CHP'li Bankoğlu: Afet, felakete dönüşmeden yapılması gerekenlere artık kulaklar tıkanmasın

CHP Bartın Milletvekili, Parti Meclisi ve TBMM Anayasa Komisyonu Üyesi Av. Aysu Bankoğlu, bölgemizde yaşanan sel felaketine ilişkin açıklamalarda bulundu.

Vekil Haberleri 14.08.2021, 08:16
CHP'li Bankoğlu:  Afet, felakete dönüşmeden yapılması gerekenlere artık kulaklar tıkanmasın

CHP Bartın Milletvekili, Parti Meclisi ve Türkiye Büyük Millet Meclisi Anayasa Komisyonu üyesi Av. Aysu Bankoğlu, Bartın, Sinop ve Kastamonu’da yaşanan sel felaketi sabahı Bartın ve köylerinde yurttaşların yanındaydı. Bartın – Karabük yolunun Yenihan mevkiinde yolun çöktüğünü, yıkılan köprüler, sele karışan insanlar, evler, dükkanlar, araçlar ve hayvanlar olduğunu söyleyen Bankoğlu maddi hasarın çok büyük olduğunu, telafi edilmeye çalışılacağını ama hayatını kaybedenlerin telafisinin mümkün olmadığını belirtti.

Bankoğlu “Aşırı yağış Abdipaşa ve Yenihan’da derenin taşmasına neden oldu. Olmaması gereken yerde, dere yatağına yapılmış evler ne yazık ki kullanılamaz hale geldi. Akörensöküler köyümüzde geçecek tek köprü kalmamış. Arama – kurtarma ekipleri AFAD, UMKE, itfaiye birimleri ve özel idare ekipleri canla başla yolları açmaya çalışırken hemşehrilerimize yardım ediyor.

Kumluca, Zafer, Akören köyleri, Abdipaşa Yenihan mevkii, Derecik köyü Aşağıdere - Yukarıde mahalleleri, Ulus, Abdipaşa, Bahçecik, Eldeş ve civar köylere gittim, halkımızla konuştum. Elektrik, su, telefon ne yazık ki kalmamış. Zafer köyündeki kereste fabrikası, alabalık çiftliği kullanılamaz hale gelmiş. Fabrika stoğundaki dev tomruklar selin etkisiyle yıkıcı etkiyi daha da artırmış. Bu incelemeler sırasında hemen karşılanması gerekli acil ihtiyaç listesi oluşturduk. Belediyelerimize bu ihtiyaçları hemen bildirdik. Ankara Büyükşehir Belediyesi’nden den gelen içme suyu, temel gıda ve ihtiyaçları içeren yardım tırlarımız ulaştı, dağıtımlarına başladık. Ayrıca temizlik için su tankerleri gitti. Yıkılan ve taşkın olan yerlerde çalışmak üzere, kamyon, kepçe vb araçların ulaşması için muhtarlar ile iletişim kurarak destek sağlıyoruz.

 Yağışın devam etmesi işleri iyice zorlaştırıyor. Herkes çok zor durumda. Önümüz kış, hükümetin havalar soğumadan hemşehrilerimiz başta barınma olmak üzere maddi sıkıntılarının giderilmesi için gereken şeyleri hızlı ve yeterince yapmasını bekliyorlar. Hasar ve ihtiyaç tespitleri bittikten sonra gerekli yerlere ihtiyaçların ulaştırılması için desteğimizi  sürdüreceğiz.

Son dönem ve öncesinde ülkemiz tarihinde depremlerden yangınlara, sellerden heyelanlara kadar defalarca yaşanan afetlerde; sayısız can ve mal

kaybı yaşandı. Bu afetler ülkemiz coğrafyası için sürpriz değil. Ama nedense her seferinde afet sonrasının yaralarını sarmaya yönelik çalışmalar yapılıyor. Oysa afetin felakete dönüşmesini engellemek, can ve mal kaybını en aza indirmek mümkün. Elbette bilimle, bilgiyle ve tecrübeyle yapılması gerekenleri devlet kurumlarının ihtisas sahibi kişileriyle belli bir disiplin içinde planlaması gerekiyor. Önceliğiniz risk yaratacak ya da tehlikeleri arttıracak akçeli yatırımları desteklemek olunca çok üzücü sonuçlanıyor. Ormanları imara açmak, maden sahalarının açılması için ağaçları katletmek, santrallerle doğanın dengesini bozup toprağı, suyu, havayı kirletmek tarım ve hayvancılığı bitirdiği gibi insan sağlığına tehdit, kuşaklar boyu aktarılan mala mülke geri dönüşü olmayan zararlar veriyor. Değişen iklim koşullarını da göz önüne alarak yeni felaketler yaşanmaması için acilen bir eylem planı oluşturulmalıdır. Bölgemizde yaşanan felakette hayatını kaybeden yurttaşlarımıza Allah’tan rahmet, yakınlarına sabır diliyorum. Selde yaralanan, mal kaybına uğrayan tüm hemşehrilerime bu zor günleri aşmak için elimizden geleni yapacağımızı bilmelerini istiyor, bir an önce geçmiş olsun diliyorum.” Açıklamasıyla sözlerini bitirdi.

Yorumlar (0)