banner773

CHP'li Barut:Zarar tespiti yapılsın, çiftçi borçları faizsiz ertelensin

CHP Adana Milletvekili Ayhan Barut, aşırı yağışın vurduğu ekili ve dikili tarım alanlarındaki zararın karşılanması için neyin beklendiğini sordu.

Vekil Haberleri 07.01.2020, 11:03
CHP'li Barut:Zarar tespiti yapılsın, çiftçi borçları faizsiz ertelensin

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Adana Milletvekili, TBMM Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu Üyesi Ayhan Barut, 23 Aralık'tan bu yana aşırı sağanak yağışın sular altında bıraktığı ekili ve dikili tarım arazilerinde meydana gelen hasarın tespiti ve üretici mağduriyetinin giderilmesi için neyin beklendiğini sorguladı. Zarar tespit çalışmalarının ivedilikle sonuçlandırılması gerektiğini vurgulayan Barut, derhal çiftçilerin Tarım Kredi Kooperatifi ve Ziraat Bankası'na olan borçlarının 2 yıl süreyle faizsiz ertelenmesini istedi.

"HENÜZ ÇAĞRILARDAN SONUÇ ALINAMADI"

Adana'da 23 Aralık'tan bu yana aralıklarla çok etkili olan, son 56 yılın yağış rekorlarını kıran, bazı ilçelerde metrekareye 250 kilogramın üzerinde düşen yağışlar, kent yaşamının yanı sıra ekili ve dikili tarım alanlarında da büyük hasara yol açtı. Derelerin taştığı, ev ve işyerlerini suyun bastığı, kent yaşamını adeta felç eden aşırı yağış, bir çok meyve fidanı ve narenciye dikili bahçeler ile buğday, soğan, marul ve patates ekili tarım alanlarını suya gömdü. Sular altında kalan tarım alanlarında incelemeler yaparak üretici mağduriyetinin giderilmesini isteyen Ayhan Barut, bugüne dek yaptığı çağrılara rağmen henüz bir sonuç alınamadığını söyledi.


"NE BEKLENİYOR?"

Özellikle Yumurtalık, Ceyhan, Sarıçam, Seyhan, Yüreğir ve Karataş İlçesi sınırlarında etkisi çok daha fazla hissedilen yağışların ardından Çukurova'nın afet bölgesi ilan edilmesini istediklerini anımsatan Ayhan Barut, dere yataklarının, drenaj kanalları ve nehir ağızlarının temizlenmesi için de harekete geçilmesini talep ettiklerini aktardı. Aradan geçen süreye karşın henüz üretici mağduriyetini giderecek bir adım atılmadığına işaret eden Ayhan Barut, yaşanan olumsuz tablonun ortadan kaldırılması için neyin beklendiğini sorguladı.

"ARTIK SOMUT ADIM ATILMALI"

Adana ve çevresinde özellikle son 2 yıldır aşırı sıcak ve poyraz veya etkili yağışlar nedeniyle üreticiler büyük bir mağduriyet yaşadığına işaret eden Ayhan Barut, şunları kaydetti:
"Aynı geçen yıl gibi bu sene de meyve fidanı dikili alanlar, narenciye bahçeleri, soğan, patates, marul ve buğday ekili tarlalar su altında kaldı. Geçen yıl da, bu sene de yaşanan afete karşı bölgemizin acilen afet bölgesi ilan edilmesini istemiş, Tarım ve Orman Bakanını bölgemize çağırmıştık. Bu taleplerimize bir türlü yanıt alamadık. Zaten üretici zorda. Üretim maliyetleri fahiş oranda artıyor, ürün para etmiyor, destekleme fiyatları yerinde sayıyor. Artık zaman geçirmeden zarar tespiti çalışmalarının akıbeti hakkında bilgilendirme yapılmalı ve ivedilikle üreticilerin mağduriyeti giderilmeli. Üreticilerin Ziraat Bankası ve Tarım Kredi Kooperatifi borçları faizsiz 2 yıl ertelenmelidir. Yarınlarımız ve ülkemizin geleceği için artık üretene ve tarımsal üretime gereken destek bir an önce verilmelidir. "

Yorumlar (0)