CHP'li Aytekin: Yerel Basın Ölmek Üzere

CHP Balıkesir Milletvekili Ensar Aytekin, yazılı bir açıklama yaparak yerel basının sorunlarına değindi.

Vekil Haberleri 14.02.2022, 11:31
CHP'li Aytekin: Yerel Basın Ölmek Üzere

Yerel basın kuruluşlarının kentlerin belleği olduğunu ifade eden Aytekin “iğneden ipliğe her şeyin zamlandığı yerde, basın kuruluşları destek bekliyor. Eskiden sadece sansür kaygısıyla boğuşurken, önce tasarruf genelgesi adı altında ilanları kesildi. Şimdi ise artan maliyetlere karşısında beklenen ilan güncellemesi yapılmıyor. Basın İlan Kurumu Genel Kurulu ise bu durum karşısında toplanması gerekirken, toplanmıyor. El birliğiyle yerel basını öldürecekler.” dedi.

 

CHP’li Aytekin’in açıklaması şöyle:

Ekonomide krizin zirvesi yaşanırken, iğneden ipliğe her şeye zam gelirken sokağın gerçek nabzını tutan yerel basın adeta ölüme terk edildi. Önce baskı maliyetleri arttı, ardından kağıt fiyatları arttı, üzerine elektrik faturaları katlanarak gelmeye başladı. Buna karşın iktidar ise önce sansürle geldi, üzerine tasarruf genelgesi gönderip ilan gelirlerini baltaladı ve son olarak Basın İlan Kurumu eliyle yerel basını ölüme sevketti.

Yerel basın kentlerin arşividir, hafızasıdır. Belediyelerin basın bültenine dönüştürülme çabasıyla kontrol altına alınmak istenen bu kuruluşlar bugün hayatta kalma mücadelesi vermektedir. Yerel basın kuruluşlarında çarpan etkisiyle birlikte maliyetler %300’e yakın bir şekilde arttı. Basın temsilcisi kuruluşlar sesini çıkarırken, ilginç bir şekilde Basın İlan Kurumu kafasını kuma gömmeye devam ediyor. Toplanması gereken genel kurul 1 yılı geçkin süredir toplanamıyor. 36 kişilik bir genel kurul var. Cumhurbaşkanı sadece 12 kişi atayabiliyor. Dolayısıyla genel kurulda 24 kişi bu 12 kişinin atanmasını bekliyor. Halbuki buna gerek yok. 5/2 çoğunluk var. Genel kurulun derhal toplanması ve bu resmi ilan fiyatlarını güncellemesi gerekiyor.

 

İletişim Başkanlığı Ne İşe Yarıyor?

Muhalefetin yaptığı en ufak eleştiriye görsellerle, dijital içeriklerle cevap yetiştirmeye kalkan İletişim Başkanlığı sektörün en önemli sorunu karşısında üç maymunu oynuyor. Basını zaten baskı altında tuttukları sağır sultan tarafından bile biliniyor. Kendileri açısından “sakıncalı” gördükleri haberlere ilişkin gazetelere üstü kapalı tehditle “görülmemesi, paylaşılmaması” uyarısı yapılıyor. Telefonlar açılıyor. Gazeteler ölüyor, kentlerin hafızası ölüyor. Şu telefonu bir kez de Basın İlan Kurumu Genel Kurulu için kaldırın. Bu insanlar şehir tarafından tanınan, şehrin nezih bildiği insanlar. Evlerine sayenizde ekmek götüremiyorlar. %250 maliyet artışına karşın, bu insanlar, personele maaş mı ödesin, sigorta mı yatırsın, gazete kağıdı mı alsın, elektrik faturası mı ödesin, baskı makinesi mi alsın?

Basın İlan Kurumu Genel Kurulu’nun zaman kaybetmeden, iktidarın temsilcilerini beklemeden derhal toplanması ve ilan fiyatlarını güncellemesi gerekiyor.

 

Yerel basın ölürse, şehrin belleği ölür.

Yorumlar (0)