CHP'li Gürer: Son 3 yılda 35 bin 515 kişiye talasemi tanısı konuldu

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, ülkemizde Akdeniz ve Trakya Bölgelerinde sık görülen bir kan hastalığı olan talasemi hastalığıyla ilgili rakamsal verilerin açıklanması istemiyle Sağlık Bakanlığına yazılı soru önergesi verdi.

Vekil Haberleri 12.08.2021, 11:55
CHP'li Gürer: Son 3 yılda 35 bin 515 kişiye talasemi tanısı konuldu

Gürer’in önergesine yanıt veren Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, 2019-2021 tarihleri arasında 35 bin 515 kişiye talasemi tanısının konulduğunu açıkladı. 

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, yazılı soru önergesinde, “Son iki yılda Talasemi Hastalığı teşhisi konmuş kişi sayısı kaçtır? Bu hastalığın en çok görüldüğü yaş aralığı nedir? Türk Kızılay Derneği Akdeniz Bölge Müdürlüğü ve Antalya Talasemi Derneği öncülüğünde ‘Kan Annesi ve Kan Babası’ adlı kan bağışı kampanyası başlatıldı. Bu kampanyadan elde edilen kan miktarı ne kadardır? Kan bağışı kampanyasından yararlanan Talasemi Hastası sayısı kaçtır? Bağışçılara, kan bağışında bulunmadan önce Covid-19 testi yapılmakta mıdır? Anne karnında talasemi tanısı konulan bebek sayısı kaçtır?” şeklinde sorular yöneltti. 

Gürer’in önergesine yanıt veren Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, 1 Ocak 2019 ila 28 Şubat 2021 tarihleri arasında,  ülkemizde 35 bin 515 kişiye talasemi tanısı konulduğunu açıkladı. 

Bakan Gürer’in önergesinde yer alan ve bağış kampanyasından elde edilen kan miktarıyla ilgili soruyu yanıtsız bıraktı. Bakan Koca, bu konuda Türk Kızılay Derneği’ni adres gösterdi. 

 HASTALIĞA DİKKAT 

  CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, “Milletvekili olarak ülkemizde her alanda yaşanan sorunlar yurttaşlarımız tarafından bizlere yansıtılıyor. Akdeniz anemisi olarak da bilinen talasemi, genetik olarak da aktarılabildiği için toplumun bu konuda bilgi ve bilinçlenmeye ihtiyacı var. Uzmanlar, hastalığın önlenebileceğini belirterek genetik faktörlerle sonraki nesillere geçebilen bir tür kalıtsal kan hastalığı olan talaseminin önceden saptanmasının önemine değiniyor. Hastalık oluşmadan, örneğin evlenecek olan çiftlerin talasemi taşıyıcılığı açısından taramaları, hastalığın daha başlangıcında kontrol altına alınmasını olanaklı kılabildiği ifade ediliyor. Tedavisi olası olan hastalığın, öncelikle toplumun bilinçlendirilmesi ile tanınması önlemli. Sağlık Bakanlığı Halk Sağlığı Genel Müdürlüğü, 8  Mayıs Dünya Talasemi Gününde yaptığı açıklamada “Talasemi gibi her iki ebeveynden de gelen bozuk genler ile geçiş gösteren kalıtsal hastalıkların kontrolünde en etkili yöntem, hastalık hakkında toplumun bilgilendirilmesi, toplum taramaları ile taşıyıcıların saptanması, onlara genetik danışma verilmesi ve gebelik öncesi tanı metotları kullanılarak yeni hastalıklı bebek doğumlarının önlenmesidir. Bu yolla talasemi birçok ülkede kontrol altına alınmıştır.” İfadelerinden yola çıkarak son yıllarda ortalama on bin kişide görülen hastalıkla ilgili bilinçlendirme çalışmaları artırılıp önlemler geliştirilmelidir” diye konuştu.

 

Yorumlar (0)