CHP'li Mehmet Göker: Burdur şeker fabrikasının özelleştirilmesi Burdur ekonomisine zarar verir!

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Milletvekili Mehmet Göker, Son günlerde, daha önce ihalesi iptal edilen Burdur şeker fabrikasının yeniden satışa çıkarılacağı yönünde haberler kamuoyuna yansımaktadır.

Vekil Haberleri 16.06.2021, 10:35
CHP'li Mehmet Göker: Burdur şeker fabrikasının özelleştirilmesi Burdur ekonomisine zarar verir!

2018 yılında yapılan şeker fabrikalarının özelleştirmeleri göstermiştir ki, özelleştirilen bölgelerde, özelleştirme öncesi verilen sözler yerine getirilmemiş, üretici üretimden koparılmış ve birçok çalışan ise işini kaybetmiştir.

Özelleştirme işçileri, çiftçileri ve birçok sektörü mağdur edecektir.

Burdur şeker fabrikası, 6 il, 25 ilçe ve 155 köyün şeker pancarı üretimini işlemekte ve Burdur’la birlikte çevre illerin ekonomisine de katkı sağlamaktadır.

Şeker İş Sendikası Burdur şubesinin verilerine göre 2020-2021 kampanya döneminde 4176 çiftçimiz ile sözleşme yapılmış, 105 bin 240 dekar alanda üretilen 705 bin ton pancar fabrikada işlenmiştir. 81.000 ton şeker üretimi yapılmış, şeker pancarı üreticisi çiftçilerimize 229 milyon lira pancar bedeli ödenmiştir. Bu ekonomik katkı göz ardı edilmemeli ve Burdur şeker fabrikamızın özelleştirilmesi gibi bir adım atılmamalıdır.

Birçok işçinin ve binlerce üreticinin geçimini sağladığı şeker fabrikalarının zarar ettiği gerekçesi ile özelleştirilmesi diğer özelleştirmelerde de gördüğümüz gibi istihdamın azalmasına, çiftçilerimizin ve pancara bağlı diğer yan sektörlerin de olumsuz etkilenmesine neden olacaktır.

Yine özelleştirilen fabrikalarda ucuz fiyat, kota, kontenjan ve randevulu alım ve nakliye zorlukları karşısında çiftçilerin mağdur edildiği bilinmektedir.

İlimiz ve çevre illerin ekonomisine, çitçilerimizin üretimine ve çalışanların istihdamına katkısı göz önüne alındığında, Burdur şeker fabrikası özelleştirilmemeli ve halkın malı olarak kalmalıdır.

Yorumlar (0)