CHP'li Gürer: “Kredi kartıyla kamu/vergi ödemeleri %406 oranında arttı”
Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, vatandaşların ekonomik kriz nedeniyle yaşam şartlarının zorlaştığını ve bu doğrultuda kredi kartı harcamalarının arttığını belirtti. Vatandaşın gelecek kazancını dahi kredi kartı harcamalarıyla bugünden ipotek ettiğini belirten Gürer, “Vatandaş kredi kartı ile döngü sağlıyor. Peşin alışveriş yapacak takati yok. Pazarcı esnafı dahi kredi kartı ile satış yapar duruma geldi. Araç yakıtından, gıdaya hatta vergisini öderken bile kredi kartıyla ödeme yapmak durumunda. Geliri gideri karşılamada kredi kartının sağladığı avantajı kullanmaya çalışıyor. Vatandaş kredi alabilirse kredi ile alamazsa eldeki kredi kartı ile borçlanarak yaşam mücadelesi veriyor” dedi.
CHP'li Ömer Fethi Gürer, vatandaşların ekonomik kriz nedeniyle yaşam şartlarının zorlaştığını ve bu doğrultuda kredi kartı harcamalarının arttığını belirtti. Vatandaşın gelecek kazancını dahi kredi kartı harcamalarıyla bugünden ipotek ettiğini belirten Gürer, “Vatandaş kredi kartı ile döngü sağlıyor. Peşin alışveriş yapacak takati yok. Pazarcı esnafı dahi kredi kartı ile satış yapar duruma geldi. Araç yakıtından, gıdaya hatta vergisini öderken bile kredi kartıyla ödeme yapmak durumunda. Geliri gideri karşılamada kredi kartının sağladığı avantajı kullanmaya çalışıyor. Vatandaş kredi alabilirse kredi ile alamazsa eldeki kredi kartı ile borçlanarak yaşam mücadelesi veriyor” dedi.
85 MİLYON NÜFUSA 104 MİLYON KREDİ KARTI
CHP Niğde milletvekili Ö. Fethi Gürer, ülke nüfusunun 85 milyon, çalışma çağındaki nüfusumuz ve 65 yaş üstü nüfusumuzun toplam nüfusumuza oranı %78 olduğunu bunun da 66 milyon kişiye denk geldiğini anımsattı. Vekil Ö.Fethi Gürer, “14-65 yaş arasında bulunan 66 milyon insana karşın 104 milyon kredi kartı kullanımda. Kredi kartı alan vatandaş sayısı her ay düzenli şekilde artıyor. Geçen yılın mart ayında kredi kartı sayısı 88 milyon iken bu rakam 16 milyon artış ile 2023 yılı mart ayında 104 milyona ulaştı. Kredi kartı ekonomik kriz arttıkça kullanıcı sayısında da artış yaşanıyor. Birden çok bankadan kart alan bir bankanın ödemesi diğerini etkilemeyecek biçimde planlıyor . Bu süreçte vatandaş borçlanarak yaşamanın, icraya düşmeden borcu borçla kapatmanın bir yolunu bulmaya, bu sayede de ayakta kalmaya çalışıyor. Sokakta dertli olmayan, geçim sıkıntısından söz etmeyen yurttaş neredeyse kalmadı. Yandaş ve rantçı kesim dışında dertli vatandaşların sayısı artmış durumda.” dedi.
KREDİ KARTI HARCAMALARININ %15’İ AKARYAKIT VE KAMU/VERGİ ÖDEMESİ
Akaryakıta gelen zam ve vergilerdeki artış sonrası vatandaşın akaryakıt harcaması ve vergi ödemelerinde kredi kartı kullanımındaki artışın dikkat çekici olduğunu ifade eden Gürer, “Bir önceki ay kredi kartından ödeme yapılan kamu/vergi ödemleri, 2 milyar 977 milyon TL’den 15 milyar 85 milyon TL’ye çıkmış durumda. Akaryakıt ödemeleri 8 milyar 846 milyon TL iken bu ay 12 milyar 260 milyon TL’ye ulaştı. Yaklaşık 4 milyar akaryakıtta 13 milyar vergi ödemelerinde artış yaşanmıştır. Kredi kartı harcamalarının %15’ini oluşturan 27 milyar TL bu iki kalem harcamaya kullanılmıştır” şeklinde konuştu.
TAKSİTLİ VERGİ ÖDEMESİ
CHP’li Gürer, “Kredi kartından ödemesi yapılan vergiler ekstreye borç olarak yansırken bankaların sağladığı avantajlar doğrultusunda vergi borcunun taksitlendirilmesi mümkün olabiliyor. Yani vergi taksitlendirmesi bankanın müşterilerine sunduğu hizmetlere göre farklılık gösterebiliyor. Bu sebeple çok sayıda vatandaş vergi ödemesini kredi kartından yapıyor. Bu sayede ödeme imkânı yokken vergisini ödemiş oluyor ancak gelecek ayki gelirini bağlamış oluyor. Hayat pahalılığının bu denli arttığı bir ortamda vatandaş mecbur kredi kartına yükleniyor. Enflasyon karşısında geliri değer kaybeden vatandaş, borcunu ödeme zorluğu çekiyor veya ödeyemiyor. İcra dairelerindeki dosya sayısındaki artış ve negatif nitelikli kredi ve kredi kartı sayısının artması da bunun somut göstergesidir. 21 milyon aşan icra dosyalarının yanında kredi kartını ödeyemediği için takibe düşenler de var. Kara listedeki vatandaşlar, Risk Merkezi'nin verilerine göre son beş yılda bankalar tarafından kredi kartı ve/veya bireysel kredi borcu yüzünden icra takibine alındığı halde borcunun tamamını ödeyemeyenlerin sayısı ise 3 milyon 840 bin kişiyi geçti. Risk Merkezi'nin verilerine göre Mayıs 2023 itibariyle toplam 38 milyon 565 bin vatandaşın bankalara ve finansman şirketlerine bireysel kredi borcu bulunuyor. Bankalara kredi kartı borcu bulunanların sayısı ise aynı tarih itibariyle 37 milyon 892 kişi olarak açıklandı. 27 milyon 873 bin kişinin de kredili mevduat hesabı bulunuyor. Bu rakamlar birçok kişinin aynı zamanda hem bireysel kredi, hem kredi kartı hem de kredili mevduat hesabı borçlusunun olduğuna işaret ediyor" dedi.