CHP'li Barut:Pamuk, soya ve mısırda destek ödemeleri peşin yapılsın

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Adana Milletvekili, TBMM Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu Üyesi Ayhan Barut, tarımsal destekleme ödemelerinin ekim sezonu öncesinde çiftçilere peşin olarak yapılması için yasa değişikliği teklifinde bulundu.

Vekil Haberleri 16.08.2020, 12:00
CHP'li Barut:Pamuk, soya ve mısırda destek ödemeleri peşin yapılsın

Pamuk, soya ve mısırda destekleme ödemelerinin peşin olması amacıyla Tarım Kanunu'nda değişiklik öngören yasa teklifini Meclis Başkanlığı'na sunan Ayhan Barut, "Tarımsal üretimin artması, çiftçinin kazanması için maliyetlerin düşmesi, ürünlerin değerinde satılması ve destekleme primlerinin peşin ödenmesi gerekiyor" dedi.

TARIMDA ACI VEREN RAKAMLARI PAYLAŞTI

5488 Sayılı Tarım Kanunu'nda Değişiklik Yapılmasına İlişkin Kanun Teklifi'ni TBMM Başkanlığı'na sunan Ayhan Barut, bir zamanlar tarımda kendi kendine yeten 7 ülkeden birisi olan Türkiye'de tarımda da dışa bağımlı hale gelindiğini anlattı. Türkiye'de ilk defa tarımsal üretim alanlarının 20 milyon hektarın altına düştüğünü aktaran Barut, "2003 yılında Çiftçi Kayıt Sistemi'ne (ÇKS) kayıtlı çiftçi sayısı 2.8 milyon iken bugün 2.1 milyona kadar geriledi. 2002 yılında 4.5 milyar lira olan çiftçi borcu bugün 160 milyar lirayı aştı. Üretim maliyetleri artarken ürünleri para etmediği için tarlada kalan, ürettiğinden kazanamayan çiftçilerimiz, tarımdan uzaklaştı. Bu nedenle ülkemiz tarımda kendi kendine yeterliliğini kaybettiği gibi üreticilerini de yitirdi" diye konuştu.

PAMUK ÖRNEĞİ VERDİ, PRİMLERİ ELEŞTİRDİ

Türkiye'de üretilen mısırın yüzde 25'inin, pamuğun yüzde 10'unun ve soyanın yüzde 65'inin Adana'da yetiştirildiğine dikkat çeken Ayhan Barut, şunları kaydetti:
"Türkiye'nin kalkınması için tarımsal üretime destek şarttır. Tarımsal üretimin artması, ihtiyacın karşılanması da ancak üretimin ve üreticinin desteklenmesiyle mümkündür. Bu kapsamda tarımsal üretim planlaması yapılması, planlı üretimle birlikte çiftçinin binbir emekle ürettiği ürünün değerinde satılması sağlanmalıdır. Gübreden mazota, tohumdan zirai ilaca, elektrikten sulama giderine kadar çiftçinin tüm girdi maliyetleri artarken ürün fiyatlarının neredeyse aynı kalması ve hatta gerilemesi kabul edilemez.  Ayrıca tarımsal destekleme ödemelerinin hasattan neredeyse bir yıl geçtikten sonra ödenmesi de üretim mantığına aykırı olduğu gibi üreticilerimiz için büyük sorundur. Örneğin 2 sezon önce pamuğun kilogramı 4.5 liraya satılıyordu, aradan geçen zamana rağmen 3 lira ve altına indi. Pamukta uygulanan prim de 80 kuruş olarak 3 senedir aynı. İlacından mazotuna, tohumdan gübresine son iki yılda pamuk üretim maliyetleri yüzde 200 oranında pamuk arttı ama ürün fiyatı yerinde saydı ve geriledi. Mısırda ve soyada olduğu gibi pamukta da teşvik primi politikası son derece yanlıştır. 2019'da ödenmesi gereken 80 kuruşluk destekle primi, bir sezon sonra daha bir kaç ay önce ödenmeye başlandı. Ürünü para etmediği için tüm üretim maliyetlerini kredi çekerek karşılayan çiftçimizin destekleme ödemelerini zamanında, hatta peşin olarak alması gerekmektedir. Bu sayede çiftçimiz bir parça da olsa nefes alacak, tarımsal üretimi yani ekim-dikim faaliyetlerini daha kolay yapacaktır. Kanun teklifimizin amacı, tarımsal üretimin artması için çiftçilere destekleme ödemelerinin peşin yapılmasının sağlanmasıdır."

İŞTE O TEKLİF

CHP Adana Milletvekili, TBMM Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu Üyesi Ayhan Barut'un sunduğu yasa teklifinde şunlar yer alıyor;
"MADDE 1- 18/4/2006 tarihli ve 5488 sayılı Tarım Kanununun 20'nci maddesine aşağıdaki fıkra eklenmiştir.
Kütlü pamuk, soya ve dane mısır üreterek satışını gerçekleştiren çiftçilere yapılacak tarımsal destekleme ödemelerinin ekim sezonu öncesinde ve peşin olarak yapılması esastır.
MADDE 2- Bu Kanun yayımı tarihinde yürürlüğe girer.
MADDE 3- Bu Kanun hükümlerini Cumhurbaşkanı yürütür."

Yorumlar (0)