CHP'li Aysu Bankoğlu, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’ya Yeldana Kaharman’ı Sordu

CHP Bartın Milletvekili Av. Aysu Bankoğlu, Kadına Yönelik Şiddetin Sebeplerinin Tüm Yönleriyle Araştırılarak Alınması Gereken Tedbirlerin Belirlenmesi Amacıyla Kurulan Meclis Araştırması Komisyonu’nun, İçişleri Bakanı Sayın Süleyman Soylu’nun katıldığı 5. oturumunda söz aldı.

Vekil Haberleri 28.05.2021, 10:54
CHP'li  Aysu Bankoğlu, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’ya Yeldana Kaharman’ı Sordu

Sayın Bankoğlu sözlerine, kadına yönelik şiddetin temelinde hakkıyla uygulanmayan yasaların ve yerleşmiş şiddet yanlısı, ataerkil bir zihniyetin olduğunu belirterek başladı. Hükümetin çeşitli zamanlarda kadınlara ve kadın hak savunucularına karşı söylemlerinden örnekler veren  Av. Aysu Bankoğlu, bu tarz söylemlerin sorunu gidermediği, aksine sorunun temeli olduğunun altını çizdi. Gandhi’nin “Söylediklerinize dikkat edin, düşüncelere dönüşür,” sözünden örnekle, “Kadına şiddeti sorun ettiğini söyleyen bir bakan olarak sizin, cinayetlerin ardından ‘Erkekler kendinize gelin, ayıptır yahu’ demenizi anlamıyorum. Bakın siyasetin, yorumun, hatta hakaretin bile bir ayıbı gafı olabilir belki, ama cinayetin gafı, ayıbı yoktur. Bir hata olur da ayıptır, ancak bir insanın canına kastetmek ayıptan öte bir suçtur, günahtır, katliamdır.” dedi.

Av. Aysu Bankoğlu konuşmasında, son zamanlarda tekrar gündeme gelen Yeldana Kaharman davasına da değindi. Bir önceki oturumda konuya ilişkin dilekçe verdiği halde, dilekçesi gündeme getirilmemiş Bankoğlu, “Bakın, vatandaşın gözünde “Örtbas edilmeye çalışılıyor” olarak görünen tek vaka Yeldana’nınki de değil. Nadira, Rabia Naz, Aleyna diye uzayıp giden koca bir liste var.” diyerek üzeri kapatılan davalara dikkat çekti. Özellikle belli bir mevki ve statüye sahip kişilere dokunan bu davaların üstünün örtülmesinin kamu vicdanını rahatsız ettiğini ve ülkede adalete güvensizlik oluşturduğunu belirten vekil, sayın Bakan’ın cevaplaması istemiyle Yeldana’nın intiharına ilişkin adli raporun sorgulanıp sorgulanmadığını, konuya ilişkin HTS kayıtlarını, maktulün tecavüz şikayetlerinin karakola iletilip iletilmediğini sorduysa da, soruları Bakan Soylu tarafından cevapsız bırakıldı.

Yine Komisyon toplantısında tartışma haline gelen veriler üzerine inceleme yapan Av. Aysu Bankoğlu; Aile ve Çalışma Bakanlığı ile İçişleri Bakanlığı’nın ve diğer STK’ların verilerinin birbirlerini tutmadığını belirterek, STK’lara ortak bir veri tabanı yapılması için bakanlık tarafından öneride bulunulmasını teklif etti. Bununla beraber, İçişleri Bakanlığı tarafından sağlanan verilerin dahi Bakan Soylu’nun savunduğunun aksine, kadın cinayetlerinde artışı gösterdiğine dikkat çekti. Av. Aysu Bankoğlu, “Düşüş dediğiniz verilerde ben yalnızca bir zik zak görüyorum. 2021 yılının sadece ilk 4 ayında 95 kadınımızı kaybetmişiz. Bu 1 yıl içerisinde ortalama 380 kadın demek, bunun neresi düşüş anlayamadım.” Diyerek itirazlarını aktardı.

Tüm bunların yanısıra, sayın Bankoğlu, “Ülkemizde bireysel silahlanma yasak. Yani bizim bildiğimiz kadarıyla. İşlenen cinayetlerin ise %56’sının ateşli silahlarla işlendiğini görüyoruz. Bu insanlar bu silahları nereden buluyorlar,” diyerek, Bakan Süleyman Soylu’dan cinayetlerde kullanılan silahların ruhsatlı olup olmadığının incelenmesini istedi.

 

Yorumlar (0)