CHP'li Bulut: Vatandaş ve esnaf bankalara çalışıyor!

CHP Adana Milletvekilic, esnafın ve vatandaşın pandemide iktidar tarafından yüzüstü bırakıldığını belirterek, “Bu yılın ilk 4 ayında vatandaşlar tüketici kredisi ve kredi kartı borçları nedeniyle bankalara toplam 34,5 milyar lira faiz ödedi” dedi. Bankaların aynı dönem 20,7 milyar lira kar ettiğini kaydeden Bulut, borcunu borçla kapatmaktan başka çaresi olmayan esnafın ve vatandaşın bankalara çalıştığını söyledi.

Vekil Haberleri 07.06.2021, 10:43
CHP'li Bulut: Vatandaş ve esnaf bankalara çalışıyor!

CHP Adana Milletvekili Burhanettin Bulut, pandemide iktidar tarafından yüzüstü bırakılan esnafın ve vatandaşın sorunlarını dile getirmeye devam ediyor. Bulut, borcunu borçla kapatmaktan başka çaresi olmayan esnafın ve vatandaşın bankalara çalıştığını söyledi.

VATANDAŞ 34.5 MİLYAR FAİZ ÖDEDİ

CHP’li Bulut, “İktidarın doğrudan destek vermek yerine borçlandırmaya teşvik ettiği vatandaşların, bankalara ödediği faiz de artan borçlarına paralel olarak artıyor. BDDK’nın verilerine göre bu yılın ilk dört aylık döneminde vatandaşlar tüketici kredisi ve kredi kartı borçları nedeniyle bankalara toplam 34,5 milyar lira faiz ödedi” dedi. Bankaların verdiği kredilerin 3 trilyon 855 milyar liraya yükseldiğini kaydeden Bulut, bankaların bu yılın ilk 4 ayında  20,7 milyar lira kar ettiğini bildirdi.

4 MİLYON 300 BİN KOBİ BORÇLU

KOBİ’lerin bankalara olan borcunun 939,1 milyar liraya yükseldiğini belirten Bulut, bu kredilerin 57,2 milyar liralık kısmının bankalar tarafından takibe alınan kredilerden oluştuğunu ifade etti. Bulut, bankalara borcu bulunan 4 milyon 229 bin KOBİ’den  280 bininin borcunu ödeyemediği için bankalar tarafından icraya verildiğini söyledi.

ÇİFTÇİ DE BORÇLU

Tarım sektörünün bankacılık sektörüne olan borçlarının 143,6 milyar liraya yükseldiğini belirten Bulut, sektörün zamanında ödeyemediği için bankalar tarafından takibe alınan kredi borcunun ise yaklaşık 4,9 milyar lira olduğunu kaydetti.

DESTEK DEĞİL, BORÇ

İcra ve iflas dairelerinde 22 milyon 98 bin dosya olduğunu söyleyen Bulut, bu durumun dahi vatandaşın yaşadığı ekonomik sıkıntıları göstermeye yettiğini vurguladı. Bulut, "Pandemi döneminde verilen düşük faizli krediler bile, sanki vatandaşa destek gibi yansıtılıyor. Oysa artan faizlere rağmen vatandaş mecburen borçlanmaya devam ediyor. Vatandaş kredi-faiz sarmalında geçinmeye, esnaf dükkanını çevirmeye çalışıyor" diye konuştu.

Yorumlar (0)