banner773

CHP'li Gamze Akkuş İlgezdi: Medikal Malzeme Sıkıntısı Hat Safhada…

Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkan Yardımcısı ve İstanbul Milletvekili Gamze Akkuş İlgezdi, kaleme aldığı ‘Sağlık Sistemi Alarm Veriyor’ raporunun ikinci bölümünde medikal malzeme sıkıntısını gözler önüne serdi. Akkuş İlgezdi, “Türkiye AKP iktidarında ve onun eseri olan Sağlıkta Dönüşüm Programı ile poliklinikleri kapattıran, doktor bulunamayan, paran kadar sağlık hizmeti aldığın, hatta doktora diplomasını yırttıran bir hale geldi.

Vekil Haberleri 15.08.2022, 10:25
CHP'li Gamze Akkuş İlgezdi: Medikal Malzeme Sıkıntısı Hat Safhada…

CHP'li Gamze Akkuş İlgezdi, kaleme aldığı ‘Sağlık Sistemi Alarm Veriyor’ raporunun ikinci bölümünde medikal malzeme sıkıntısını gözler önüne serdi. Akkuş İlgezdi, “Türkiye AKP iktidarında ve onun eseri olan Sağlıkta Dönüşüm Programı ile poliklinikleri kapattıran, doktor bulunamayan, paran kadar sağlık hizmeti aldığın, hatta doktora diplomasını yırttıran bir hale geldi. Ancak, kimse endişe etmesin; doktoru da hastayı da mağdur eden AKP’nin sağlık sistemi anlayışından bu ülkeyi biz kurtaracağız. Cumhuriyet Halk Partisi iktidarında sağlık alanında bu kötü gidişe son vereceğiz” dedi.

RAPORUN İKİNCİ BÖLÜMÜ: MEDİKAL MALZEME SIKINTISI

CHP’li Akkuş İlgezdi’nin CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’na sunduğu ‘Türkiye’de sağlık sistemi alarm veriyor’ raporunun medikal malzeme sıkıntısını içeren ikinci bölümü de yayınlandı. Raporun ilk bölümünde Türkiye genelinde il il hastanelerden edindiği doktor yetersizliği ve bundan kaynaklı kapanan bölümleri ortaya çıkaran CHP’nin Sağlıktan Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Gamze Akkuş İlgezdi, ikinci bölümde; ülke genelindeki tün hastanelerde yaşanan medikal malzeme sıkıntısına ilişkin şunlara değindi;

MALZEME EKSİKLİKLERİ, CERRAHİ HİZMETİ AKSATIYOR

“Sağlık hizmetlerinin içerisinde cerrahi hizmetler oldukça kıymetli ve hasta bakımından aksatılmadan yerine getirilmesi gereken tıbbi işlemlerin başında gelmektedir. Ancak geldiğimiz aşamada, sağlığın bu çok önemli hatta stratejik olarak dahi nitelendirilebileceğimiz hizmetleri layıkıyla yerine getirilememektedir. Türkiye Sağlık Endüstrisi İşverenleri Sendikası yaşanan sıkıntıların büyük boyutta olduğunu ifade ediyor. Özellikle; Görüntüleme hizmetleri (radyolojik tetkikler), Beyin Cerrahi Ameliyatları, Kalp Damar Cerrahisi Ameliyatları, Ortopedi Ameliyatları ciddi derece aksamakta ve belirsiz sürelere ertelenmektedir.”

TEDARİK ZİNCİRİ BOZULDU

Sağlık sisteminin tedarik zincirinin bozulduğuna dikkat çeken Akkuş İlgezdi, “Sağlık Sitemi Alarm Veriyor raporumuz, sağlık sisteminin geldiği son noktanın fotoğrafını çeken ve gözler önüne seren nitelikte bir rapor oldu. Elbette sadece yukarıda ifade ettiğimiz branşlarda değil tüm branş ve departmanlarda yokluk sorunu ve aksamalar yaşanmaktadır. Çünkü tedarik zinciri bozulmuştur. Bunun önemli iki sebebi var. Birincisi; şehir hastanelerinde, hizmet ifasında temin ve tedarik yüklenici firmaya emanet edilmiştir. Yüklenici firma ise tamamen konuya ticari olarak bakıyor ve ihtiyaç olana cihaz ya da malzemenin piyasa değerine ve tedarik etmemesi durumunda ödeyeceği ceza tutarına bakıyor ve eğer ceza düşük kalıyor ise tedariki yapmayıp cezasını ödüyor, tam bir garabet. Diğer önemli sebep ise, tedarik sağlayan firmaların hak edişleri ödenmiyor bugün 10 ay geçmiş olmasına rağmen hala firmalara ödemeleri yapılmamaktadır” dedi.

Radyoloji, beyin cerrahisi, kalp damar cerrahisi ve ortapedideki son durumu aktaran Akkuş İlgezdi’nin CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’na sunduğu rapordan bazı tespitler ise şöyle;

RADYOLOJİK TETKİKLER İÇİN EN ERKEN 3-6 AY ARASINA GÜN VERİLİYOR

Radyolojide, doğru teşhis ve tedavi için son derece önemli olan; MR, Tomografi, Ultrason, Endoskopi, VHS gibi işlemler için hastalara 3-6 ay arasında gün verilmek suretiyle tetkikler ertelenmektedir.  Bu durum hem hastayı stres içerisinde yaşamaya mahkûm eder iken, hem de muhtemel önlenebilir hastalıkların artmasına ve hastanın tedavi sürecine cevap veremeyecek sonuçlarla karşılaşmasına sebep olmaktadır.

BEYİN AMELİYATLARI YAPILAMIYOR

Beyin Cerrahide; özellikle KRANİOTOMİ cihazı alınamamaktadır ve dolayısıyla çok önemli beyin cerrahi ameliyatları yapılamamaktadır. Çünkü hastanın kafatasını açacak cihaz başta olmak üzere önemli birçok ekipman bulunamamaktadır. Beyin ve kalp pilleri bulunamamaktadır.

BEYİN VE KALP PİLLERİ YOK!

Kalp Damar Cerrahisinde ise, göğüs kafesinin açılmasına yönelik cihazlar, Kardiyolojik piller vb temin edilememektedir.  Bu son derece önemli olan ameliyat yapılamadığından hastalar ciddi hayati risklerle karşı karşıya kalmış durumdadırlar. Beyin ve kalp pilleri bulunamamaktadır. Ortopedide durum daha da vahimdir. Hastalar ciddi sakatlıklarla karşı karşıyadırlar. Çünkü hiçbir ortopedik implant ameliyatı yapılamamaktadır.

Yorumlar (0)