CHP'li Barut: "Yaz okulu isteyen öğrencilerin sesine kulak verin"

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Adana Milletvekili Ayhan Barut, Açıköğretim Fakültesi sınav takviminde aniden değişiklik yapılarak mağdur edilen 1 milyon öğrencinin sesi oldu. Yapılan değişiklikle mağdur edilen öğrenciler için çözüm bulunmasını isteyen Barut, Meclis'e soru önergesi vererek, "Yaz okulu isteyen öğrencilerin sesine kulak verin, mağduriyeti giderin" dedi.

Vekil Haberleri 07.07.2020, 08:54
CHP'li Barut: "Yaz okulu isteyen öğrencilerin sesine kulak verin"

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay tarafından yanıtlanması istemiyle Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanlığı'na soru önergesi sunan Ayhan Barut, "1 milyondan fazla öğrencisi bulunan Açıköğretim Fakülteleri okula gitme fırsatı bulamamış, ikinci bir üniversite okumak isteyen, maddi problemlerden dolayı üniversiteye gidemeyen öğrenciler için çok kıymetlidir. Ancak son yıllarda eğitimdeki yanlış politikalar, akşamdan sabaha değişen eğitim sistemleri, maalesef Açıköğretim Fakültelerine de sirayet etmiştir" diye konuştu.

'DERE GEÇİLİRKEN AT DEĞİŞTİRİLMEZ'

Açıköğretim sisteminde sınav işleyişini anlatarak yapılan değişikliğin yol açtığı sorunlara dikkat çeken Ayhan Barut, şunları kaydetti:
"Açıköğretim Fakültesi sınav takvimine göre; Güz Dönemi Ara Sınavı 14-15 Aralık 2019, Güz Dönemi Sınav Sonu 18-19 Ocak 2020, Bahar Dönemi İnternet Tabanlı (Online) Ara Sınavı 18 Nisan 2020-7 Mayıs 2020, Bahar Dönemi İnternet Tabanlı (Online) Sınav Sonu 24 Haziran 2020-8 Temmuz 2020, Yaz Okulu 23 Ağustos 2020 tarihlerinde yapılacaktı. Ancak sınava çok kısa bir süre kala değiştirilen akademik takvime göre Yaz Okulu yerine Üç Ders sınavının uygulanması kararı alınmış ve yaz okulunun açılmayacağı duyurulmuştur. Yaz Okulu ve Üç Ders sınavının aralarında sistematik olarak büyük fark bulunmaktadır. Yaz okulunda kayıt şartı aranmadan alttan ve üstten beş ders alınabiliyorken Üç Ders sınavına kayıt yaptıranlar ve son iki seneden dersi olanlar girebiliyor. Sayısı bir milyonu aşan öğrencilerin ve yaz okulu sonrasında KPSS ve Dikey Geçiş Sınavı'na (DGS) girecek öğrencilerin yaşadığı mağduriyet, akşamdan sabaha değiştirdiğiniz politikaların sonucudur. Dere geçerken at değiştirilmez. Bu yanlıştan vazgeçin, öğrencilerin mağduriyetini engelleyin."

"BU SORULARA YANIT VERİN"
CHP Adana Milletvekili Ayhan Barut'un, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay tarafından yanıtlanması istemiyle Meclis'e sunduğu önergede şu sorulara yanıt arandı:


"1- Yukarıda belirttiğimiz örnekte olduğu gibi açıköğretim sisteminde son dakika değişiklikler yapılırken öğrencilerin yaşayabileceği sistematik olumsuzluklar hesaba katılıyor mu?
2- Bu kararları kimler alıyor? Bu kararlar alınırken mağduriyetler yaşanmasın diye olayın tepeden tırnağa analiz edecek bir komisyon veya kurul gibi benzer oluşumlara gerek duyulmuyor mu?
3- Sistem değiştirilmesi nedeniyle mezun olamadığı için KPSS ve Dikey Geçiş Sınavı (DGS) sınavına giremeyecek öğrencilerin mağduriyetlerini giderecek misiniz?
4- Bu öğrencilerin hayatlarından çalınan 1 senenin hesabını kimler verecek?"

Yorumlar (0)