CHP'li Keven: AKP, Eğitim Sistemini 'Paran Yoksa Okuma' Diyen Bir Sisteme Dönüştürdü

Cumhuriyet Halk Partisi Yozgat Milletvekili ve Milli Eğitim Komisyonu Üyesi Ali Keven, eğitim bütçesi hakkında TBMM’de basın toplantısı düzenledi. Eğitim sektörünün bütçeden aldığı payın azaldığını söyleyen Keven, AKP’nin eğitim sistemini ‘paran yoksa okuma’ diyen bir sisteme dönüştürdüğünü söyledi.

Vekil Haberleri 04.11.2019, 14:05 04.11.2019, 14:30
CHP'li Keven: AKP, Eğitim Sistemini 'Paran Yoksa Okuma' Diyen Bir Sisteme Dönüştürdü

“Milli Eğitim Bakanlığı’nın 2020 bütçe teklifi 125 milyar liradır. Milli Eğitim bütçesi yine faize ayrılan bütçenin altında kalmıştır. Eğitim sektörüne ayrılan toplam bütçe ise 176 milyar lira olup toplam bütçede ki oranı yüzde 16,1’dir. 2018 yılında bu oran yüzde 17,6 idi. Yani her yıl öğrenci sayısı artarken bütçeden ayrılan pay devamlı azalmaktadır. Ayrıca özel okullara verilen teşvik uygulamasının başladığı 2014 yılından bugüne toplam 4 milyar lira kolej sahiplerine aktarılmıştır. 2020 bütçe teklifinde yine 329 milyon lirası kolejlere, 475 milyon lirası özel meslek liselerine olmak üzere toplam 804 milyon lira teklif edilmektedir. Kolejlerde okuyan öğrenci sayısı 10 yılda yüzde 240 artmıştır. Devlet okullarında okuyan öğrenci sayısı ise sadece yüzde 4 artmıştır. Eğitim gitgide özelleştiriliyor. Bu hizmetlerin neden kamu eliyle yapılmadığını sorgulamak zorundayız” dedi.

Özel Okulda Öğretmen Maaşı Asgari Ücret!

Özel okullarda çalışan öğretmenlerin sorunlarını dile getiren Keven, büyük çoğunluğun asgari ücretle çalıştırılmasına dikkat çekti.

“Özel okullara bunca para aktarılırken buralarda çalışan öğretmenler asgari ücretle çalıştırılmaktadır. Milli Eğitim Müdürlükleri tarafından çalıştırılan ücretli öğretmenler ise asgari ücret bile alamıyor. Öğretmenlik Meslek Kanunu biran önce çıkarılmalı ve özel sektörde çalışan öğretmenlerin ücretleri için minimum bir düzey belirlenmelidir.”

1 milyon 400 bin öğrenci Açık Lisede!

Açık lisede okuyan öğrenci sayısında büyük artış olduğunu söyleyen Keven, bu öğrencilerin örgün eğitime kazandırılması gerektiğini söyledi.

“Ülke genelinde 1 milyon 400 bin öğrenci açık lisede okumaktadır. Bu rakam 10 yılda maalesef yüzde 175 artmıştır. Yozgat’ta ise 6 bin 200 öğrenci açık lisede okumaktadır. 14-18 yaş grubunda ki öğrencilerimizin biran önce örgün eğitime kazandırılması gerekmektedir. Ülke genelinde ne yazık ki 1 milyon 330 bin öğrenci taşımalı eğitim görüyor. 7-8 yaşlarında ki bir çocuğu ailesinden 50-60 kilometre uzağa gönderen bir sistem halkımıza dayatılıyor. Taşımalı eğitime her yıl 4,5 milyar lira harcanıyor. Bu parayla kırsal bölgelere okulda yapılır öğretmende atanır. Ayrıca kaynak arıyorsanız biraz zırhlı arabalarınızdan feragat edin!”

Öğrenci sayısı artarken üniversitelerin bütçeden aldığı payın düştüğüne dikkat çeken Keven, üniversitede yurt sorununun vakıf ve derneklere havale edildiğini gündeme getirdi.

“Üniversitelerin bütçeden aldığı pay azalıyor. Yozgat’ta üniversite öğrencileri için yurt yapımı da tasarruf tedbirlerine kurban ediliyor. Ülke genelinde olduğu gibi Yozgat’ta da Şefaatli, Çekerek gibi ilçelere öğrenci alınıyor ama üniversite yurdu yapılmıyor. Yandaş vakıflarla bu işi çözmeye çalışıyorlar. Vakıf ve dernek yurtlarına barınma ödemesi 2018 yılında 69 milyon lira, 2019 yılında ise 96 milyon lira olmuştur. Yani bu parayla nitelikli devlet yurtları yapılması gerekirken arka bahçeleri vakıfların yurtlarına harcanıyor. Öğrencilerin yurt sorunu vakıflara ve derneklere havale ediliyor”

Yorumlar (0)