banner773

CHP'li Barut:"Çaresiz yurttaşlarımız ayakkabı ve kaban için bile alışveriş kredisi kullanıyor"

Ayhan Barut, mont ve ayakkabı kredisini Meclis gündemine taşıdı.

Vekil Haberleri 08.11.2022, 12:50
CHP'li Barut:"Çaresiz yurttaşlarımız ayakkabı ve kaban için bile alışveriş kredisi kullanıyor"

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Adana Milletvekili Ayhan Barut, ekonomik krizin her gün derinleştiğini, mağdur yurttaşların ayakkabı, mont, kaban ve pantolon alabilmek için bile alışveriş kredisi kullanmak zorunda bırakıldığını söyledi. AKP iktidarının halka sefalet ve çaresizlik dayattığını aktaran Barut, "Sadece son 4 ayda vatandaşın bankalara olan borcu 209 milyar liralık artışla 1 trilyon 321 milyar liraya yükseldi. Ülkemizde esnafından çiftçisine, işçisinden emeklisine, öğrencisinden işsizine kadar herkes perişan edildi. Kış yaklaşırken üstüne kaban almak, ayağına ayakkabı giymek isteyen yurttaşımız bunun için bile alışveriş kredisi kullanmak zorunda kalıyor" dedi.

"BORÇ BATAĞI 4 AYDA 209 MİLYAR LİRA BÜYÜDÜ"

Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati tarafından yazılı olarak cevaplandırılması istemiyle hazırladığı soru önergesini TBMM Başkanlığı'na sunan Ayhan Barut, "Ülkenin tüm politikalarına sirayet etmiş kötü yönetim anlayışı, ekonomik krizi her geçen gün daha da derinleştirmektedir. Ekonomik kriz vatandaşın alım gücünü düşürmüş, vatandaşın borçları arşa çıkarmıştır. Vatandaşlarımız geçinebilmek için kredi batağına saplanmıştır. Sadece son dört ayda vatandaşın bankalara olan borcu 209 milyar liralık artış ile 1 trilyon 321 milyar liraya yükselmiştir" diye konuştu.

"MONT VE AYAKKABI İÇİN BİLE KREDİ KULLANILIYOR"

Esnafından çiftçisine, öğrencisinden ev kadınına kadar hiç kimsenin yaşanan kara tablo nedeniyle geleceğini göremediğini aktaran Ayhan Barut, şunları kaydetti:
"İşin en vahim tarafı ise ekonomik koşulların bu kadar can yakıcı olduğu bir süreçte önceden ev, araba almak için kredi çeken vatandaşlarımızın bugün kıyafet alabilmek hatta market alışverişi yapabilmek için alışveriş kredisi kullanmalarıdır. Tekstil sektöründe geçen sene 100 liraya satılan bir ürünün bu sene 1000 lira civarında olduğu görülmektedir. Bu sebeple alışveriş siteleri, esnaflar müşterisine bankalar aracılığıyla 12 aya kadar alışveriş kredisi kullandırıyor. Üzerine mont alamadığı için ağlayan öğrencilerimizi, ayağına ayakkabı alabilmek için kredi çeken vatandaşlarımızı düşündüğümüzde durum daha net görülüyor. Vatandaşımız adeta kredi kullanmasa aç yaşarken, bugün vatandaşımız kredi çekmezse çıplak kalacak. Borç batağı büyürken, yurttaşımız karnını doyurmak, üstüne bir şeyler giyebilmek, faturalarını ve kirasını ödeyebilmek için krediye mecbur kalırken, buna sebep olan AKP iktidarı sadece seyrediyor. Kara kışta insanlarımızı bu hale düşürenler sandıkta hesap verecek."

"KAÇ KİŞİ KREDİ KULLANDI?"

CHP Adana Milletvekili Ayhan Barut'un TBMM Başkanlığı'na sunduğu önergede şu sorulara yanıt verilmesi istendi;
"1- Ekonomik kriz ve hayat pahalılığı insanların alışveriş alışkanlıklarını nasıl etkilemiştir?
2- Alışveriş kredisi kullanan kaç vatandaşımız vardır?
3- Türkiye’de toplam kullanılan alışveriş kredisi miktarı ve tüm kredilere oranı nedir?
4- Alışveriş kredisini ödeyemediği için takibe giren kaç vatandaşımız vardır?"

Yorumlar (0)