CHP'li Gürer: “Ne alan ne satan memnun!”

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, il merkezinde gezdiği pazar yerlerinde pazarcı esnafı ve vatandaşların sorunlarını dinledi.

Vekil Haberleri 30.07.2021, 11:44
CHP'li Gürer: “Ne alan ne satan memnun!”

Vatandaşın alım gücünün düştüğünün net bir şekilde görüldüğüne dikkat çeken Gürer, “Pahalılık vatandaşın canına tak etti, ne alan ne de satan memnun” dedi. 

GÜRER, PAZAR YERLERİNİ GEZDİ 

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, İlhanlı Mahallesi Semt Pazarı ile ünlü Perşembe Pazarı’nı gezdi. 

Pazarcı esnafı ve vatandaşların yoğun ilgisiyle karşılaşan CHP Milletvekili Gürer, hem esnafla nem de alışveriş için pazara gelen vatandaşlarla sohbet edip, sorun ve taleplerini dinledi. 

VATANDAŞIN ALIM GÜCÜ DÜŞTÜ

Vatandaşın alım gücünün düştüğünü söyleyen pazarcı esnafı, “Pazarı gezip görüyorsunuz. Bu saatlerde pazarda kalabalıktan geçilmezdi. Vatandaş pazara dahi gelecek hali kalmadı. Pazarda birkaç fileyi dolduran vatandaşlar artık tek fileyi bile dolduramaz oldu. Bu durum elbette pazarcı esnafı olarak bizleri de olumsuz yönde etkiliyor. Bizde sattığımız ürünü neredeyse aldığımız fiyata satıyoruz” diye konuştular. 

YERLİ ÜRÜN DE FİYATLARI DÜŞÜREMEDİ

Alışveriş için pazara gelen vatandalar ise fiyatlardaki pahalılığa dikkat çekti. CHP Milletvekili  Ömer Fethi Gürer’e dert yanan vatandaş, “ Pazarda satılan ürünlerin çoğu mevsim ürünü, her yıl bu dönemde yerli ürün çıktığında  fiyatlar düşerdi. Bu yıl tersi oldu. Birkaç ay içinde pazarlardaki fiyatlar ciddi miktarda arttı. Bir yıl önce haftalık meyve, sebze ve mutfak ihtiyaçlarımızı karşılayabildiğimiz 100 lira ile şimdi 1-2 kilo meyve ve sebze alabiliyoruz. Geçen yıl 100 liraya doldurduğumuz fileyi bu yıl 200 liraya bile dolduramıyoruz” dediler. 

GÜRER: “HERŞEY ATEŞ PAHASI”

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer ise pazar gezilerinin ardından yaptığı açıklamada, “ Her şey ateş pahası. Ürün fiyatları bir yılda iki katına çıktı ama vatandaşın gelirinde bir artış olmadı. Yüksek enflasyon, girdi maliyetlerindeki artış, hayat pahalılığı ve pandemi sürecinin neden olduğu koşullar, vatandaşın alım gücünü oldukça düşürdü. Bu olumsuz tabloda, ne satan ne de alan memnun. Yerli domates, yetiştirildiği Sazlıca kasabası halinde 5 liradan satılmakta yerli salatalık ise 7,5 liradan işlem görmektedir. Üretici, girdi maliyetleri nedeniyle ürün fiyatlarının artığını söylüyor. Aracı, satışları azaldığı için kar marjını düşük tutuyoruz diyor. Vatandaş, pazara çıkamaz duruma geldiğini anlatıyor. Başta emekliler olmak üzere bütün sabit gelirli kesim fiyat artışı ile baş edemez hale geldiğini ifade ediyor. En azından asgari ücret vergi dışı bırakılıp emekli için en düşük ücretin asgari ücrete eşitlenmesi gerekir. Başta gübre olmak üzere girdi maliyetleri düşürülmelidir. Pazarcılar, bir yıl öncesine göre işlerimiz % 100 daraldı diyor. Yerel ürün çıkınca ürünlerde bir fiyat düşmesi yaşanırdı. Bu sefer fiyatlar hız kesmiyor. Tüketici, çarşı ve pazarın tümünü gezer uygun fiyatlı ürün arardı. Artık o da yok. Pazarcı esnafı marketlere göre daha uygun fiyatla ürün satıyor,  kar marjını daraltmış ama fiyat girdiler ile yükseldiği için vatandaş alım yapmakta güçlük çekiyor ”ifadelerini kullandı. 

 

Yorumlar (0)