CHP'li İsmail Atakan Ünver: Alo 170 Çalışanlarının Mağduriyeti Meclis Gündemine Taşıdı

CHP Karaman Milletvekili Av. İsmail Atakan Ünver, kıdem tazminatı ve ihbar tazminatı gibi işçilik haklarını alamayan ALO 170 çalışanlarının durumunu, yazılı soru önergesi ile TBMM gündemine taşıdı.

Vekil Haberleri 25.08.2022, 14:10
CHP'li İsmail Atakan Ünver: Alo 170 Çalışanlarının Mağduriyeti Meclis Gündemine Taşıdı

Cumhuriyet Halk Partisi Karaman Milletvekili Av. İsmail Atakan Ünver, yazılı soru önergesi ile ALO 170 çalışanlarının mağduriyetini gündeme getirdi. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’na verdiği önergesinde ALO 170 çalışanlarının, yapılan yeni ihale sonrası yüklenici firmanın değişmesi ile kıdem ve ihbar tazminatı gibi haklarından mahrum bırakıldığını aktaran Ünver, Türkiye genelinde Karaman, Trabzon, Zonguldak, Ankara, Elâzığ, Muş, Kütahya, Şanlıurfa, Bayburt ve Sivas olmak üzere 10 ilde faaliyet gösteren ALO 170 çalışanlarının sorunlarının çözüme kavuşturulmasını istedi.

 

 

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’na verdiği yazılı soru önergesine konu olan ALO 170 çalışanlarının mağduriyeti ile ilgili değerlendirme yapan Ünver, “ALO 170 çalışanları, yıllardır, bu servisi arayıp sorun bildiren vatandaşlara yol gösterirken şimdi kendileri mağdur olmuş, fakat sorunlarını dinleyecek ve çözüm üretecek bir yetkili bulamaz hale gelmişlerdir. ALO 170 çalışanlarının mağduriyeti, Türkiye'de hemen her konuda ortaya çıkan trajikomik durumlardan biridir. ALO 170 çalışanlarının mağduriyetine derhal son verilmelidir.” dedi.

 

 

Yazılı soru önergesinde, yaklaşık 7 yıldır ihaleyi alan firmanın, bu yıl yapılan ihaleyi kaybetmesi sonucu işçilerin mağdur edildiğini aktaran Ünver, önergesinde; “01.07.2015 tarihinden bu yana ALO 170'in ihalesini kamudan alan ve yeni ihaleyi kaybetmesi sonucu, 30.06.2022 tarihinden bu yana da çalışanların kıdem tazminatı ve ihbar tazminatı gibi işçilik alacaklarını ödemediği belirtilen yüklenici firmanın, işçilere “İleride ihaleyi tekrar alırsak, dava açanları işe almayız.” şeklinde mobbing uyguladığı da iddia edilmektedir.” ifadelerine yer verdi.

 

 

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), Mesleki Yeterlilik Kurumu ve İŞKUR ile ilgili konularda bilgi almak isteyenlere hizmet veren ALO 170 çağrı merkezi çalışanlarının mağduriyetinin bir an önce giderilmesi gerektiğini ifade eden Ünver, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’na yanıtlaması istemiyle şu soruları yöneltti:

 

1- Bakanlığınız bahse konu bu iddiaları araştırmış mıdır? Bu konuda bakanlığınızca alınacak tedbirler ve önceki yüklenici firmaya uygulanacak yaptırımlar nelerdir?

2- İşçilerin iddia edilen hak kayıplarının telafisi için ne gibi çalışmalar yürütülmektedir?

3- Vatandaşlara hak ve alacakları için yardım eden, onlara yol gösterip yardımcı olan ALO 170 çalışanlarının bu şekilde mağdur edilmesi Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nın ilgi alanına girmemekte midir? Çalışanların mağduriyeti neden şimdiye kadar göz ardı edilmiştir?

Yorumlar (0)