CHP'li Tanal kanser hastaları için kritik teklif:Tüm kanser ilaçları ücretsiz olsun

CHP İstanbul Milletvekili Avukat Mahmut Tanal, bazı kanser ilaçlarının devlet tarafından ödeme listesine alınmaması sorununa çözüm maksadıyla Meclis’e kanun teklifini sundu. Tanal ayrıca Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’ya yönelik soru önergesi verdi.

Vekil Haberleri 08.05.2019, 11:02
CHP'li Tanal kanser hastaları için kritik teklif:Tüm kanser ilaçları ücretsiz olsun

CHP İstanbul Milletvekili Av. Mahmut Tanal, bazı kanser ilaçlarının Sağlık Bakanlığı ve SGK tarafından karşılanmaması sorununa çözüm için Meclis Başkanlığı’na kanun teklifi verdi.
 

Tanal’ın hazırladığı kanun teklifinde, anayasada güvence altına alınan yaşama hakkı ve sosyal devlet ilkesi gereği, kanser hastası vatandaşların tüm kanser hastalığı tedavi ilaçlarının Sağlık Bakanlığı ve Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından karşılanması gerektiğinin altı çizildi.
 

HASTALAR DEVLET ELİYLE YALNIZ BIRAKILIYOR 
Dünya Sağlık Örgütü, Amerikan Kanser Derneği ve TÜİK’in Türkiye’deki kanser vakaları ve kanserden yaşanan ölümlere ilişkin verilerinin aktarıldığı teklifin genel gerekçesinde, “Kanser hastalığı vatandaşlarımız için ciddi bir tehlike arzetmekte olup, yaşanan ölümlerde kanser hastalıklarının payı oldukça yüksektir. Buna karşı devletçe bu hastalıkların önlenmesinde yeterli başarı gösterilememekle birlikte; hasta olan vatandaşların tedavisi noktasında vatandaş devlet eliyle yalnız bırakılmaktadır. Buna ilişkin son örnekler, Sağlık Bakanlığı ve Sosyal Güvenlik Kurumu’nun bazı kanser ilaçlarını ödeme listesinden çıkarması, kanser ilaçlarının ücretlerini ödemeyerek, 30 bin TL, 50 bin TL gibi bedelli ilaçları vatandaşın kendisinin alması gerektiğini söyleyerek, bu ilaçların kurumca alınmayacağına karar verilmesiyle acı bir şekilde yaşanmıştır” denildi. 

“DEVLET TARAFINDAN ÜCRETSİZ SUNULMASI ADINA…” 
Sosyal devlet ilkesinin hatırlatıldığı teklifte, “En temel insan hakkı olan ‘Yaşama Hakkı’nın anayasada yer alan bir kelime grubundan öte gerçek bir anlam kazanması için, ‘Sosyal devlet vatandaşını iyileştiren devlettir’ ülküsüyle, tüm kanser hastalarının ilaçlarının devlet tarafından ücretsiz sunulması adına 5510 Sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanununda ilgili değişikliğin yapılmasının teklif edildiği” vurgulandı. 

TEKLİF NEYİ GETİRİYOR?

CHP’li Tanal’ın imzasını taşıyan kanun teklifinde, “5510 Sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu 63. maddesi (f) bendine “Yukarıdaki bentler gereğince sağlanacak sağlık hizmetleriyle ilgili teşhis ve tedavileri için gerekli olabilecek kan ve kan ürünleri, kemik iliği,” kısmından sonra gelmek şartıyla “tüm kanser hastalıkları tedavi ilaçları dahil olmak üzere” cümlesinin eklenmesi öngörülüyor.

 

TANAL SORU ÖNERGESİ DE VERDİ 
CHP İstanbul Milletvekili Av. Mahmut Tanal ayrıca, ödeme listesine alınmayan kanser ilaçlarına ilişkin Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın yanıtlaması talebiyle TBMM Başkanlığı’na soru önergesi verdi. Tanal’ın Bakan Koca’ya yönelttiği sorular şöyle: 


1- Kanser hastalarının kullanmak zorunda olduğu ilaçların Sağlık Bakanlığı ve Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından vatandaşa sağlanmadığı doğru mudur?

 

2- Sağlık Bakanlığı ve Sosyal Güvenlik Kurumu’nun ödeme listesine almadığı kanser ilaçları nelerdir? Bu ilaçların fiyatları ne kadardır? Örneğin kanser hastalarının kullandığı Keytruda adlı ilacın fiyatının 30 Bin Türk Lirası olduğu doğru mudur?

 

3- 30 Bin Türk Liralık bir ilacı asgari ücretle ailesini geçindiren bir kimsenin alması nasıl mümkündür? Kanser hastalıkları sadece zengin kimselerde görülen bir hastalık mıdır; sosyal devlet ilkesi ve en temel insan hakkı olan “yaşama hakkı” gereği, devletin vatandaşının hastalıklarını iyileştirmesi gerekmemekte midir?

 

4- Şu an Türkiye’de kaç kanser hastası vardır? Bu hastaların kaçının kullandığı ilaçlar Sağlık Bakanlığı ve Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından karşılanmamaktadır?

 

5- Kanser hastalarımız için her bir saatin, dakikanın önemi var iken; Sağlık Bakanlığı ve Sosyal Güvenlik Kurumu’na karşı vatandaşlar dava açmak ve uzun yargılama sürelerini beklemek zorunda mıdır? Bugüne kadar Sağlık Bakanlığı ve Sosyal Güvenlik Kurumu’na karşı kanser ilaçlarının ödeme listesine alınmasına dair kaç dava açılmıştır, bunlarda mahkemeler ne karar vermiştir, devam eden davaların akıbeti nedir?

 

Yorumlar (0)