CHP'li Gürer: “OGM ‘rotasyon’ uygulamasını sonlandırmalıdır”

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer ülkemizi adete kasıp kavuran orman yangınlarını önleme ve söndürme çalışmalarında fedakarca çalışan Orman Genel Müdürlüğü, Belediye ve diğer kamu kuruluşları ile gönüllülerin çabasının taktire şayan olduğunu belirtip, Ormanlardan doğrudan sorumlu olan Tarım ve Orman Bakanlığının Orman Genel Müdürlüğü personel açısından yeniden yapılandırılıp, liyakata dayalı personel politikasına yönelmesi gerektiğini söyledi.

Vekil Haberleri 05.08.2021, 09:50
CHP'li Gürer: “OGM ‘rotasyon’ uygulamasını sonlandırmalıdır”

Ortalama her yıl 2400 yangın çıkan ülkemizde yangın olabilirliği dikkate alınıp bundan sonrası için gerekli önlemler bugünden alınmalıdır diyen Gürer konuyu   soru önergesiyle TBMM gündemine taşıdığını da anımsattı.

 Gürer, rotasyon uygulamalarında personel mağdur edilmemesi gerektiğini de ifade etti.

ORMAN ALANLARI 87,4 BİN HEKTAR

ORMAN İŞLETME ŞEFLİKLERİ 10,7 BİN HEKTAR 

CHP Milletvekili Gürer, Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli tarafından yanıtlanması istemiyle verdiği yazılı soru önergesinde Ülke ortalaması olarak Orman Genel Müdürlüğü’nün (OGM), taşra birimlerinden orman işletme müdürlüklerinin sorumlu oldukları “orman” sayılan alan genişliğinin 87,4 bin hektar, orman işletme şefliklerinin genişliğinin ise 10,7 bin hektar olduğuna dikkat çekti. 

ORMAN BÖLGE MÜDÜRLÜKLERİ

Bu genişliklerin ülkemiz koşullarında son derece büyük olduğuna dikkat çeken CHP milletvekili  Ömer Fethi Gürer, “ orman yangını çıkma olasılığı en yüksek olan yedi Orman Bölge Müdürlükleri Mersin, Adana, Antalya, Muğla, İzmir, Çanakkale, Balıkesir’dir.  Genel, orman yangınların olasılığının en yüksek olduğu orman bölge müdürlüklerindeki “orman” sayılan alan genişliklerinin ortalaması da ülke ortalamasına neredeyse eşittir: Orman işletme müdürlüklerinde 100,5 bin hektar! Orman işletme şefliklerindeyse 9,8 bin hektar!” ifadelerini kullandı.

ORMAN YANGINLRINI ÖNLEME ÇALIŞMALARI ETKİN DEĞİL 

 “Bahsi geçen bölgelerde orman yangınlarını önleme ve söndürme çalışmaları etkin ve yeterli midir?” diye soran CHP Milletvekili  Ömer Fethi Gürer, orman yangınlarını önleme ve söndürme çalışmalarında gerektiğince etkin olunabilmesi için orman işletme müdürleri ile orman işletme şeflerinde işlendirilenlerin yörelerinin özellikle ekolojik, ekonomik, toplumsal ve kültür koşullarıyla tanışık, dahası uzmanlığının olmasının yaşamsal öneme sahip olduğuna işaret etti.

SÖZLEŞMELİ PERSONEL İSDİHDAMI 

CHP Niğde Milletvekili Gürer,   OGM’nin, bir yandan da özellikle orman mühendisleri ile orman muhafaza memurlarını bile sözleşmeli olarak işlendirme düzenini yaygınlaştırma çabasının sürdüğüne vurgu yaptı.

ROTASYON DÜZENİ HAKSIZLIKLARA YOL AÇIYOR 

En son 2019 yılında; 2750 orman muhafaza memurunu, 1150 orman mühendisi ile 1146 öteki alanlardan iş göreninin sözleşmeli olarak işe alındığını anımsatan CHP Niğde Milletvekili  Ömer Fethi Gürer, “OGM bir yandan da, kural durumuna getirilen ama uygulamada çeşitli haksızlıklara, keyfi görevlendirmeleri önleyemeyen “rotasyon” düzenini sürdürmektedir. Bu iş gören işlendirme politikasıyla orman yangınları en aza indirilebilir, en az zararla söndürülebilir mi? Bu konuda yeni düzenlemelere gidilmesi düşünülmekte midir?” şeklindeki sorusuna da yanıt istedi.

GEÇİCİ İŞÇİLERE KADRO

Ormanda geçici işçi çalıştırıldığını, bu işçilerin hemen kadroya alınması gerektiğini belirten Gürer, “OGM, 2020 yılında; 15334 memur, 5564 sözleşmeli, 9089 sürekli işçi,  8197 geçici işçi görev yapıyordu. Burada 8197 geçici işçi  sürekli işçi kadrosuna alınmalıdır. İşin uzmanı olan kurum personelinin, liyakat dikkate alınarak görev yerleri deneyimlerine uygun belirlenmelidir” dedi 

 

Yorumlar (0)