banner773

CHP'li Barut: Üreticiye ve Tarım Alanlarına Sahip Çıkılmalıdır

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Adana Milletvekili, TBMM Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu Üyesi Ayhan Barut, 23 Aralık'tan bu yana aşırı sağanak yağışın sular altında bıraktığı ekili ve dikili tarım arazilerinde incelemelerde bulundu. Yüksek girdi maliyetleri ve ürünlerin para etmemesi nedeniyle mağdur olan çiftçilerin aşırı yağışlar dolayısıyla yine büyük bir zarar gördüğünü vurgulayan Barut, "Üreticiye ve tarım alanlarına sahip çıkılmalıdır. Adana acilen afet bölgesi ilan edilmeli, üretici zararları karşılanmalıdır. Üreticiler yeni yıla kazançsız girmesin, bu çığlığımız duyulsun" dedi.

Vekil Haberleri 26.12.2019, 09:17
CHP'li Barut: Üreticiye ve Tarım Alanlarına Sahip Çıkılmalıdır

Adana'da 23 Aralık'tan bu yana çok etkili olan, son 56 yılın yağış rekorlarını kıran, bazı ilçelerde metrekareye 250 kilogramın üzerinde düşen yağışlar, kentte yaşamı olumsuz etkilerken ekili ve dikili tarım alanlarını da vurdu. Derelerin taştığı, ev ve işyerlerini suyun bastığı, trafiği durma noktasına getirirken kent yaşamını adeta felç eden aşırı yağış, özellikle narenciye fidanı ve narenciye dikili bahçelerle, buğday, soğan, marul ve patates ekili tarım alanlarını suya gömdü. CHP Adana Milletvekili, TBMM Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu Üyesi Ayhan Barut da, sular altında kalan tarım alanlarında incelemesini sürdürdü. Özellikle Yumurtalık, Ceyhan, Sarıçam, Seyhan, Yüreğir ve Karataş İlçesi sınırlarında etkisi çok daha fazla hissedilen yağışların vurduğu ekili dikili tarım arazilerini gezip inceleyen Ayhan Barut, zararın boyutlarına yerinde tanıklık etti. Üreticiler ve zarar gören yurttaşlarla görüşen Ayhan Barut, afet karşısında Tarım ve Orman Bakanlığı'nın seferber olmasını istedi.  

"BU YIL DURUM DAHA DA VAHİM"

23 Aralık'tan bu yana süren aşırı yağış nedeniyle Adana ve Çukurova Bölgesi'nde ekili ve dikili tarım alanlarının sular altında kaldığına dikkat çeken  Ayhan Barut, "Özellikle son 2 yıldır bölgemizde zaman zaman aşırı sıcak ve poyraz veya etkili yağışlar nedeniyle üreticiler büyük bir mağduriyet yaşıyor. Bu yıl da narenciye bahçeleri, soğan, patates, marul ve buğday ekili tarlalar su altında kaldı. Geçen yıl da buna benzer bir afet yaşanmıştı. Bölgemizin acilen afet bölgesi ilan edilmesini istemiş, Tarım ve Orman Bakanını bölgemize çağırmıştık. Bakan bey gelmemişti. Şimdi durum geçen yıldan daha da vahim" diye konuştu.

"YENİ YILDA DA ÜRETİCİLER ZARAR ETMESİN"

Üreticilerin bu yıl da üretim girdilerinin yüksekliği ve ürün fiyatlarının çok düşük seyretmesinden dolayı mağdur olup zarar ettiğini anımsatan Ayhan Barut, şunları kaydetti:
"Üreticilerimizin yeni bir yıla yeni bir umut dileğiyle ektiği ürünler, dikili tarım alanları sular altında kaldı. Zarar tespiti yapılıp üreticilerin mağduriyeti giderilmeli. Üreticilerin Ziraat Bankası ve Tarım Kredi Kooperatifi borçları faizsiz 2 yıl ertelenmeli, Çukurova acilen afet bölgesi ilan edilmelidir. Tarım ve Orman Bakanı da bölgeye gelip zarar ziyanı gözleriyle görmeli, buna göre çözüm üretmelidir. Bu çağrımıza kulak verilmeli, bereketli topraklarda üreticilerin beklediği yardım eli uzatılmalıdır. 2020 yılının da üreticinin umutlarını kıracak, kazançsız ve boş geçirecek bir yıl olmamasını temenni ediyoruz. Devlet ve bakanlık olarak üreticiye, tarım alanlarına sahip çıkılmalıdır."

Yorumlar (0)