banner773

CHP'li Barut: "İhale iptal edilmezse Adana dahil 5 ilde yine katliam yapılacak"

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Adana Milletvekili, TBMM Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu Üyesi Ayhan Barut, Tarım ve Orman Bakanlığı 7. Bölge Müdürlüğü'nce sorumluluk bölgesinde bulunan Adana, Mersin, Hatay, Niğde ve Kayseri'de 97 adet yaban keçisi için ihale yapılmasına tepki gösterdi.

Vekil Haberleri 17.07.2020, 09:20
CHP'li Barut: "İhale iptal edilmezse Adana dahil 5 ilde yine katliam yapılacak"

CHP'li Barut, Tarım ve Orman Bakanlığı 7. Bölge Müdürlüğü'nce sorumluluk bölgesinde bulunan Adana, Mersin, Hatay, Niğde ve Kayseri'de 97 adet yaban keçisi için ihale yapılmasına sert tepki gösterdi.

MAHKEME SÜRE VERDİ

Tarım ve Orman Bakanlığı 7. Bölge Müdürlüğü, sorumluluk bölgesinde bulunan Adana, Mersin, Hatay, Niğde ve Kayseri'de 97 yaban keçisi acente kotalarının avlattırılması için KDV hariç toplam 1 milyon 262 bin 500 lira bedelle ihale ilanı yayınladı. 16 Temmuz 2020 tarihinde bölge müdürlüğü binasında yapılacağı duyurulan ihalenin iptali için Güven Boğa isimli yurttaş, avukatı aracılığıyla Adana 2'nci İdare Mahkemesi'nin 'yürütmenin durdurulması' istemiyle başvuruda bulundu. Başvuruda, ihalenin hukuka aykırı olduğu, söz konusu hayvanların avlanmasının hem iç hukuka hem de uluslararası hukuka göre mümkün olmadığı, yaşam hakkının her can için uygulanması gerektiği, kutsal olarak kabul edilen bu hayvanların avlanmasının inanç özgürlüğünü ihlal ettiği, kültürel ve doğal miras alanlarının tehlikeye atıldığı, Tunceli'de açılan ihalenin durdurulduğu gibi gerekçeler sıralandı. Dava dosyasını inceleyen Adana 2'nci İdare Mahkemesi ise davalı Tarım ve Orman Bakanlığı 7. Bölge Müdürlüğü'nden ihale, avlanılacak hayvanlar, yönetmelik ve uygulamalara ilişkin bilgi ve belgeleri talep ederek, savunma ve karar için 5 günlük süre tanıdı. Kararın, 16 Temmuz'da taraflara tebliğ edildiği öğrenildi.

"ARTIK TÜMÜYLE SON BULSUN"

Katliam olarak bilinen av ihalelerinin tümüyle son bulması gerektiğini belirterek kamuoyu talebinin yerine getirilmesini isteyen Ayhan Barut, şunları kaydetti:
"Avrupa Yaban Hayatı ve Yaşama Ortamlarını Koruma Sözleşmesi'ne göre korunması gereken türlerin avlanması yasak ama ihaleyle avlanılmak isteniyor. Av ihalesi adıyla bilinen bu vahşetin bir daha hiç gündeme gelmemesi için tüm ihale ve işlemlerin artık kesin olarak ve tümüyle son bulması gerekiyor. 'Av ihaleleri hiç yapılmasın, canlara kıyılmasın' diye herkesten destek bekliyoruz. Tunceli'deki ihale iptal edildi ama bu tür ihalelerin artık ülke gündeminden artık çıkması lazım. Doğayı ve yaşamı, toprağı ve suyu, içindeki bitki ve hayvanı, tüm canlıları korumalıyız. Herkesi sesimize ses vermeye, bu katliamları durdurmaya çağırıyoruz."

Yorumlar (0)