CHP'li Gürer: “Enerjinin tasarruflu kullanımı dünyanın geleceği açısından önemli”

CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Kazakistan’ın Türkistan kentinde düzenlenen TÜRKPA Genel Kurulu’nda, enerji verimliliği ve enerjinin tasarruflu kullanımı üzerine bir konuşma yaptı. Gürer, konuşmasında enerjinin tasarruflu kullanımının, dünyanın geleceği açısından önemine dikkat çekti.

Vekil Haberleri 30.09.2021, 09:45 30.09.2021, 09:57
CHP'li Gürer: “Enerjinin tasarruflu kullanımı   dünyanın geleceği açısından önemli”

Türk Dili Konuşan Ülkeler Parlamenter Asamblesi (TÜRKPA) 10. Genel Kurul Toplantısı, Kazakistan’ın Türkistan kentinde yapıldı. 

TÜRK DİLİ KONUŞAN ÜLKELERİN TEMSİLCİLERİ 

Kazakistan Meclis Başkanı Nurlan Nigmatulin'in ev sahipliğinde düzenlenen toplantıya, Türkiye Büyük Millet Meclis (TBMM) Başkanı Mustafa Şentop, Azerbaycan Milli Meclis Başkanı Sahibe Gafarova, Kırgızistan Jugorku Keneşi Başkanı Talant Mamıtov, Özbekistan Yasama Meclisi Başkan Yardımcısı Ulugbek İnoyatov, Macaristan Meclis Başkan Yardımcısı Marta Matrai, Türk İşbirliği Kuruluşu temsilcileri, Türk Dili Konuşan Ülkeler Parlamenter Asamblesi  heyetinin yanı sıra uluslararası kuruluş başkanları ve parlamento heyetleri katıldı.

KAZAKİSTAN EV SAHİPLİĞİ YAPTI

Kazakistan Meclis Başkanı Nigmatulin, yaptığı açılış konuşmasında, TÜRKPA'nın 10. Genel Kurulunun Türk dünyasını hayırlı olmasını diledi. 

MECLİS BAŞKANLARI KONUŞTU 

Genel Kurul toplantısına katılan Türk Dili Konuşan ülkelerin meclis başkanları da birer konuşma yaptı. 

GÜRER’İN ENERJİ VERİMLİLİĞİ ÜZERİNE KONUŞMASI 

Komisyonlardan gelen raporların sunulduğu Genel Kurul toplantısında, TBMM Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, “Enerji Kaynaklarının Tasarruflu Kullanımı ve Enerji Verimliliği” konusunda bir konuşma yaptı. 

DAHA ÖNCE 3 KEZ TARTIŞILDI 

Aynı zamanda TÜRKPA Çevre, Doğal Kaynaklar ve Sağlığın Korunması Komisyonu üyesi de olan Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, “Enerji Kaynaklarının Tasarruflu Kullanılması ve Enerji Verimliliği” hakkındaki model kanun üzerinde şimdiye kadar 3 görüşme gerçekleştirdiklerini anımsattı. 

MODEL KANUNUN İÇERİĞİNDE NE VAR?

Model kanunda, enerji kaynaklarının tasarruflu kullanılması konusunda devlet politikasının geliştirilmesi ve uygulanmasına ilişkin düzenlemelerin de yer aldığına dikkat çeken Ömer Fethi Gürer, bu model kanunun enerji verimliliği sağlamak için gerekli araçların edinilmesine olanak sağladığına da işaret etti. 

KÜRÜSEL FİKİR BİRLİĞİ 

Gürer, TÜRKPA tarafından geliştirilen model kanunun ulusal kanunlara uyumlu hale tasarlanan örnek bir kanun olduğunu da belirterek, “Bu model kanun enerji verimliliğinin uygulanmasından, enerji kaynaklarının verimli kullanılmasına kadar tüm aşamaları kapsar ve uluslararası enerji verimliliği uygulamasının ilkeleri ve önemli konuları üzerinde küresel bir fikir birliği yansıdır” ifadelerini kullandı. 

UYGULAMA MODELİ

YAKINDAN TAKİP EDİLMESİ

Uygulama modelinin mümkün olduğunca yakından takip edilmesinin önerildiğini de anlatan Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, bu sistemin uygulamaya ve uluslararası kullanıcıların çıkarlarına en iyi katkıyı sunacağını belirtti. 

Model kanun taslağının taraf ülkelere gönderilip komisyon toplatışında da görüşülerek genel kurula sunulmak üzere oybirliği ile kabul edildiğini söyleyen Ömer Fethi Gürer, böylece model kanunun, Genel Kurul’un bilgisine ve taktirine sunulduğunu kaydetti.

Ömer Fethi Gürer, bu model kanunun üye ülkeler arasındaki işbirliğine yönelik zemine de daha güçlü faaliyetler yürütülmesi açasından önemli katkılar sunacağını da sözlerine ekledi. 

Toplantıda farklı komisyonların raporları farklı ülkelerin milletvekilleri tarafından sunuldu öneriler oy birliği ile kabul edildi  

TÜRPA Genel Sekreterliği seçimlerin yapıldığı toplantıda 2022 yılı taslak bütçesi kabul edildi.

Toplantı sonunda Meclis başkanları basın toplantısı düzenledi. 

TBMM Başkanı Mustafa Şentop Başkanlığında TBMM milletvekillerinin yer aldığı komisyon, Ahmet Yesevi Türbesi ve Ahmet Yesevi Üniversitesini ayrı ayrı ziyaret etti. TBMM başkanı Mustafa Şentop buralarda yaptığı konuşmada, Türk dili konuşan ülkeler  arası  işbirliğinin önemine değindi.

 

Yorumlar (0)