CHP'li Barut: Hükümet narenciyede analiz krizine çözüm üretmeli

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Adana Milletvekili, TBMM Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu Üyesi Ayhan Barut, Suudi Arabistan'a ihraç edilen Türk narenciye ürünlerinin 'analiz' gerekçesiyle bekletildiğini, mağdur olan üretici ve ihracatçıların çözüm beklediğini söyledi.

Vekil Haberleri 25.10.2019, 11:25
CHP'li Barut: Hükümet narenciyede analiz krizine çözüm üretmeli

Suudi Arabistan'ın, İstanbul Başkonsolosluğunda gazeteci Cemal Kaşıkçı'nın vahşice öldürülmesinin ardından yaşanan 'analiz' krizine çözüm için hükümeti göreve çağıran Ayhan Barut, "Bu sorunun çözümü için hükümetin bir planı var mı? Herhangi bir girişimde bulunacak mısınız?" diye sordu. Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde (TBMM) söz alan CHP Adana Milletvekili, TBMM Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu Üyesi Ayhan Barut, "Ziraat Odaları Başkanlarımız ve temsilcilerinin verdiği bilgiye göre Suudi Arabistan'ın İstanbul Başkonsolosluğunda öldürülen gazeteci Cemal Kaşıkçı cinayeti sonrası Adana'dan gönderilen narenciye ürünlerini gümrük kapısında 'analiz' bahanesiyle 15 gün bekletiyor" dedi.

"KONTEYNERLER BEKLİYOR, BÜYÜK ZARAR OLUŞUYOR"

Gümrük analizlerinin daha önce gümrük kapılarındaki laboratuvarlarda yapıldığını bildiren Ayhan Barut, şunları kaydetti:
"Oda başkanlarımız normal şartlarda gümrükteki laboratuvarlarda yapılan ürün analizlerinin Cemal Kaşıkçı cinayeti sonrası Suudi Arabistan yönetiminin işi ağırdan aldığını, Türk ürünlerinin analiz için Riyad’a gönderildiğini belirtiyor. Suriye’deki iç savaş nedeniyle Hatay’ın İskenderun Limanı'ndan gemilerle gönderilen narenciye ürünleri, 10-15 gün içerisinde Cidde Limanı’na ulaşıyor. 15 gün de analiz süresi üzerine eklenince toplam 1 aylık sürede ürün yumuşuyor ve fire kaybı yaşanıyor. Ürün dolu konteynerler şu anda bekletilmekte. Narenciye ürünlerinde analizler 2017 yılında Türkiye’de yapılarak Suudi Arabistan’a gönderiliyordu. Şimdi ne değişti de üretici perişan ediliyor? Bu sorunun çözümü için hükümetin bir planı var mı? Herhangi bir girişimde bulunacak mısınız?"

Yorumlar (0)