CHP'li Gürer: “Basın kartı olmayan gazetecilere de yıpranma payı hakkı tanınmalı”

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer’in, basın kartı sahibi olup olmadığına bakılmaksızın, tüm gazetecilere yıpranma payı hakkı verilmesi talebini içeren soru önergesine, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay yanıt verdi.

Vekil Haberleri 19.08.2021, 18:20
CHP'li Gürer: “Basın kartı olmayan gazetecilere de   yıpranma payı hakkı tanınmalı”

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, basın ve gazetecilik mesleğinde çalışanlara yönelik fiili hizmet süresi zammı uygulaması ile ilgili düzenlemenin 11.11.2020 tarihli ve 7256 sayılı Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılması ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanunla yapıldığını belirtti.

Basın kartı sahibi olmayan gazetecilerin yıpranma payı hakkından faydalanması talebine olumlu yanıt vermeyen Cumhurbaşkanı Yardımcısı Oktay, önergede yer alan çok sayıda soruyu da yanıtsız bıraktı. 

 

GAZETECİLER İÇİN BASIN KARTI 

ŞARTINA NE GEREK VAR?

 

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, basın mensuplarının yaşadığı sorunlar ve talepleri içeren soru önergesine, şu sorulara yanıt verilmesini istedi: 

 

“Yıpranma payı hakkı basın kartı şartı aranmadan gazetecilerin tümü için uygulanmakta mıdır?

Covid-19 salgını kapsamında basın sektöründe ücretsiz izin ve kısa çalışma uygulamalarından etkilenen çalışan sayısı kaçtır?

Basın çalışanlarının sosyal ve ekonomik hak kaybına uğramaması için gerekli önlemler alınmışmış mıdır?

2020 ve 2021 yılında gözaltına alınan ve tutuklanan gazetecilerin sayısı kaçtır? Gazetecilerin tutuksuz yargılanması yönünde bir düzenleme düşünülmekte midir?

BİK ve RTÜK tarafından 2020 ve 2021’de kesilen cezalar ne kadardır?

Basın özgürlüğü açısından tekrar edilen ihlallerin önlenmesi için bir düzenleme düşünülmekte midir?

Basın kartı dağıtımının Cumhurbaşkanlığı gibi bir organ tarafından değil, doğrudan basın temsilcilerinin yer alacağı bir komisyon tarafından yapılması için bir çalışma yapılacak mıdır?

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığında basın kartı yenilemesi ve başvurusu beklemede olan kart sahibi sayısı kaçtır? Başvuruların bir yıldır beklemesinin nedeni nedir?”

FİİLİ HİZMET SÜRESİ ZAMMI

CHP Milletvekili Gürer’in önergesine yanıt veren Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, “Basın ve gazetecilik mesleğinde çalışanlara yönelik fiili hizmet süresi zammı uygulaması ile ilgili düzenleme 11.11.2020 tarihli ve 7256 sayılı Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılması ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanunla yapılmıştır” açıklamasında bulundu. 

BASIN KARTI YENİLEME BAŞVURULARI 

Basın kartının, Basın Kartı Komisyonu tarafından verildiğini belirten Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, “Basın kartı yenileme başvuruları, Basın Kartı Yönetmeliğinin 18 inci maddesi çerçevesinde ilk inceleme ve bilgi isteme süreçlerine tabi tutulmakta ve değerlendirme süreci neticelendiğinde gerekli işlemler yapılmaktadır” dedi.

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Oktay, “Basın İlan Kurumu tarafından, Yönetim Kumlunun 23 Mart 2020 ve 20 Nisan 2021 tarihli Kararları ile Genel Kumlun 13 Mayıs 2020 tarihli ve 212 sayılı Karan, 17 Şubat 2021 tarihli ve 215 sayılı Kararıyla Covid-19 salgını sebebiyle sektörün olumsuz etkilenmemesi ve desteklenmesi için gerekli tedbirler alınmıştır” açıklamasında da bulundu. 

BASIN SİGORTASI YATIRILAN GAZETECİ İÇİN 

BASIN KARTI ŞARTI ARANMAMALI 

Önerge sahibi CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer ise basın kartına müracaat etmemiş yüzlerce gazetecinin, zor şartlar altında mesleğini sürdürdüğüne dikkat çekerek, “Basın kartı sahibi ile basın kartına müracaat etmeyen gazeteci arasında yıpranma payı bakımında ciddi farklar bulunuyor. Çalıştığı basın kuruluşunda basın sigortası yatırılan kişi zaten basın çalışanı olarak değerlendiriliyor. Buna rağmen basın kartı olmayanın yıpranma payı alamaması, kart sahibi olmayan gazeteciler açısından ciddi bir mağduriyettin ve mutlaka bu konuda yeni bir düzenleme yapılmalıdır” dedi. 

YANITSIZ KALAN SORULAR 

Gürer, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay’ın tutuklanan gazeteciler ile basın kuruluşlarına BİK ve RTÜK tarafından kesilen cezalarla ilgili soruları yanıtsız bırakmasının da düşündürücü olduğunu ifade etti. Gürer ayrıca, RTÜK’ün bir sansür merkezi gibi davranıp tarafsız yayın yapan kuruluşlara karşı olan tutumunu da eleştirdi.

Yorumlar (0)