CHP'li Barut: Emekçilere Asgari Darbe Vurdular

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Adana Milletvekili Ayhan Barut, net 2 bin 324 lira olarak açıklanan asgari ücretin emekçilerin hayatına darbe vurduğunu söyledi. Ekonomik ve siyasi kriz nedeniyle Türkiye'nin yangın yerine döndüğünü, tencerelerde et yerine dert piştiğini ve ocakların söndüğünü vurgulayan Ayhan Barut, ekonomik göstergelerin acı tabloya ışık tuttuğunu söyledi. Esnafından çiftçisine, emeklisinden işçisine herkesin dört gözle çare aradığını bildiren Barut, "Bir avuç rantiyeci ve yandaşa milyarlarca lirayı aktarmak isteyenler, Kanal İstanbul'a 110 milyar lira gömmek isteyenler, günlük 10 liralık artışla asgari ücretle yaşayan emekçilere darbe vurmuştur" dedi.

Vekil Haberleri 27.12.2019, 12:35
CHP'li Barut: Emekçilere Asgari Darbe Vurdular

Türkiye'de yaşanan acı gerçeklerin ocakları söndürmeye devam ettiğini ifade eden Ayhan Barut, şunları kaydetti:
"Türkiye İstatistik Kurumu'nun açıkladığı verilere göre 4 milyon 650 bin olan resmi işsiz var. Gerçek işsiz sayısı çok daha fazla. Türkiye'nin yurt dışından alacaklarıyla, Türkiye'nin yurt dışına olan borçlarının net farkını işaret eden uluslararası yatırım pozisyonu ekim ayı sonu itibariyle 341 milyar dolarlık açık verdi. Hazinenin iç ve dış borçlarının toplam tutarı Kasım ayı sonunda 1 trilyon 274.2 milyar lira olarak açıklandı. Borç stokunda 2018 yılı sonuna göre 207.4 milyar liralık artış yaşandı. AKP döneminde Devletin toplam borcu 1 trilyon 31 milyar lira artarak 17 yılda 5'e katlandı. Zamanında ödenmediği için takibe alınan krediler 52.6 milyar lira artarak 18 Aralık itibariyle 146.3 milyar lirayla yeni bir rekor kırdı. Vatandaşın bankalara ve finansman şirketlerine olan tüketici kredisi ve kredi kartı borçları 1 Ocak – 13 Aralık 2019 tarihleri arasında toplam 65.5 milyar lira artarak 583.6 milyar lirayla yeni bir rekor kırdı. Bu yıl ocak-ekim döneminde toplam 1 milyon 316 bin vatandaş bankalara olan tüketici kredisi ve kredi kartı borcunu veya her ikisini birlikte ödeyemediği için bankalar tarafından icra takibine alındı. İcra takibine alınan vatandaş sayısı geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 11.4 oranında arttı. Bu yıl kara listeye eklenen söz konusu 1 milyon 316 bin vatandaşla birlikte kara listede bulunan ve borcu hala devam eden vatandaş sayısı Ekim 2019 sonu itibariyle 3 milyon 763 bine çıktı. 1 Ocak- 22 Aralık 2019 günleri arasında açılan icra dosyalarının sayısı geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 5.2 oranında artarak 9 milyon 18 bine ulaştı. İcra dairelerinde 23 Aralık itibariyle toplam 20 milyon 662 bin dosya derdest bulunuyor. Bu tablo yüreğimizi dağlıyor."

"SADECE SARAY'I, KANALI, RANTI DÜŞÜNÜYORLAR"

Türkiye'de işçisinden esnafına, memurundan emeklisine, işsizinden çiftçisine herkesin feryat ettiğine dikkat çeken Ayhan Barut, şunları dile getirdi:
"Acı tablo ortadayken çözüm için 17 yıldır adım atmayanlar dertleri ve feryadı görmezden geliyor. Sadece Saray çevresini, bir avuç yandaşı ve rantı düşünüyorlar. Kanal İstanbul'a 110 milyar lira ayırıyor, asgari ücrete ise günlük 10 zammı reva görüyorlar. Asgari ücrette yapılan 304 liralık iğneden ipliğe her şeyin zamlanıp hayat yükünün arttığı ülke gerçeklerine uygun değildir. Ekonomik krizle boğuşan ülkemizde açıklanan asgari ücretin anlamı, emekçilerin daha zor bir yıl geçireceği ve yaşamının daha da çekilmez hale geleceğidir. İnsanca bir yaşam için AKP'ye rağmen mücadeleye devam edeceğiz. Biz haklıyız, biz kazanacağız."

Yorumlar (0)