CHP'li Özdemir:"İstanbul’un okulsuz mahalleleri ve okula erişim sorunu Meclis gündemine taşındı"

CHP İstanbul Milletvekili Sibel Özdemir, Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer tarafından yanıtlanması istemiyle Meclis Başkanlığı’na sunduğu önergesinde “Depreme dayanıksız olması nedeniyle yıkılan okulların yerine yenileri yapılmıyor

Vekil Haberleri 29.09.2022, 10:02
CHP'li Özdemir:"İstanbul’un okulsuz mahalleleri ve okula erişim sorunu Meclis gündemine taşındı"

CHP İstanbul Milletvekili Sibel Özdemir, Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer tarafından yanıtlanması istemiyle Meclis Başkanlığı’na sunduğu önergesinde “Depreme dayanıksız olması nedeniyle yıkılan okulların yerine yenileri yapılmıyor. Projesi başlayan okullar yarım kalıyor. Okullar yetersiz kalınca tekli eğitimden ikili eğitime geçiliyor. Öğrenciler 60-70 kişilik sınıflarda eğitim görmek zorunda bırakılıyor. 20 yıllık iktidarın sonunda İstanbul'da ilkokulu, ortaokulu olmayan mahalleler var. Aileler, ulaşım-servis masrafları nedeniyle çocuklarını okula göndermekte zorlanıyor. Yaşanan tüm mağduriyet karşısında Bakanlık ise görevini yapmıyor” dedi.

Sibel Özdemir, İstanbul’da depreme dayanıksız olması nedeniyle yıkılan ancak yerlerine yeni okul binası inşaatlarının başlatılmaması ve yapımına başlanan okul binalarının ise aradan uzun süre geçmesine rağmen tamamlanmamış olmasının gerekçelerini TBMM Başkanlığı’na sunduğu önergesiyle Milli Eğitim Bakanı Özer’e sordu. 

“YIKILAN OKULLARIN YERİNE YENİLERİ YAPILMIYOR”

“İstanbul’da depremde hasar gören ve depreme dayanıksız olduğu gerekçesiyle yıkılan okulların yerine yenilerinin yapımında ve yeniden eğitime açılmasında çok ciddi aksamalar ve sorunlar yaşanmakta. Yeni eğitim öğretim dönemine yetiştirileceği duyurusu yapılan okul binalarının bazıları belirtilen tarihlere yetiştirilememiştir. Yıkılan birçok okulun ihalesi ve projelendirilmesi hali hazırda yapılmamıştır. İhalesi yapılan okulların inşaatlarına başlanmamıştır. Proje veya inşaat aşamasındayken okulların yüklenici firmalarının sıklıkla değişmesi nedeniyle yapım süreçleri de çok yavaş ilerlemektedir. Bütçeden en yüksek oranda payın eğitime ayrıldığı iddia edilse de okul inşaatları aradan yıllar geçmesine rağmen tamamlanamıyor” dedi.

“MAHALLEMİZDE ÇOCUKLARIMIZI GÖNDERECEK OKUL BULAMIYORUZ”

“İstanbul’un özellikle Eyüpsultan, Beşiktaş, Bayrampaşa, Avcılar, Güngören Başakşehir, Büyükçekmece ilçelerinde ve merkezi mahallelerde çocuklar okula erişim sorunu ile karşı karşıyalar. Özellikle anneler, çocuklarının nitelikli eğitim almaları bir kenara, ‘biz kendi mahallemizde çocuklarımızı gönderecek okul bulamıyoruz’ diyorlar. Yıkılan okul binalarının yerlerine yapılması planlanan yeni okulların zamanında tamamlanmaması nedeniyle de öğrenciler, veliler ve öğretmenler de çok ciddi ve telafi edilmez mağduriyetler yaşamaktadırlar. Yeni okul binalarının yapımında yaşanan gecikmeler nedeniyle dersler sağlıklı ortamlarda yapılamamaktadır. Öğrenciler, 60-70 kişilik sınıflarda eğitim görmek zorunda bırakılmaktadır. Bu durum, eğitimin niteliğini de olumsuz yönde etkilemektedir.”

“AİLELER ULAŞIM-SERVİS MASRAFLARINI KARŞILAYAMIYOR”

“Diğer yandan, özellikle İstanbul’un seçim bölgem olan ilçelerinde yaptığımız ziyaretlerde bazı mahallelerimizde ailelerin çocuklarını gönderebilecekleri bir ilkokul ve ortaokulun bulunmadığı şikâyeti sıklıkla tarafıma iletilmiştir. En yakın okula ulaşım masraflarını aileler karşılayamıyorlar. Okula ve eğitime erişim çok ciddi bir sorun haline dönüşmüştür. Başka mahallelerdeki okullara yönlendirilen öğrencilerin aileleri, en yakın okula ulaşım-servis masraflarını dahi karşılayamıyor. Çocuklarına, karınları doyurabilecekleri beslenmeyi koyamayan aileler, harçlık dahi veremiyorlar. Aileler, mahallelerine okul yapılması taleplerinin yıllardır karşılanmadığından şikâyet etmektedir. Bakanlık, asli görevlerini dahi yapmakta yetersiz kalmaktadır” dedi.   

