CHP'li Gürer, TÜRKPA’da Konuştu

Azerbaycan'da düzenlenen Türk Dili Konuşan Ülkeler Parlamenter Asamblesi (TÜRKPA) 9. Genel Kurulu Toplantısı Bakü’de yapıldı.

Vekil Haberleri 21.12.2019, 09:40
CHP'li Gürer, TÜRKPA’da Konuştu

Bakü'deki toplantıya TBMM Başkanı Mustafa Şentop, Azerbaycan Milli Meclis Başkanı Oktay Asadov, Kazakistan Meclis Başkanı Nurlan Nigmatulin, Kırgızistan Meclis Başkanı Dastanbek Cumabekov ve gözlemci sıfatıyla Özbekistan Meclis Başkanı Tanzila Narbayeva başkanlığında milletvekillerinden oluşan heyetler ile TÜRKPA Genel Sekreteri Altınbek Mamayusupov katıldı. 

 

TBMM Başkanının yanı sıra AKP, CHP, MHP, HDP  milletvekilleri de  toplantıda yer aldı. CHP Grubu adına Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer ve Bursa Milletvekili Yüksel Özkan  toplantıya katıldı.

 

TÜRKPA, Çevre ve Doğal Kaynaklar Daimi Komisyonunda yer alan CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, 5. Toplantıda Kabul Edilen Komisyon Raporunun Genel Kurula takdiminde bir konuşma yaptı. TBMM komisyonu adına yaptığı konuşmada Ömer Fethi Gürer, çevre ve doğal kaynakların önemine değindi. Gürer, TÜRKPA'nın en genç komisyonu olan Çevre ve Doğal Kaynaklar Daimi Komisyonunun son derece önemli olan "Doğal Kaynakların Çevreye Uyumlu Kullanımı" ile ilgili toplantıda, önemli kararların alındığını ifade etti.

 

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, konuşmasında, “Doğal kaynakların çevreye uyumlu kullanımı son derece yaşamsal bir meseledir. Doğal kaynak kavramı çok geniş bir kavramdır; soluduğumuz hava, içtiğimiz su, tarım arazileri, ormanlar, madenler, denizler, göller gibi her türlü doğal kaynağı kapsar. Komisyonumuzda doğal kaynakları çevreye uyumlu ve sürdürülebilir şekilde kullanmayı teşvik eden genel bir çerçeve çizen bir rapor kabul ettik.

"Çevreye uyumlu kullanım" derken kastettiğimiz, doğaya zarar vermeden, bitkileri, hayvanları ve ekosistemleri yok etmeden kaynakları kullanmaktır.

Verimlilik ve karlılıktan önce, sürdürülebilirlik kavramını vurgulamak için bu kavramı kullandık. Gelecek nesillere sağlıklı ve yaşanabilir bir dünya bırakmak istiyoruz. Yer altı ve yer üstü zenginlikleri bakımından bağımsız Türk devletleri zengin bir coğrafyaya sahiptir. Doğa, bizim en büyük hazinemizdir ve başka hiçbir zenginlik bize dünyamızı geri veremez” ifadelerini kullandı.

“MADEN SAHALARI İLE YOK EDİLENLER GERİ GETİRİLMELİDİR”

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, toplantıda  komisyon raporu üzerinden yaptığı konuşmada, maden sahaları ile yok edilen alanlara da dikkat çekti. Gürer, “Sanayi tesislerinden maden sahalarına kadar her alanda sürdürülebilirlik ilkesinin uygulanması gerekir. Maden sahaları açısından bakarsak, işletme süresince çevreye telafisi mümkün olmayan zararlar verilmemelidir ve kapanan maden ocaklarında madencilik faaliyetinden önce doğal ortamın oluşturulması gereklidir.

Doğal kaynakların iktisadi olarak değerlendirilmesinde çevrenin dikkate alınmaması neticesinde uzun vadede ortaya çıkan zararlar çok büyük olmaktadır. Neticede, kârdan çok zarar edilmekte, insanlığın ortak evi olan dünya kirletilmektedir. İşte bu hassasiyetle verimlilik kavramını sürdürülebilirlik ve doğaya uyumluluk değerleri çerçevesinde ele almalıyız” dedi.

“ORTAK ÇALIŞMA YAPILABİLİR”

Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, TURKPA üyesi ülkelerin birlikte yapacağı çalışmaların önemine değindiği konuşmasında sözlerini şöyle sürdürdü, “Doğal Kaynakların değerlendirilmesinde gerekli olan teknik birikim ve araç gerecin üretiminde de ortak çalışmalar yapabiliriz. Bir ülkenin tek başına gerçekleştiremeyeceği bir proje, ortaklaşa hareket edildiğinde mümkün hale gelebilir. Ortak yatırımlarda maliyetler de düşecektir. Bu aynı zamanda bizlerin kalkınmamıza katkı sağlar ve iktisadi çeşitliliğimizi olumlu etkiler.

21. Yüzyılın başında insanoğlunun gündelik yaşam tarzı enerji kaynaklarının ve doğal kaynaklarının yoğun olarak kullanımını içeriyor. Bu kadar yoğun bir tüketim dünyaya çok ağır bir yük getiriyor. Madencilik, ormancılık, su ürünleri, toprak ve su yönetimi gibi her alanda çevreye uyumlu ve sürdürülebilir yararlanma anlayışına ihtiyacımız var. Küresel ısınma ile ortaya çıkan sorunlar da bu süreçlerin doğru yönetilmesini zorunlu kılmaktadır.

TÜRKPA Çevre ve Doğal Kaynaklar Daimi Komisyonunun 5. Toplantısında Kabul Edilen Komisyon Raporu, 10 sayfayı ve 50 maddeyi aşan, kapsamlı bir metin. Ülkelerin çevre koruma siyasetleri ve doğal kaynakların çevreye uyumlu kullanımı konusunda bilgiler içeriyor. Aslında bu konu çok kapsamlı ve sınırları çok geniş alanları kapsıyor. Bu nedenle raporu  farklı boyutlardan ve ülkelerin farklı yönleri üzerinden adeta bize fotoğraflar sunuyor.

Elbette bu konu kısa zaman içinde başlayıp bitirebileceğimiz bir konu değil. Bu alanda işbirliği yaparak, ortak çalışmalar ve projeler üreterek, birbirimizin bilgi ve deneyiminden yararlanarak başarılı sonuçlar alabiliriz.”

Yorumlar (0)