CHP'li Mehmet Göker’in 1 Mayıs İşçi ve Emekçi Bayramı Mesajı

1 Mayıs İşçi ve Emekçi Bayramı, ülkemizde ve tüm dünyada emekçiler tarafından birlik, dayanışma ve haksızlıklarla mücadele günü olarak kutlanmaktadır. Ancak bu kutlamalar her sene artarak devam eden işsizlik sorununu ve emek sömürüsünü bir türlü sonlandıramamaktadır.

Vekil Haberleri 30.04.2021, 11:00
CHP'li Mehmet Göker’in 1 Mayıs İşçi ve Emekçi Bayramı Mesajı

COVİD-19 salgınını yaşadığımız bugünlerde milyonlarca insan işsiz kalmış ve evlerinde yaşamaya mecbur bırakılmıştır. Salgın bir yandan insanlarımızın hayatını, diğer yandan da geçimini tehdit etmektedir. İşsizlik, hayat pahalılığı ve mutfaktaki yangın milletimizi canından bezdirmektedir.

Hızla artan bu işsizlik karşısında hükümet, elindeki tüm gücü ve imkânları vatandaşları için sonuna kadar kullanmaktan çekinmemelidir. Ancak Türkiye, pandemi koşullarında halkına en az destek veren ülkeler arasında yer almaktadır. IMF raporuna göre Türkiye gayrisafi yurt içi hasılasının yüzde 1,5’uyla vatandaşlarına en az destek veren ülkeler arasındadır. Hükümet kapanmayı dikkate alarak, işsizliği dikkate alarak yapması gereken onlarca iş dururken, ne yazık ki ülke gündeminden tamamen kopmuştur. 

Türkiye 12 milyon işsizle Cumhuriyet tarihinin en yüksek işsizlik rakamlarına erişmiştir

 İş kaybı sayısı bir yıl öncesine göre 1 milyon 386 bin artarak 11 milyon 768 bine yükselmiştir. 2019-2020 arasında genç işsizliği yüzde 32,9’dan yüzde 43,5’e yükselmiştir. Nisan ayı itibariyle, ülkemizde dört kişilik bir ailenin açlık sınırı 2.767 lira iken 2021 yılı için belirlenen asgari ücreti neredeyse şimdiden yakalamıştır.

Son olarak, Uluslararası Çalışma Örgütünün verilerine göre dünyada her gün yaklaşık 7 bin işçi iş cinayetleri ya da meslek hastalıkları nedeniyle hayatını kaybetmektedir.  “İş kazaları ve meslek hastalıkları kader değildir” düşüncesinden hareketle yeni iş cinayetlerine yol açmamak için iş sağlığı ve güvenliğinde zihniyet değişimine gidilmeli, önce insan ve işçi güvenliği anlayışı benimsenmelidir. İş güvenliği ve işyeri hekimleri etik ve mesleki bağımsızlık çerçevesinde görevlerini yapmalı, toplumun her kesiminde güvenlik bilincinin ve güvenlik kültürünün oluşturulması için çaba gösterilmelidir. Sigortasız ve sendikasız çalıştırma önlenmeli, kayıt dışı ekonomi kayıt altına alınmalıdır.

İşsizlik sorununun ortadan kalktığı, iş cinayetlerinin son bulduğu, yoksulluk ve gelir dağılımındaki eşitsizliğin düzeltildiği ve tüm emekçi vatandaşlarımızın emeklerinin karşılıklarını alabildikleri güzel bir gelecek umuduyla, 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü’nü kutluyorum.

Yorumlar (0)