Milletvekili Özdemir, Milli Eğitim Bakanı Özer’in yanıtlamasıyla şu soruları yöneltti:

İstanbul’da 2002 yılından itibaren deprem başta olmak üzere çeşitli nedenlerle hangi okul binaları, hangi tarihlerde yıkılmıştır? Yıkılan okulların ilçelere ve eğitim seviyelerine göre sayısal dağılımı nedir?

Bugün itibariyle İstanbul’da deprem veya çeşitli nedenlerle yıkılmayı bekleyen okul binası var mıdır? Var ise söz konusu bu okulların isimleri nedir?

Bugün itibariyle İstanbul’da deprem veya çeşitli nedenlerle tadilata alınan ve 2022-2023 eğitim öğretim döneminde açık olmayan okul binası var mıdır? Var ise söz konusu bu okulların isimleri nedir?

Bugün itibariyle İstanbul’da deprem veya çeşitli nedenlerle yıkılan ve ihale süreci devam eden okul binası var mıdır? Var ise söz konusu bu okulların isimleri nedir, hangi tarihlerde yıkılmış ve inşaatının hangi tarihte bitirileceği planlanmıştır?

Bugün itibariyle İstanbul’da deprem veya çeşitli nedenlerle yıkılan ve inşaatı devam eden okul binası var mıdır? Var ise söz konusu bu okulların isimleri nedir, hangi tarihlerde yıkılmış ve inşaatının hangi tarihte bitirileceği planlanmıştır?

İstanbul’da deprem veya çeşitli nedenlerle yıkılan ve yeni okul binasının proje uygulamasının tamamlanacağı ilan edilen tarihe yetiştirilemeyen okulların isimleri nedir? Yaşanan gecikmelerin gerekçeleri nedir ve söz konusu okulların hangi tarihlerde tamamlanacağı ilan edilmiştir? Yaşanan gecikmeler karşısında Millî Eğitim Bakanlığı veya İl Milli Eğitim Müdürlüğü hangi girişimlerde bulunmuştur? 

İstanbul’da tekli eğitimden ikili eğitime geçilen okullarla ilgili olarak, hangi tarihlerde ve hangi gerekçelerle tekli eğitimden ikili eğitime geçilmesi kararları alınmıştır? Tekli eğitimden ikili eğitime geçilen okulların isimleri nedir?

İstanbul’da çeşitli gerekçelerle okul binasının yıkılması nedeniyle taşımalı eğitim yapılan okulların ilçelere göre sayısal dağılımı ve isimleri nedir? Eğitim seviyelerine göre taşımalı eğitim uygulamasından yararlanan toplam öğrenci sayıları nedir?

İstanbul’da başta deprem olmak üzere çeşitli nedenlerle yıkılmış olan ve yerine yeni okul binaların yapımı tamamlanan proje uygulaması sayısı nedir? Söz konusu okulların isimleri nedir?

1999 depremi öncesinde yapılmış olan okulların kaçında güçlendirme çalışması yapılmıştır?

İstanbul’un hangi mahallelerinde bir ilkokul bulunmamaktadır? Söz konusu mahallelere bir ilkokul yapılması için kaynak ayrılmış mıdır ve projelendirilmiş midir?

İstanbul’un hangi mahallelerinde bir ortaokul bulunmamaktadır? Söz konusu mahallelere bir ortaokul yapılması için kaynak ayrılmış mıdır ve projelendirilmiş midir?

Özellikle seçim bölgem İstanbul Başakşehir ilçesi Altınşehir mahallesinde ilkokul ve ortaokul bulunmaması büyük mağduriyet yaratmakta ve aileler en yakın okula ulaşım masrafları, kalabalık sınıf mevcutları ve ikili eğitim sorununa bir çözüm üretilmemiştir. Yaşanan bu sorunların bir an önce çözülmesi amacıyla bir çalışma olacak mıdır?

İstanbul Başakşehir ilçesi Ziya Gökalp ve Güngören ilçesi Güven mahallelerinde deprem riski nedeniyle yıkılan okulun yerine ilkokul ve ortaokul yapılmaması nedeniyle mağduriyetler yaşanması karşısında bir çalışma yapılacak mıdır?

Yorumlar (0)