CHP'Lİ ÖZKOÇ: “SAKARYA’DA FINDIK İÇİN OSB KURACAĞIZ”

CHP Grup Başkanvekili, Sakarya Milletvekili Engin Özkoç, Kaynarca’daki muhtar ziyareti sırasında, Sakarya’nın fındık üretimindeki önemine vurgu yaparak, “Fındıktan para kazanmak için fındığı sadece hammadde olarak satmaktan çıkıp; işlemek, depolamak, çikolata gibi katma değeri yüksek ürün haline getirmemiz gerekiyor. Göreve geldiğimizde Sakarya ve Türkiye için atacağımız ilk adımlardan biri; bölgemizde fındık alanında OSB kurmak olacak” dedi.

Vekil Haberleri 29.07.2022, 17:34
CHP'Lİ ÖZKOÇ: “SAKARYA’DA FINDIK İÇİN OSB KURACAĞIZ”

Özkoç, CHP Sakarya İl Başkanı Ecevit Keleş, CHP Sakarya Kadın Kolları Başkanı Azize Çeroğlu, CHP Sakarya Büyükşehir Belediye Meclis üyesi Şaban Koludra, ilçe başkanları, ilçe belediye meclis üyeleri ve parti yöneticileriyle birlikte Sakarya’da muhtar ziyaretlerine devam ediyor. Dün Kaynarca’daki muhtarlarla biraraya gelen Özkoç, bugün de Serdivan ve Erenler’deki muhtarları ziyaret etti.

Kaynarca’daki muhtarları ziyareti sırasında fındık üretimiyle ilgili sıkıntıları dinleyen Özkoç, şunları söyledi:

“Sakarya Türkiye’nin, Türkiye dünyanın fındık merkezi...ama fındıktan parayı biz değil, bir avuç dünya devi kazanıyor. Biz fındığı büyük ölçüde işlemeden, hammadde olarak ucuza satıyoruz. Kazanmak için fındığı depolamak, işlemek, çikolata gibi getirisi yüksek ürün haline getirmemiz gerekiyor. 

Bunu kimin organize etmesi, kimin hayata geçirmesi lazım? İki dönüm, üç dönüm fındığı olan üreticiler mi, yoksa ülkeyi yöneten iktidar mı? Elbette iktidarın işi bu. Biz göreve geldiğimizde, Sakarya ve Türkiye için atacağımız ilk adımlardan biri; bölgemizde Organize Sanayi Bölgesi kurmak olacak.Çikolata sanayi, fındık işleme tesisleri ve lisanslı depoculuk işletmeleri özel teşvikler alacak.

Lisanslı depoculuk fındık için en önemli bir alan... biz göreve geldiğimizde bu işi halledeceğiz. Fındık depolanmaya müsait, kabuklu bir yemiş. Doğru depolamayla uzun süre kalitesinden hiçbir şey kaybetmiyor. Bir yıl az olur, bir yıl çok olur. Lisanslı depoculuk sorununu çözdüğümüzde, piyasa ve üreticinin kazancı dengeye, istikrara kavuşacak.

Organize Sanayi Bölgesinde de üretici, lisanslı depoculuk işletmeleri, fındık işleme tesisleri ve fabrikalar arasında bağ kurulacak. Hepsi birarada organize biçimde, bir güç birliği içinde çalışacak. Hem üretici, hem sanayici, hem de ülkemiz kazanacak.”

Özkoç, dünya fındığının yüzde 70’ini üreten Türkiye’nin, dünyada fındık fiyatını belirleyememesini de eleştirerek, “Dünyanın fındığını biz üretiyorsak, borsası da bizde olacak. Fındık, stratejik ürünlerimizden biri haline gelecek.” dedi.

Yorumlar (0)