CHP'li Bekir Başevirgen: “Boş Tarım Arazileri Ekilmeli ve Üretim Seferberliği Başlatılmalı”

CHP Manisa Milletvekili Bekir Başevirgen,“Boş Tarım Arazileri Ekilmeli ve Üretim Seferberliği Başlatılmalı”

Vekil Haberleri 26.07.2021, 08:37
CHP'li Bekir Başevirgen: “Boş Tarım Arazileri Ekilmeli ve Üretim Seferberliği Başlatılmalı”

CHP Manisa Milletvekili ve Tarım Orman ve Köyişleri Komisyonu Üyesi Bekir Başevirgen, Türkiye’de 2004-2020 arasında işlenen toplam tarım arazilerinin 23 milyon hektardan 19 milyon hektara düştüğünü söyleyerek, “ Son 16 yılda işlenen tarım arazisi 4 milyon hektar azaldı. Bu veriler bize ülkemizde tarımsal üretimde bir vazgeçiş yaşandığını gösteriyor. Verimli tarım arazilerinin vasfı değiştirilerek inşaat alanına dönüştürülmesi ülke tarımına önemli bir darbe indirdi. Tarım arazileri yağmalanıyor, üzerine beton dökülüyor, ülke ekonomisini betona endeksleyen iktidar geleceği düşünmeden bu beton yığınlarını tarıma ve yeşile tercih ediyor." dedi.

“Gıda Krizi Kaçınılmaz”

Tarım arazilerindeki gerilemenin başlıca nedenlerinden birinin de tarımın yeterince desteklenmemesi olduğunu söyleyen Başevirgen, “1 milyon çiftçi ve üretici üretimi bıraktı ve son 20 yılda 4 milyon hektardan fazla tarım arazisi ekim dışı kaldı. Girdi maliyetlerindeki önlenemez artış nedeniyle ektikçe zarar eden çiftçi artık üretimi bıraktı. Bu durum ülkemiz için büyük bir gıda krizinin de kapıda olduğuna işaret ediyor.” Dedi.

“Türkiye, Tarım Ülkesi Olma Vasfını Kaybediyor.”

Çiftçi yoksa tarımdan da söz etmenin mümkün olmadığını söyleyen Bekir Başevirgen, "Anadolu’nun bereketli toprakları yüzyıllardır bu coğrafyayı doyurdu. Şimdi ise, yürütülen yanlış politikalar nedeniyle çiftçi üretimi bırakıyor. Tarım arazilerindeki kayıp ve maliyetlerdeki artış nedeniyle son 3 yılda, 184 bin 154 tarımsal işletme kapandı. Türkiye, maalesef tarım ülkesi olma vasfını kaybetmiştir. Çiftçilerimiz, girdi maliyetleri nedeniyle ürettiğinin karşılığını alamıyorlar. Buna rağmen yine de üretmeye devam eden çiftçilerimiz, hasat zamanında alınan ithalat kararları ile tam anlamıyla yıkıma uğratılıyorlar." dedi.

“Çiftçi, sanayici ve tüccara kurban ediliyor.”

"Üreticilerimizi yaşanan bu olumsuzluklara karşı koruması gereken sözde “kara gün dostu” olan TMO’nun açıklamış olduğu ürün fiyatları piyasa fiyatlarının altında kalmakta ve çiftçi tüccara mahkum edilmektedir."diyen Başevirgen “Bu politikaların devamı halinde ülkemiz tarımını tamamen bitireceğiz. Böyle giderse gıda ihtiyacımızın tamamını ithal etmek zorunda kalacağız. Tabi, ithalat yapabilecek kadar paramız olursa.” dedi. 

“ Çiftçinin üretime devam edebilmesi için desteklenmesi şart” 

Uygulanan yanlış politikaların yanı sıra yaşanan iklim krizinin de üretimin düşmesinde önemli bir etken olduğunu hatırlatan CHP Manisa Milletvekili Bekir Başevirgen, “Türkiye’nin yarısı kuraklıkla mücadele ediyor. Bu sene birçok tarımsal üründe verim kaybı olacağı da biliniyor. Kavurucu sıcaklar yerüstü sularının aşırı buharlaşmasına ve su kullanımının artmasına neden oluyor. Bu nedenle susuzluğa dirençli tarımsal üretim artırılmalı. Mazot ve gübre gibi çiftçinin vazgeçilmez girdi kalemlerinde destek olunmalı. Çiftçilerin var olan borçları faizsiz olarak ertelenmeli ve üretime devam edebilmeler için mali yönden desteklenmeleri gerekmektedir. " diye konuştu. 

"Sudan ve Nijer'den önce kendi tarım arazilerimizi değerlendirelim"

Türkiye'de üreticiler desteklenmediği için tarım arazileri boş dururken, Türkiye’nin Sudan ve Nijer gibi Afrika ülkelerinden tarım arazisi kiralayıp tarımsal üretim yapacak olmasının, iktidarın yapıcı değil yıkıcı politikalarının bir örneği olduğunu da sözlerine ekleyen Bekir Başevirgen, " Tarım Bakanlığı önce kendi ülkemizdeki tarım alanlarının yeniden ekilip biçileceği bir sistemi oluşturmak zorunda. Kendi toprağında, kendi ürününü üretecek çiftçi ve üreticiyi desteklemek zorunda. Yıkıcı tarım politikaları yerine bir an önce yerli çiftçi ve üreticiyi merkeze alan bir anlayışı benimsemek zorunda." Diye konuştu. 

“Tarımsal Üretim Seferberliği İşsizliği Azaltacaktır”

Başevirgen, “Dünyada hububat ve gıda sıkıntısı baş gösterirken bereketli arazilerimizin koruma altına alınması elzemdir. Tarlasını köyünü bırakıp şehre göç eden çiftçiler mutlaka toprakla yeniden buluşturulmalı ve tarımda istihdam kaybı telafi edilmelidir. Tarımın bitmesi demek zaten artmakta olan işsizliğin daha da artması anlamına gelir. Beton, duble yol, inşaat ile değil, üretim seferberliği ile ülkemiz kalkınabilir, dedi.”

Manisa Milletvekili Bekir Başevirgen, “Tarımdan çekilen aileler ve işsiz bırakılan nesillerin yanı sıra yıllardır atama bekleyen Ziraat Mühendisleri de iş bekliyor. Bu nedenle iktidar, boş tarım arazilerini bir an önce üretim döngüsüne dahil etmeli ve ekim alanlarını genişletmelidir. İthalat yanlısı politikalara bir an önce son vermeli, yerli üreticiyi desteklemeli ve çiftçi sorunlarına çözüm üretmelidir. Böylece artan tarımsal üretim ve istihdam var olan işsizliğin çözümüne önemli katkı sağlayacaktır.” Dedi.

Yorumlar (0)