banner773

CHP'li Burhanettin Bulut: Kur Farkı Hazineye Rekor Borç Olarak Yansıdı

CHP Adana Milletvekili Burhanettin Bulut, kur farkının hazineye rekor borç olarak yansıdığını söyledi. Bulut, “İç ve dış borç, Mayıs 2021 sonu itibariyle 2 trilyon 1 milyar TL’ye yükseldi. İlk 5 aydaki artışın 162 milyar TL’si döviz ve altın cinsinden alınan iç ve dış borçların kur farkından kaynaklandı” dedi.

Vekil Haberleri 29.06.2021, 09:39
CHP'li Burhanettin Bulut: Kur Farkı Hazineye Rekor Borç Olarak Yansıdı

CHP Adana Milletvekili Burhanettin Bulut, pandeminin derinleştirdiği ekonomik kriz nedeniyle sadece esnafın ve vatandaşın değil devletin de borç harç içinde olduğunu kaydetti. Bulut, döviz ve altın cinsinden borçlanmalar nedeniyle çok yüksek bir kur riski bulunan Hazine’nin iç ve dış borçlarının mayısta bir önceki aya göre 51,9 milyar lira daha artarak 2 trilyon lira sınırını aştığını kaydetti.  Bulut, “Mayıs 2021 sonu itibariyle 2 trilyon 1 milyar lira olarak gerçekleşti” dedi.

BORÇ İLK 5 AYDA 188.6 MİLYAR TL ARTTI

Borç stokunda yılın ilk beş aylık döneminde ise 188,6 milyar liralık artış yaşandığını kaydeden Bulut, Ocak-Mayıs dönemindeki artışın 72,9 milyar liralık kısmının iç borçlardan, 115,6 milyar liralık kısmının ise dış borçlardan kaynaklandığını bildirdi.   Borç stokunun 1 trilyon 133 milyar lirası iç, 868,1 milyar lirası da dış borç.

162 MİLYAR TL BORÇ KUR FARKINDAN KAYNAKLANDI

Borç stokunun 188,6 milyar lira arttığı ilk 5 aylık dönemde Hazinenin net iç ve dış borçlanması ise sadece 26 milyar lira olarak gerçekleştiğinin altını çizen Bulut, artışın 162 milyar TL’lik kısmının ise döviz ve altın cinsinden alınan iç ve dış borçların kur farkından kaynaklandığını vurguladı.

DAMADIN KULAKLARI ÇINLASIN

CHP’li Bulut, “Dolarla mı maaş alıyorsunuz; dolarla bir işiniz var mı?” diye insanın aklıyla eden, ekonomiyi batıran bir damat vardı.  Kulakları çınlıyordur. “Finans uzmanı” damat ülkeyi altınla, dolarla borçlandırdı.  Dolar 1 kuruş arttığında hazinenin borç yükü de katlanıyor. Kur farkı nedeniyle 5 aylık dönemde vatandaşın sırtına 162 Milyar TL borç bindirdiler. İktidar vatandaşları tasarruflarını döviz olarak tutmaktan vazgeçmeye çağırdığı bir dönemde, döviz cinsinden borçlanmaya devam ediyor” dedi.

Yorumlar (0)