banner773

CHP'li Ceylan'dan Engelliler Haftası Mesajı

CHP Çanakkale Milletvekili Özgür Ceylan, Engelliler Haftası ile ilişkili bir mesaj paylaştı.

Vekil Haberleri 10.05.2019, 14:06
CHP'li Ceylan'dan Engelliler Haftası Mesajı

Engelli Yurttaşlarımızın Sorunları Toplumun Bütününün Sorunudur Ve Ancak El Birliği İle Çözülebilir.

İnsanlar; doğum öncesi, doğum anı, doğum sonrası gibi çeşitli nedenlerle engelli duruma gelebilirler. Engellilik ve engeli yurttaşlarımızın sorunları, yalnızca engellileri ve ailelerini değil, toplumun bütün kesimlerini yakından ilgilendiren, özel eğitimden rehabilitasyona, istihdamdan sosyal hizmetlere kadar bütüncül bir anlayışla ele alınması gereken, toplumsal bir sorun olarak algılanmadığı takdirde sorunlarının çözümü kolay olmayacaktır.

Engelli vatandaşlarımızın hayatlarını kolaylaştırmak, toplumla bütünleşmelerini ve geleceğe umutla bakabilmelerini sağlamak, onları toplumsal hayatta etkin ve verimli kılmak adına birlikte yaşama ve farkındalığın artırılmasına vesile olan “Engelliler Haftası”, her yıl 10-16 Mayıs tarihlerinde çeşitli faaliyetlerle kutlanmaktadır.

Toplumda her ferdin olduğu gibi özel gereksinimli insanların da sağlık, sosyal yaşam ve istihdam gibi yaşamsal hizmetlerden tam ve eksiksiz bir şekilde yararlanmaları onların en temel insan haklarıdır. Engelli yurttaşlarımızın yaşamlarını kolaylaştıracak, geleceğe umutla bakmalarını sağlayacak koşulların oluşturulması devletin öncelikli görevidir. Bu anlamda öncelikle özel gereksinimli bireylerin eğitimine önem verilmek zorundadır. Özel eğitim çağdaş bir eğitimin olmazsa olmazı ve temelidir.

Onların hayatın tüm alanlarında varlık göstermelerinin önünü açmak hususunda başta Milli Eğitim Bakanlığı olmak üzere devletin bütün birimlerine, sivil toplum kuruluşlarımız ve üniversitelerimize, büyük bir görev ve sorumluluk düşmektedir. Özel gereksinimli bireyleri bağımsızlaştıramayan, onlara gereksinim duydukları koşulları hazırlayamayan ülkelerde toplumsal barıştan ve dayanışmadan bahsetmek gerçekçi olmaz. 

Engellilerimizin en büyük sorunlarından biride toplumun her kesiminde olduğu gibi işsizliktir. Engellilerimizin istihdamı konusunda yasal zorunluluklar bulunmasına rağmen bu sorun hala tam manasıyla çözülebilmiş değildir. İstihdam sorununun çözülmesi, engelli yurttaşlarımızın başkalarına gereksinim duymadan yaşamını sürdüren, kendine yeten, üretken bireyler olabilmeleri için zorunluluktur. 

Özel gereksinimli yurttaşlarımızın sosyal yaşama katılımının önündeki engellerin ortadan kaldırıldığı ve tüm insan haklarından eşit olarak yararlanmalarına yönelik çalışmaların tamamlandığı bir Türkiye temennisi ile engelli yurttaşlarımıza mutlu ve huzurlu bir ömür diliyorum. Engelli bireylerimizin fedakâr ailelerine sevgi ve saygılarımı sunuyor, içinde bulunduğumuz hafta dolayısıyla oluşan farkındalığın sürekli devam etmesini ve sorunların çözülmesine vesile olmasını temenni ediyorum. 
 

Yorumlar (0)