CHP'li Bankoğlu “Emekle ekmeğe dokunan yanar. Tüm emekçilerin insanca yaşama hakkını savunuyoruz”

CHP Bartın Milletvekili ve Türkiye Büyük Millet Meclisi Anayasa Komisyonu üyesi Av. Aysu Bankoğlu, 1 Mayıs İşçi ve Emekçi Bayramı’nın dünyayı etkisi altına almış olan pandeminin gölgede kalamayacağını söyledi. Özellikle böyle bir dönemde daha da belirginleşen emek sömürüsünün kabul edilemez olduğunu belirten Bankoğlu, ekonomik buhranın hayatı akıl almaz biçimde zorlaştırdığını dile getirdi.

Vekil Haberleri 30.04.2021, 14:17
CHP'li Bankoğlu “Emekle ekmeğe dokunan yanar. Tüm emekçilerin insanca yaşama hakkını savunuyoruz”

Bankoğlu basına yaptığı açıklamada “Türkiye’de işçi olmanın bedeli çok ağırdır. Bu korkunç tabloyu hiçbir gelişmiş ülkede görmüyoruz. Asgari ücretin belirlendiği dönemdeki tabloyu unutmak mümkün değil. Belirlenen yeni asgari ücret, 19 yıldır emekçiye karşı vicdanların taş olduğunu bir kez daha ispat etmiştir. Bu ucube başkanlık sisteminde bilgi, tecrübe ve liyakatin de rafa kalktığını, 2825 TL olarak belirlenen ücretin gerçeklikten uzak olduğunu hepimiz biliyoruz. Dört kişilik bir ailenin açlık sınırının 2736 TL, yoksulluk sınırının 8912 TL olarak açıklandığı rakamlar var. Her anlamda rakamları yumuşatmayı alışkanlık haline getirmiş olan hükümetin verileri dahi korkunç. İşsizliğin alıp başını gittiği ülke ortamında, emekçiler durumu eskisinden daha kötüdür. İş ve gelir güvencesi gerilemiş, satın alma güçleri yarı yarıya azalmıştır. Sadece mutfak harcamalarındaki yangın bile başlı başına bir felakettir. Buna eklenen kira, doğalgaz, elektrik, su, telefon gibi temel giderlerin de her şey gibi fahiş zamlandığı bir salgın dönemi yaşanmaktadır. Binlerce iş yerinin kapandığı bu dönemde asgari ücretle ve sigortalı olarak çalışırken işsiz kalanlar günlük 39 TL’ye mahkum edildi.

 İşsizliğin salgınla çığırından çıktığını belirten Bankoğlu, işsizlik oranlarını düşük gösterebilmek için işten çıkarmaların yasaklandığını ve devletin kısa çalışma ödeneği ile yaşananları hafifletmeye çalıştığı iddiasında bulundu. Bankoğlu “Pandeminin en başında önce  yolları, havaalanlarını, konut kredilerini ve beşli çeteyi korumaya alan hükümet patronları ücretli izin vermekten de kurtardı. 2020 yılında devletin sermayeye aktardı para 20 milyarı geçti. AKP bir patron yaşatma, yandaşı besleme partisidir. Daha bir hafta önce kocasının şirketinden bakanı olduğu kuruma misli fiyatına dezenfektan ticareti yapan, teşvik alan kişiye teşekkür methiyeleri düzüldü. Tıpkı buhar olan 128 milyar gibi kokular gelen konulardan bir tanesi. Yurttaşını, toprağını, madenlerini, ormanlarını, kıyılarını geçim kaynağı olarak gören AKP hükümeti ömrünü doldurmuştur. Verdiği büyük hasarın cevabını başta emekçiler olmak üzere tüm işsizler, kadınlar, gençler, emekliler verecektir. Halk ekmek büfelerine engel olmaya çalışan, emekçisine açlık sınırında asgari ücret ödeyen, çiftçiyi batırıp bozulmak üzere olan patatesi üç kuruşa alıp en hep olduğu gibi şov yaparak, göstere göstere dağıtan bu kurumuş vicdanlardır.”dedi.

Bankoğlu “tam kapanma” adı altında yapılan uygulamanın tam kapanma olmadığını, eşitlikten uzak bu uygulamada milyonlarca emekçinin işe gitmeye devam edeceğini belirtti. Bu yanlış uygulamaların ekonomik çöküşü hızlandırmaktan başka bir işe yaramayacağını belirten CHP Bartın Milletvekili Aysu Bankoğlu “Toplumsal hasar da en az ekonomi kadar önemlidir. Zorunlu işler dışında herkesin sağlığını koruma hakkı vardır. Yurttaşına destek olma konusunda dünyada son 3 devlet arasındayız. Bu bile hükümetin ne olduğunu göstermeye yeter de artar bile. Kılıfına uydurmak için Kod 29 ile işten atılan emekçi sayısı görülmemiş biçimde arttı. 17 Mayıs’ta işten çıkarma yasağı kalkınca daha az paraya hem de sigortasız çalışmaya razı insanlar çıkacak. AKP’nin bozuk düzenin sonuçları daha kötü şekilde açığa çıkacak. Ama ekmeğini çalışarak, alın teriyle kazananın umudu bitmez. Partimiz her şeyin çok güzel olması için çalışmaya, emekçinin hakkını aramaya devam edecek. Hep beraber

1 Mayıs’ı kutlanacak bir bayrama dönüştüreceğiz.” Açıklaması ile sözlerini tamamladı.

Yorumlar (0)