CHP'Lİ BUDAK:SANAYİCİNİN STOKLARI BİTTİ, İTHALAT YİNE PATLAMA YAPACAK

Cumhuriyet Halk Partisi(CHP) Antalya Milletvekili Çetin Osman Budak, dış ticaret verilerindeki kısmi iyileşmenin kimseyi aldatmaması gerektiğini belirterek, sanayicinin stokları erittiğini, stoklar bitince ithalatın yeniden patlama yapacağını söyledi.

Vekil Haberleri 24.10.2019, 10:29
CHP'Lİ BUDAK:SANAYİCİNİN STOKLARI BİTTİ, İTHALAT YİNE PATLAMA YAPACAK

Gümrük Kanunu’nda değişiklik öngören teklifin TBMM Genel Kurulu’ndaki görüşmeleri sırasında konuşma yapan Çetin Osman Budak, gümrüklerde ciddi sorunlar yaşandığını söyledi. Özellikle yaş meyve sebzenin uzun süre gümrükte beklediğini dile getiren Budak, “İhracatçı yandım Allah, bizi arıyor; biz birilerine, bir yetkiliye ulaşmaya çalışıyoruz; yetkiliye ulaşamıyoruz, bir hafta on gün orada bekledikten sonra ürün çöp. Seçim bölgem Antalya'dan da gelen bunun gibi o kadar çok şikâyet var ki mandalina, portakal, domates ihracatında gümrüklerde inanılmaz yavaş işlem yürütülmesinden dolayı çok ciddi sıkıntılar yaşanıyor. Bunları tartışmak gerekirken biz burada üç beş tane cezanın hafifletilmesi, cezanın düşürülmesiyle ilgili çalışma yapıyoruz; bunu anlamak mümkün değil” dedi.

“STOKLAR BİTİNCE İTHALAT ARTIŞA GEÇECEK”

Ekonomi yönetiminin kur sebebiyle gerileyen ithalatı, icraat başarısı gibi gösterdiğinin altını çizen Budak,

“İthalat yüzde 17 düşmüş. Dönüyoruz, bakıyoruz bütün sanayicilerin, her sektörden sanayicinin stoklarına, stoklar erimiş yani öyle bir duruma gelmiş ki sanayi kuruluşlarımız, ellerindeki stokları sıfıra indirene kadar satışlarını devam ettirdiler. Şimdi, önümüzdeki aydan itibaren, önümüzdeki aylardan itibaren ihracat yapmak için ithalat yapacak yani ara mal, makine, sermaye yatırımı, bunları ithal edecek ki ihracat yapabilsin” diye konuştu.

Yabancı yatırımcının ürkek olduğunu ve ülkedeki yatırım ortamı yüzünden gelmediğini vurgulayan Budak, IMF-Dünya Bankası toplantılarında Türkiye’nin bakan düzeyinde yer almamasın eleştirdi ve

“Aşağı yukarı elli yıldır Türkiye bu toplantılara bakan ve Merkez Bankası Başkanı düzeyinde katılıyor. Bu yıl bizim ne Hazine ve Maliye Bakanımız ne de Merkez Bankası Başkanımız gidiyor. Merkez Bankası Başkanı, Halk Bankasının eski Genel Müdür Yardımcısı. Şu anki Bakanımız Berat Albayrak da devlet bankalarından sorumlu. Bu ülkenin bu kadar yatırıma ihtiyacı varken, 8 milyon civarında işsizimiz varken bunu ben merak ediyorum: Niye katılmadık, neden katılmıyoruz, oraya hangi düzeyde bir katılım oldu?” ifadelerini kullandı.

Yorumlar (0)