CHP'li Gamze Akkuş İlgezdi: Kültür Bakanlığının görevi makam odası yapmak mı?

Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkan Yardımcısı ve İstanbul Milletvekili Gamze Akkuş İlgezdi, Kültür ve Turizm Bakanlığının Arkeoloji Müzesinin depolarının kapatılan Atatürk Havalimanı ve Maltepe’ye taşınması ile açıklamalarını eleştirerek, “Bakanlığın görevi kültür mirasını korumaktır. Cumhurbaşkanlığı bürokratlarına makam odası yapmak değil” dedi.

Vekil Haberleri 26.05.2021, 11:44
CHP'li Gamze Akkuş İlgezdi: Kültür Bakanlığının görevi makam odası yapmak mı?

CHP Halkla İlişkiler, Sağlık, Kültür ve Sanattan Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Gamze Akkuş İlgezdi, Arkeoloji Müzesinin deposu olarak kullanılan eski darphane binalarının boşaltılarak, tarihi eserlerin kapatılan Atatürk Havalimanına taşınması tartışmalarının altında yatan sebepleri açıklayarak, “Topkapı Sarayı’nın Eylül 2019’da Cumhurbaşkanlığına devredilmesi ile başladı süreç. Buradaki yetkililer Kültür ve Turizm Bakanlığının personelini Topkapı Sarayı yerleşkesinden uzaklaştırmak için tüm çalışmaları yapıyorlar. Bakanlığın laboratuvarını kullandırmıyorlar, depoların taşınması için baskı yapıyorlar. Depolar taşınacak darphane binası Cumhurbaşkanlığı yetkililerine makam odası olacak. Kültür ve Turizm Bakanlığı kendi çalışmalarını engelleyen Cumhurbaşkanlığı yetkilileri ile mücadele etmek yerine depoları ve laboratuvarı taşımaya çalışıyor” dedi.

Depo müze Darphane olsun

Bakanlığın açıklamalarının tutarsız olduğunu ifade eden CHP’li Akkuş İlgezdi, “Depo müzeyi Atatürk Havalimanı yerine şuan depo olarak kullanılan eski darphane binalarına da yapılabilir. Bunu engelleyen bir şey yok. Aksine Arkeoloji Müzesinin yanındaki bu alanın müzenin devamı olması daha doğru bir karar” diye konuştu.

Yok etmeye çalıştığı laboratuvarın reklamını yapıyor

Genel Başkan Yardımcısı Gamze Akkuş İlgezdi Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğünün sosyal medya hesaplarından Topkapı Sarayı yerleşkesinde bulunan ve çalışanların girişlerine dahi izin verilmeyen laboratuvarın reklamını yapmasına da tepki göstererek, “Reklamını yaptığınız laboratuvarı yok etmek için elinizden geleni yapıyorsunuz. Böyle bir tutarsızlık olmaz. Çalışanlarınızın sokulmadığı laboratuvarın reklamını yapacağınıza laboratuvara ve çalışanlarınıza sahip çıksın” dedi.

Akkuş İlgezdi, Kültür ve Turizm Bakanlığına bağlı Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğünün sosyal medyadan “1936 yılında İstanbul Arkeoloji Müzeleri bünyesinde kurulan ve bugünkü İstanbul Laboratuvarımızın temelini oluşturan Kimyahane'den kareler” diyerek laboratuvarın eski fotosu ile paylaşım yaptığını belirterek, “Şuanki İstanbul Laboratuvarına sahip çıkmayan genel müdürlük eski laboratuvarın fotoğrafı ile reklam yapıyor. 2012’de büyük paralar harcanarak yenilenen ve Türkiye’nin en önemli tarihi eser konservasyon ve restorasyonunun yapıldığı laboratuvar Topkapı Sarayı Cumhurbaşkanlığına bağlandığından beri çalıştırılmıyor. 100 personeli ile Türkiye’nin bütün müzelerinden gelen eserlerin bakım ve onarımları yapılamıyor. Genel Müdürlük laboratuvarın eski halinin fotoğrafı ile reklam yapıyor, Bakanlık ise laboratuvarı taşıyacağını söylüyor” diye konuştu.

Yorumlar (0)