyledi.

ULUSLARARASI ÖRNEKLER  

Kadın üye ve meslek grupları açısından uluslararası örneklere bakıldığında ise Avrupa İşkenceyi Önleme Komitesi’nin (CPT) mevcut 46 üyesinden 21’inin kadın olduğunu belirten Tanal, CPT’nin 46 üyesinin meslek gruplarına göre dağılımını da şöyle aktardı:

Hukukçu: 22
Medikal doktor: 9
Adli tıp uzmanı: 1
Psikiyatrist: 4
Psikolog: 3
Psikoterapist: 1
Sosyal hizmet uzmanı: 1
Sosyolog: 1
Eski hapishane müdürü: 2
Kriminoloji uzmanı: 2

Yorumlar (0)